Sărbătoare la Mănăstirea Prislop. Ziua sfântului Ioan, pustnicul care şi-a săpat chilia în stâncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chilia sfântului Ioan de la Prislop. ADEVĂRUL.
Chilia sfântului Ioan de la Prislop. ADEVĂRUL.

A fost zi de sărbătoare la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului. În 13 septembrie este omagiat sfântul Ioan de la Prislop, pustnicul care şi-a zidit chilia în vecinătatea bisericii medievale.

Sute de oameni au ajuns, duminică dimineaţă, la Mănăstirea Prislop, aflată în sărbătoare.

În ziua de 13 septembrie este celebrat Sfântul Ioan de la Prislop, călugărul canonizat în 1992 ca sfânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Pustnicul Ioan a trăit la Prislop în urmă cu cinci secole şi a săpat singur o chilie în stâncă, în pădurea din apropierea bisericii. A murit însă înainte de a termina de dăltuit fereastra chiliei, împuşcat de vânătorii care l-au confundat cu un animal sălbatic.

„Se spune că un tânăr pe numele Ioan, din satul Silvaşul de sus - în hotarul căruia se afla şi Sf. Locaş - a părăsit casa părintească, s-a închinoviat în obştea călugărilor de le Prislop, ducând o viaţă aleasă de rugăciune, împletită cu munca şi săvârşirea de fapte bune. După un număr de ani, dorind să ducă o viaţă şi mai liniştită, retrasă cu totul de lume, a găsit un loc, ca la 500 metri de mănăstire, pe malul prăpăstios al râului Slivuţ (Silvuţ), unde şi-a săpat singur cu mari nevoinţe, o chilie de piatră, cunoscută până azi sub numele de "chilia" sau iarăşi "casa sfântului". Aici şi-a petrecut restul zilelor în neîncetate rugăciuni şi ajunări, întocmai ca marii nevoitori întru cele duhovniceşti din primele veacuri creştine. Dar a fost voia lui Dumnezeu ca viaţa lui îmbunătăţită să se sfârşească prea devreme. Spune tradiţia populară că pe când îşi făcea o fereastră la chilia lui, doi vânători de pe versantul celălat al prăpastiei l-au împuşcat, fără să ştie cine era. Aşa s-a săvârşit din viaţă Cuviosul Sihastru sau Sfântul Ioan de la Prislop”, îl descria Mircea Păcurariu, autorul cărţii "Sfinţi Români", ediţia 1987. Chilia călugărului a devenit unul dintre locurile de rugăciune pentru vizitatorii mănăstirii.

manastirea prislop foto daniel guta adevarul

Şi ziua de 14 septembrie este importantă pentru mănăstire. Este zi de hram la Prislop, de Înălţarea Sfintei Cruci, cea mai veche şi mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci. În această zi este sărbătorită amintirea a două evenimente deosebite: aflarea Crucii pe care a fost răstignit Iisus şi înălţarea ei solemnă în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335; Aducerea sau întoarcerea Sfintei Cruci de la perşi, în anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt  din Ierusalim.

Mănăstirea Prislop, unul dintre cele mai vizitate locuri istorice din vestul ţării, datează din secolul al XIV-lea, şi a devenit un mare loc de pelerinaj datorită duhovnicului Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei. Arsenie Boca a slujit la mănăstirea Prislop din anul 1948, după ce fusese mutat din mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş. În zilele de sărbătoare, mii de pelerini în mănăstirea din Ţara Haţegului, pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca.

prislop
pestera manastirea prislop
manastirea prislop foto daniel guta adevarul

Mai puteţi citi şi:

Mănăstirea Prislop în secolul al XIX-lea. Povestea emoţionantă din spatele unei imagini unice

VIDEO 30 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca. Mii de oameni au venit la Mănăstirea Prislop

Vedeta TV care a stârnit controverse după şedinţa foto sexy la mormântul lui Arsenie Boca: „Erau 40 de grade. Dumnezeu nu judecă un decolteu“

HunedoaraPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite