Cetatea Devei, într-o înfățișare dezolantă. Diferența uriașă față de Castelul Corvinilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea Devei și Castelul Corvinilor se află în șantier, însă în timp ce monumentul din Hunedoara continuă să atragă turiști și venituri importante, oaspeții fortăreței din Deva au mai puține motive de satisfacție.

Cetatea Devei (video) și Castelul Corvinilor din Hunedoara au o mulțime de lucruri în comun. Sunt simbolurile istorice și turistice ale orașelor în care se află.

În urmă cu aproape șase secole, ambele monumente au aparținut faimoasei familii a Huniazilor, iar la mijlocul secolului al XIX-lea au trecut prin cele mai negre perioade din istoria lor. Cetatea Devei a fost devastată de o explozie a magaziei de munții pe care o adăpostea, iar Castelul Corvinilor (video) a fost mistuit într-un incendiu.

Cetatea Devei se află în șantier din 2021. Foto: Daniel Guță
Cetatea Devei se află în șantier din 2021. Foto: Daniel Guță

În ultimii ani, cetatea și castelul au trecut prin lucrări ample de restaurare. Cele două monumente istorice din Hunedoara se află și în prezent în șantier, dar pot fi vizitate de turiști. Însă experiența trăită de oaspeții lor, în privința înfățișării monumentelor, le diferențiază complet.

Angajații Castelului Corvinilor au continuat să se preocupe, pe durata lucrărilor de restaurare a monumentului, de îngrijirea acestuia. Ghidajul, curățenia, paza și întreținerea instalațiilor și a încăperilor din castel au continuat și ele să fie asigurate, astfel monumentul istoric a rămas căutat de turiști.

În luna ianuarie 2023, Castelul Corvinilor a primit peste 8.000 de vizitatori, care au contribuit cu venituri la bugetul local al Hunedoarei. Prețul unui bilet ajunge la 35 de lei, pentru persoanele care nu beneficiază de reduceri.

Cetatea Devei în șantier, pustie și neîngrijită

Cetatea Devei (video), unde Incinta I (Platul princiar) se află în șantier din 2021, în timp ce incintele exterioare II și III au fost restaurate în perioada 2013 – 2016, oferă călătorilor o priveliște dezolantă, în contrast cu spectaculoasa panoramă a Devei, văii Mureșului și munților Poiana Ruscă care poate fi văzută dintre zidurile ei.

Aleile pietonale pavate care au fost amenajate în cadrul restaurării precedente au fost deteriorate pe sute de metri, sub greutatea mașinilor care au transportat muncitori și materiale în incinta I aflată în șantier. Tone de piatră folosită la pavarea lor sau prăvălită din deal au fost îngrămădite pe marginea aleilor, care au rezistat în noua lor formă doar cinci – șase ani. Palatul medieval al cetății este închis publicului, fiind în șantier.

Mai multe spații restaurate în urmă cu câțiva ani au rămas goale, au mobilierul deteriorat, zidăria afectată de igrasie și mucegai, instalațiile electrice și tâmplăria stricate. Din cele patru toalete ale grupului sanitar amplasat pentru turiști în cetate, trei sunt închise, iar într-unul WC-ul a fost umplut cu bolovani și dejecții.

„Am văzut că unele locuri din cetate se află în șantier, dar ne așteptam să găsim mai multe lucruri de vizitat și mai multă ordine. Panorama Devei este totuși impresionantă”, spune Teodora, o turistă venită din Timișoara.

Cetatea Devei în șantier, dar poate fi vizitată

Accesul în Cetatea Devei se poate face pe jos, de la Poarta I. Telecabina se află în șantier de anul trecut și va fi modernizată. Finalizarea lucrărilor atât la telecabină, cât și la Incinta I este așteptată în acest an.

„Cetatea va deveni cu adevărat principala atracție a orașului, Incinta I va avea o esplanadă foarte frumoasă de pe care se va vedea toată panorama orașului, lunca Mureșului, vor fi spații pentru servicii, restaurant, cafenele, spații pentru spectacole și expoziții”, declara, anul trecut, Florin Oancea, primarul Devei.

Constructorii implicați în restaurarea monumentului vor trebui să refacă stricăciunile produse pe aleile pavate, pe care au circulat cu mașinile.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite