Trei tineri s-au rătăcit în Retezat, la peste 2.000 de metri. Au fost găsiţi de salvatori, după o noapte de căutări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei turişti care au urcat în Masivul Retezat s-au rătăcit după ce s-au abătut de la traseul pe care plecaseră. După mai multe ore de căutări, cei trei au fost găsiţi, însă unul dintre tineri a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Zonele alpine din Masivul Retezat devin tot mai puţin accesibile o dată cu apropierea iernii. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, trei turişti, cu vârste între 28 de ani şi 36 de ani, s-au rătăcit pe un traseu montan, în apropiere de Vârful Mare.

„În căutarea lor a pornit o echipă de jandarmi, formată din efective din cadrul Postului de Jandarmi Montan Câmpu lui Neag, Postului de Jandarmi Montan Straja din cadrul Secţiei de Jandarmi Lupeni. Jandarmii hunedoreni s-au deplasat cu utilaj UTV Polaris, apoi, datorită traseului montan dificil, pe jos până în zona Vîrfului Marii. Cei trei bărbaţi au fost găsiţi de efectivele de jandarmi, în jurul orei 3.00, într-o zonă stâncoasă situată în apropiere de Vârful Mare, la o altitudine de peste 2000 de metri”, a declarat Lucian Stoichiţoiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

Unul dintre tineri a avut nevoie de îngriji medicale. A ajuns la spitalul din Lupen, din cauza durerilor mari suferite la genunchi.

Riscuri la înălţime

Jandarmii le recomandă celor care doresc să parcurgă trasee montane să se informeze în ceea ce priveşte itinerariul pe care doresc să-l parcurgă, gradul de dificultate al traseului şi să consulte prognoza meteo pentru perioada în care urmează să pornească pe munte, astfel să evite drumeţiile pe timp de noapte sau în condiţii meteorologice nefavorabile.

De asemenea jandarmii sfătuiesc turiştii să se echipeze adecvat muntelui şi perioadei din an, iar înainte de a începe drumeţia pe munte, să aibă asupra lor un telefon mobil sau să lase detalii asupra zonei în care urmează să se deplaseze, astfel încât,  în caz de necesitate,  să se poată interveni cu operativitate. De asemenea jandarmii recomandă amatorilor de drumeţii montane, să aibă asupra lor o hartă a zonei montane şi a traseului pe care doresc să-l parcurgă.

Pentru evitarea oricărui pericol, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara recomandă să nu se abată de la traseele marcate şi să urmărească marcajele corespunzătoare traseului ales, să adopte un comportament decent,  să nu săvârşească fapte de natură să tulbure liniştea publică şi să nu recurgă la deteriorarea amenajărilor turistice, marcajelor şi indicatoarelor.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Tragedie în Retezat: un lector universitar din Iaşi a murit pe Vârful Judele

Un lector universitar din Iaşi, care însoţea un grup de studenţi într-o expediţie pe munte, în Parcul Naţional Retezat, a murit astăzi pe Vârful Judele.

Daliana Rădoi a fost înmormântată fără ca familia să îi fie alături. Tragedia elevei de 14 ani, dispărute în Retezat

Tragedia adolescentei de 14 ani din Lupeni, al cărui cadavru a fost descoperit, după trei săptămâni de căutări, într-un lac din Retezat, şi-a consumat astăzi ultimul episod. Daliana Rădoi a fost înmormântată fără ca majoritatea membrilor fostei sale familii să asiste la înhumare. Mama ei nu a venit nici măcar la priveghi.

Cadavrul Dalianei Rădoi, eleva dispărută în Retezat, a fost găsit în Lacul Gura Apei

Cadavrul elevei Daliana Rădoi a fost scos la suprafaţa Lacului Gura Apei din Retezat. Eleva fusese dată dispărută din 20 august, după ce a părăsit grupul cu care se afla într-o excursie în Parcul Naţional Retezat.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite