Video Tunelurile magistralei feroviare de mare viteză, avans în ritm de melc. Imagini de pe şantier VIDEO
0
De trei ani, magistrala feroviară Simeria - Arad se află în şantier. Cel mai spectaculos sector al noii căi ferate este zona viitoarelor tuneluri de pe valaea Mureşului.
Din 2018, au început lucrările la tronsonul de cale ferată Ilteu – Gurasada (22 de kilometri), component al noii magistrale feroviare Arad – Simeria din Coridorul Feroviar Rin – Dunăre Nord.
GALERIE FOTO CU ŞANTIERUL VIITOARELOR TUNELURI
Investiţia are termen de finalizare anul 2023, însă în cel mai dificil sector al traseului, tunelurile din zona Tisa – Sălciva, construcţiile au evoluat într-un ritm lent.
Mai multe tuneluri, în lungime totală de 1,2 kilometri sunt construite pe malul stâng al Mureşului, în judeţul Hunedoara, pentru a putea creşte viteza de deplasare a trenurilor, faţă de cea de pe vechiul traseu al căii ferate Simeria – Arad, de pe celălalt mal al râului Mureş.
Zona tunelurilor. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Din vara acestui an, doar circa 20 de metri dintr-o polată (tunel la zid) au fost săpaţi, în timp ce în celelalte sectoare de tunel, lucrările sunt mai puţin avansate. Salba de tuneluri va fi compusă, potrivit proiectului iniţial, din polata cu lungimea de 340 de metri, un tunel de 634 metri şi unul de circa 250 de metri.
Şantier. Zona viitoarelor tuneluri. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Pe restul traseului, începând din zona podului peste Mureş de la Tisa spre Gurasada, lucrările la noua cale ferată au avansat. Terasamentul a fost finalizat, iar în mai multe locuri a fost adusă calea de rulare pentru a fi montată.

Şantier. Zona viitoarelor tuneluri. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Tronsonul Ilteu (judeţul Arad) – Gurasada (judeţul Hunedoara) este construit de greci şi români. Din 2017, Compania Naţională CFR şi Asocierea AKTOR S.A., Alstom Transport S.A. şi Arcada Company S.A. au semnat contractul pentru realizarea investiţiei cu o valoare de peste 1,5 miliarde de lei, finanţată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020.
Video, pe larg, cu zona tunelurilor de pe magistrala feroviară. Daniel Guţă
Investiţia vizează construcţia celor circa 22 de kilometri de cale ferată, a 13 poduri, dintre care două peste râul Mureş, a 15 podeţe, a unui pasaj superior şi a trei pasaje inferioare, a două viaducte, a tunelurilor şi polatei, precum şi lucrări civile în patru staţii de cale ferată. Pentru ca trenurile de călători să poată circula pe acest sector cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră, traseul a fost modificat. Din zona podului feroviar de la Tisa, traseul magistralei feroviare va trece pe malul stâng al râului Mureş pe o distanţă de circa 10 kilometri, până la podul aflat în construcţie în zona Ilteu (judeţul Arad).
Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Tronsonul feroviar Ilteu (Arad) – Gurasada (Hunedoara) face parte din noua magistrală de cale ferată din vestul ţării (141 de kilometri de cale ferată între KM 614 din judeţul Arad şi Simeria. Noua magistrală este componentă a Coridorul Rin-Dunăre (ramura nordică), care străbate România de la vest spre est, între Curtici şi Constanţa, pe traseul Curtici - Arad - Simeria - Coşlariu - Sighişoara - Braşov - Bucureşti - Constanţa, în lungime de circa 850 de kilometri.
Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Vă recomandăm să citiţi şi:
VIDEO Secretele viaductelor gemene ale căii ferate Deva-Brad, „uriaşii de beton şi oţel“ din munţi




































