Val de ironii pe seama cetății medievale a Devei, după restaurare. „Acum pare un tort de la nuntă” FOTO

0
Publicat:

Cetatea medievală Deva îi uimește pe localnici cu noua sa înfățișare. Lucrările de restaurare au ajuns la final, iar așezarea istorică este de nerecunoscut.

Lucrările de restaurare a Cetății Devei, la final. Foto: Primăria Deva.
Lucrările de restaurare a Cetății Devei, la final. Foto: Primăria Deva.

Cetatea medievală Deva va reintra în circuitul turistic de la începutul anului 2024, după un deceniu de la începerea primelor lucrări de restaurare ample, finanțate din fonduri europene, atrase de municipalitate. Restaurarea monumentului din secolul al XIII-lea a avut loc în două etape, iar pe durata lucrărilor zonele aflate în șantier nu au putut fi vizitate.

În perioada 2013 – 2016 au fost restaurate cele două incinte exterioare ale așezării medievale. Printr-o investiție de circa 40 de milioane au fost refăcute zidurile, porțile monumentale, Camera de artilerie, Bastionul, aleile și treptele. Un pod de acces a fost construit cu fonduri de la bugetul local al Devei, între incintele II și III de lei, iar spațiile de vizitare din Cetatea medievală Deva au fost extinse.

Din vara anului 2022, a intrat în șantier și Incinta I a Cetății Devei, aflată în vârful conului vulcanic pe care a fost clădită așezarea.

Aici se afla Palatul Princiar și cele mai vechi monumente din cetate. Peste 23 de milioane de lei au fost investite în refacerea așezării, iar în timp ce rezultatul lucrărilor este prezentat ca fiind unul spectaculos de primarul Florin Oancea, numeroși deveni se declară nemulțumiți la vederea imaginilor din cetate.

„Sunt bucuros să vă anunț că unul dintre cele mai frumoase și importante proiecte pentru Deva, cel care vizează chiar simbolul orașului nostru, Cetatea, se apropie cu pași repezi de finalizare. Lucrările de reabilitare şi amenajare a Incintei I din Cetatea Deva, partea din vârful monumentului istoric, un proiect spectaculos, sunt aproape de a fi terminate.

Refuncționalizarea Incintei I și reintroducerea acesteia într-un circuit turistic coerent, alături de incintele II și III care sunt deja reabilitate, va determina funcționalitatea întregului monument istoric, creând premisele dezvoltării turismului cultural-istoric, punerea în valoare a istoriei și tradițiilor zonei și implicit creșterea numărului de turiști”, a declarat primarul Florin Oancea.

Restaurarea Cetății Devei stârnește ironii

Noua înfățișare a cetății din Deva a stârnit controverse. Unii localnici s-au plâns de aspectul „modern” al cetății medievale, susținând că au ajuns aici sunt prea multe „betoane” (pavajele de piatră cu care au fost construite noile alei), alții au ironizat rezultatul lucrărilor.

„Le-au rămas prea multe dale de beton de la trotuare și le-a pus pe cetate”, susține un localnic, într-un mesaj pe Facebook.

Pavajele din Cetatea Devei. Foto: Primăria Deva.
Pavajele din Cetatea Devei. Foto: Primăria Deva.

„De la distanță, pare un tort de la nunta unor cocalari. Este o cruntă bătaie de joc”, este de părere o altă localnică.

„Așa-i când vrei să-ți bați joc de propria-ți casă, nu-ți trebuie decât o echipă de nepricepuți și ce este mai important, aprobări de la mai marii urbei”, scrie un alt devean.

„Pe lângă faptul că renovarea pare a fi mai mult o betonare cu dale și montarea de tot felul de tâmplării din lemn, va avea aceeași soartă ca tot lemnul din incintele 2 și 3. Adică nimeni nu-l va întreține. În rest, din poze nu văd vreo reabilitare a vechilor ziduri ale Cetății, ci doar o cârpeală”, este de părere un alt localnic.

„Încerc să înțeleg și eu ce anume o fi costat cinci milioane de euro. Mă așteptam să văd cetatea restaurată complet, nu doar lucrări de conservare și niște dale”, scrie un alt devean.

Primarul Florin Oancea susține că proiectul a primit avizele necesare ce pot fi acordate după evaluările făcute de specialiști din Comisia Națională a Monumentelor Istorice.

Au fost reabilitate turnul porţii, curtea mică, magazia de arme, palatul princiar, pivniţele, corpul de gardă, arestul, temniţa şi versantul cu stânci dislocate în urma exploziei din 1849, iar lucrările au fost supervizate de specialiști adaugă primarul.

„Restaurarea a fost făcută pentru a-i da un nou scop Incintei I, care nu putea rămâne ca înainte de începerea lucrărilor. Mare parte din evenimentele din 2024 vor fi organizate în incintele I, II și III ale Cetății”, a adăugat Florin Oancea.

Potrivit primarului Devei, lucrările de restaurare a Incintei I vor fi recepționate până la sfârșitul lunii decembrie.

Același termen de finalizare îl au și lucrările la noua telecabină din Cetatea Devei și de modernizare a stațiilor acestora. Vechea telecabină din cetatea Devei, amplasată în 2003, a fost înlocuită cu una cu o capacitate de transport de până la 30 de turiști printr-o investiție de aproape patru milioane de euro, din bugetul local.

Istoria zbuciumată a Cetății Devei

Cetatea Devei a fost ridicată în secolul al XIII-lea, pe un con vulcanic - Dealul cetății Devei (video), în locul ruinelor unei așezări antice cu rol strategic în regiunea bogată în resurse naturale, unde zăcămintele de aur și fier au fost intens exploatate.

În primele secole ale existenței sale a fost folosită în scop militar. Înconjurată de ziduri uriașe de piatră, inaccesibilă din vest din cauza stâncilor abrupte și a râului Mureș, cetatea medievală din Hunedoara putea pune la adăpost de asedii, pentru perioade îndelungate, mii de oameni.

La poalele ei, de-a lungul timpului au avut loc lupte crâncene, atât în vremea invaziilor turcilor și tătarilor, dar și, mai târziu, în timpul răscoalei din toamna anului 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, dar și în timpul Revoluției din Transilvania anului 1849.

În dimineața de 13 august 1849, o explozie a magazinului de praf de puşcă şi muniţie a pecetluit definitiv soarta fortăreţei medievale, distrugând o mare parte a acesteia.

Cetatea medievală Deva se află de un deceniu în restaurare, iar autoritățile speră ca la finalul proiectelor finanțate din fonduri europene să îi poată reda vitalitatea pe care a avut-o în secolele trecute.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite