Cetatea medievală de văzut în România. Telecabină nouă, de aproape patru milioane de euro VIDEO

0
Publicat:

Lucrările de restaurare din Cetatea Devei (video) au ajuns la final, iar așezarea medievală va reintra în circuitul turistic până la sfârșitul anului 2023. Va fi un loc de văzut în România, anunță autoritățile din Hunedoara.

Două investiții finanțate cu fonduri europene au schimbat complet înfățișarea Cetății medievale a Devei, față de cea a ruinei medievale, mai autentice, din urmă cu un deceniu.

Cetatea Devei are o telecabină nouă. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Cetatea Devei are o telecabină nouă. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Lucrările de reabilitare a fortăreței au început în 2013 și au vizat, în prima fază, incintele II și III (exterioare) ale ansamblului medieval.

Până în 2016, cu ajutorul fondurilor europene atrase de municipalitate, au fost refăcute zidurile, porțile monumentale, Camera de artilerie, Bastionul, aleile și treptele. Un pod de acces a fost construit cu fonduri de la bugetul local al Devei, între incintele II și III. Investiția de 40 de milioane de lei a fost inaugurată în 2016.

De atunci, spațiile de vizitare din Cetatea Devei au fost extinse, însă Cetatea Devei a rămas inaccesibilă în cea mai importantă zonă a ei: Palatul Princiar din Incinta I (interioară). Aici se află cele mai vechi monumente ale așezării atestate din secolul al XIII-lea.

Telecabina cetății Devei a costat aproape patru milioane de euro

A doua fază de restaurare a Cetății Devei a cuprins Palatul Princiar (Incinta 1). Lucrările au început în vara anului 2022, iar investiția în valoare de peste 16 milioane de lei este finanţată cu fonduri europene, atrase de Primăria Deva.

Noua telecabină a cetății Devei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Noua telecabină a cetății Devei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Sunt reabilitate turnul porţii, curtea mică, magazia de arme, palatul princiar, pivniţele, corpul de gardă, arestul, temniţa şi versantul cu stânci dislocate în urma exploziei din 1849.

În același timp, au loc lucrări de modernizare a stațiilor telecabinei din Cetatea Devei, iar vechea telecabină, amplasată în 2003, a fost înlocuită cu una cu o capacitate de transport de până la 30 de turiști. Investiția în modernizarea instalației de cablu a costat aproape patru milioane de euro. Turiștii pot urca în Cetatea Devei și pe traseele pietonale de pe Dealul Cetății Devei, economisind astfel banii pe biletele la telecabină.

Lucrările la telecabină și la Incinta I a Cetății Devei vor fi finalizate în acest an, susține primarul Florin Oancea.

„Până la începutul lunii noiembrie, lucrările de modernizare care vizează telecabina și stațiile ei vor fi finalizate, iar după efectuarea ISCIR, pentru care am trimis documentația, noua telecabină din Cetatea Devei va putea fi folosită de turiști. Așteptăm ca în luna decembrie 2023 să fie finalizate și lucrările de restaurare a Incintei I din Cetatea Devei, apoi toate incintele cetății vor putea fi accesibile turiștilor”, spune primarul Florin Oancea.

În prezent, turiștii pot vizita doar câteva dintre monumentele ansamblului istoric de pe Dealul Cetății Devei. Unele spații, alei și monumente, reabilitate în perioada 2013 - 2016, s-au degradat ori sunt afectate de lipsa de îngrijire arătată monumentului istoric, de către administratorii ei, ori au fost alterate de turiști și de lucrările la Incinta I.

Cetatea Devei are o istorie tulburătoare

Cetatea Devei a fost ridicată în secolul al XIII-lea, pe un con vulcanic - Dealul cetății Devei (video), în locul ruinelor unei așezări antice cu rol strategic în regiunea bogată în resurse naturale, unde zăcămintele de aur și fier au fost intens exploatate.

În primele secole ale existenței sale a fost folosită în scop militar. Înconjurată de ziduri uriașe de piatră, inaccesibilă din vest din cauza stâncilor abrupte și a râului Mureș, cetatea medievală din Hunedoara putea pune la adăpost de asedii, pentru perioade îndelungate, mii de oameni.

La poalele ei, de-a lungul timpului au avut loc lupte crâncene, atât în vremea invaziilor turcilor și tătarilor, dar și, mai târziu, în timpul răscoalei din toamna anului 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan.

Fortăreața folosită ca refugiu al nobilimii maghiare nu a putut fi cucerită, iar cetele de răsculați au fost împrăștiate în cele din urmă din împrejurimile sale.

În timpul Revoluției din Transilvania anului 1849, Cetatea Devei a fost din nou asediată, de această dată de trupele maghiare conduse de generalul Bem, care voiau să alunge garnizoana austriacă de vreo 200 de oameni lăsată să apere așezarea.

În 27 mai 1849, ultimii soldaţi care o mai păzeau s-au predat, din lipsa apei şi a alimentelor.

Cetatea Devei. Foto: Cristian Resiga. Facebook
Cetatea Devei. Foto: Cristian Resiga. Facebook

Revoluţionarii maghiari au ocupat cetatea, însă aceasta avea să fie transformată într-o ruină trei luni mai târziu.

În dimineața de 13 august 1849, o explozie a magazinului de praf de puşcă şi muniţie a pecetluit definitiv soarta fortăreţei medievale.

Nu se cunoaşte nici până în prezent cauza exploziei ce a dus la moartea celor 38 de soldaţi din garnizoana cetăţii și la distrugerea cetății și chiar a stâncilor dăltuite în jurul palatelor sale. Și în prezent, turiștii pot observa urme lăsate de explozia de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Timp de un secol și jumătate, cetatea ruinată a continuat să rămână un simbol al orașului, chiar dacă ani în șir, localnicii au continuat să o devasteze, cărând dintre rămășițele sale pietrele care aveau să fie folosite la construcțiile a numeroase clădiri din Deva.

Cetatea Devei. Foto: Lucian Ignat.
Cetatea Devei. Foto: Lucian Ignat.

Cetatea Devei se află de un deceniu în restaurare, iar autoritățile speră ca la finalul proiectelor finanțate din fonduri europene să îi poată reda vitalitatea pe care a avut-o în secolele trecute.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite