Tatăl unei fete atacate de doi câini de vânătoare pe stradă: „Am așteptat patru ani să fie luate măsuri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru ani a avut de așteptat o familie din Hunedoara, un verdict al magistraților, după ce fiica lor, de 14 ani, a fost atacată de doi câini de vânătoare lăsați liberi de proprietarul lor, pe stradă.

Sabin Ile, tatăl fetei mușcate de câini. Foto: Daniel Guță
Sabin Ile, tatăl fetei mușcate de câini. Foto: Daniel Guță

Magistrații de la Judecătoria Hunedoara l-au condamnat la opt luni de închisoare, cu suspendare, și la plata unor daune de 5.100 de euro, pe Radu Bichiș. un bărbat din Hunedoara, după ce, în 2019, cei doi câini ai săi de vânătoare au ieșit din curte și au atacat o adolescentă de 14 ani.

Bărbatul a fost condamnat pentru „neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane”, iar sentința dată de instanța de fond poate fi contestată cu apel.

Atacată de câini de vânătoare

Potrivit anchetatorilor, în 29 martie, fata în vârstă de 14 ani se întorcea de la magazin, spre locuința aflată la câteva sute de metri de casa familiei sale, din Hunedoara. Din curtea unei gospodării aflate în apropiere, au ieșit doi câini din rasa Brac german, care au atacat-o pe adolescentă.

„În momentul în care i-a văzut pe cei doi câini ai inculpatului, pe care-i cunoştea, ieşind de după maşina aflată în faţa imobilului acestuia şi care, fără a fi provocaţi în vreun fel de către aceasta, au alergat în direcţia ei, persoana vătămată s-a speriat, a început să plângă şi a luat-o la fugă înapoi spre magazin, fiind ajunsă din urmă de cei doi câini care au sărit pe ea unul din faţă şi celălalt din spate muşcând-o cu certitudine de braţul drept şi de coapsa stângă”, se arată în dosar.

Adolescenta a încercat să scape de câini, fugind, însă aceștia au atacat-o din nou. Un bărbat aflat la volanul unei mașini a observat scena, a oprit și a sărit în ajutorul fetei, ajutând-o să se refugieze în mașină.

Câinii au observat un alt câine aflat pe stradă, pe care l-au atacat. Auzind hărmălaia produsă, un vecin a ieșit cu o mătură și, împreună cu un alt localnic, au reușit să salveze animalul rănit de cei doi câini de vânătoare.

Oamenii au strigat apoi la proprietarii câinilor de vânătoare să își cheme animalele în curte, iar în final acestea s-au potolit.

La scurt timp, adolescenta a fost transportată la spital, unde a primit îngrijiri medicale. „Săptămâni întregi după agresiune, ea a avut episoade extrem de frecvente de plâns, nenumărate nopţi de coşmaruri din care se trezea îngrozită, cu efecte acute asupra psihicului acesteia”, se arată în dosarul soluționat de Judecătoria Hunedoara.

Primul verdict, la patru ani de la atacul câinilor

Soția proprietarului câinilor le-a explicat anchetatorilor că poarta gospodăriei avea o defecțiune, astfel că putea fi deschisă de animale, dacă o împingeau.

Apărătorii bărbatului acuzat au încercat să arate că adolescenta putea fi atacată de maidanezi și nu de câinii acestuia, ori că ușa prin care câinii de vânătoare au ieșit din curte putea fi deschisă de altcineva, posibil de câinele Shar Pei, atacat de cei doi câini de vânătoare, fapte contrazise de rezultatul anchetei.

Sabin Ile, tatăl victimei, a relatat că a așteptat patru ani finalizarea anchetei și a cercetării judecătorești.

„Cercetările puteau fi finalizate într-o perioadă mult mai mică, dar am avut de așteptat patru ani. La început, unii ne-au spus să ne împăcăm cu proprietarii câinilor sau că multă lume este mușcată de câini și să lăsăm lucrurile așa. Fiica mea a rămas afectată de urmările atacului celor doi câini și aș vrea ca proprietarii acestor animale să fie mai prudenți, să nu își lase animalele nesupravegheate, ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple”, spune Sabin Ile, tatăl fetei. 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite