Video Austriacul care ţine în viaţă o cale ferată din Hunedoara: „Este monument istoric. Am redeschis-o pentru turişti” VIDEO
0De la 1 ianuarie niciun tren de călători nu a mai plecat din gara Brad, în schimb din vecinătatea ei oamenii au putut face plimbări pe calea ferată îngustă, salvată de austriacul Georg Hocevar, în vagoane de epocă trase de o locomotivă cu abur.
Georg Hocevar (47 de ani), un austriac care s-a stabilt de două decenii în România, şi şi-a întemeiat o familie la Brad, a reuşit la sfârşitul anilor ´90 să salveze de la fier vechi calea ferată îngustă care lega oraşul Brad de localitatea învecinată Crişcior.
GALERIE FOTO CU MOCĂNIŢA BRAD - CRIŞCIOR
Omul de afaceri a preluat Atelierele centrale din Crişcior şi linia industrială cu o lungime de aproape 10 kilometri, veche de peste 110 ani, şi a iniţiat procedura de clasare a acesteia pe lista monumentelor istorice, demers finalizat cu succes.
VIDEO CU MOCĂNIŢA CARE A CIRCULAT DE SĂRBĂTORI
De aproape două decenii, în preajma sărbătorilor şi a vacanţelor, localnicii şi turiştii care vizitează Ţara Zarandului se pot plimba pe calea ferată îngustă Brad – Crişcior, în vagoane de epocă ataşate unei locomotive cu abur, construită în anul 1957 în Combinatul Metalurgic din Reşiţa. La conducerea locomotivei s-a aflat chiar Hocevar, însoţit de ajutoarele sale. Duminică, 3 ianuarie, au avut loc ultimele excursii din această iarnă pe ruta Brad – Crişcior.
„Linia ferată îngustă Brad – Crişcior are 114 ani şi a fost construită pentru transportul minereului de la Mâna Gura Barza până în Gara CFR Brad şi pentru transportul cărbunelui de la Brad spre Uzina Electrică din Crişcior. În 1998 s-a închis exploatarea regulată pentru transportul cărbunelui şi din anul 2000 am redeschis acest traseu pentru transportul turiştilor. Din păcate nu s-a reuşit în ultimele două decenii să fie chiar o zonă turistică, astfel că nu sunt foarte mulţi oameni. Dar noi sperăm ca şi în continuare să putem circula pe linia, care la iniţiativa noastră a fost declarată monument istoric din anul 2007 şi ar fi toate condiţiile ca această linie să aibă o soartă mai bună decât calea ferată Brad – Ineu, pe care, din nefericire, de la 1 ianuarie 2021, nu mai circulă trenurile de călători”, a declarat Georg Hocevar.
Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Locomotive cu abur
Acesta a mai relatat că locomotiva cu abur care circulă pe traseul Brad – Crişcior a fost construită în 1957, la Reşiţa, pentru linia din Brad şi a circulat tot timpul pe această cale ferată. „Ea funcţionează şi pe lemne şi pe cărbune. Principiul de funcţionare este cu puterea calorică de la lemne sau cărbune încălzim apa, care începe să fiarbă, iar de la cinci BAR în sus, deschidem o supapă, iar aburii ajung la cilindrii şi pun în mişcare locomotiva”, a explicat Georg Hocevar.
Calea ferată îngustă de la Brad a fost construită la începutul secolului XX, de Asociaţia Minieră Ruda 12 Apostoli şi a fost utilizată între anii 1907 şi 1998 în principal pentru transportul cărbunelui şi al minereului. La sfârşitul anilor ’90, zona minieră a intrat în declin, iar uzinele şi minele din zona Bradului, bogată în zăcăminte aurifere, au fost închise. Cele mai multe dintre construcţiile industrale ale vechilor exploatări au fost puse la pământ, iar bunurile lor au fost pierdute, dezafectate sau valorificate la centrele de colectare a fierului vechi.
Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Calea ferată îngustă între Brad şi Crişcior a supravieţuit, după austriacul Georg Hocevar a preluat atelierele de recondiţionare a pieselor feroviare şi a locomotivelor şi vagoanelor de cale ferată îngustă din Crişcior şi a avut ideea să o transforme în obiectiv turistic.
Vă recomandăm să citiţi şi: