VIDEO 30 de ani de la moartea p─ârintelui Arsenie Boca. Mii de oameni au venit la M─ân─âstirea Prislop

0
0

Peste 5.000 de oameni au venit, joi, dimineaţă, la Mănăstirea Prislop, pentru a-l comemora pe Arsenie Boca, de la moartea căruia s-au împlinit 30 de ani.

Coloanele de ma┼čini, autocare ┼či microbuze parcate pe ┼čoseaua spre M─ân─âstirea Prislop s-a ├«ntins, joi diminea┼ú─â, pe aproape doi kilometri ├«ntre m─ân─âstire ┼či satul Silva┼ču de Sus.

GALERIE FOTO

A fost zi de s─ârb─âtoare la a┼čez─âm├óntul din ┼óara Ha┼úegului, unde a fost comemorat Arsenie Boca, una dintre marile personalit─â┼úi ale ortodoxiei. ├Än 28 noiembrie s-au ├«mplinit 30 de ani de la moartea c─âlug─ârului, al c─ârui loc de veci se afl─â la Prislop, iar peste 5.000 de oameni au venit aici, din toate col┼úurile ┼ú─ârii, pentru a-i aduce omagiul ┼či pentru a se ruga ├«n fa┼úa morm├óntului s─âu. Mul┼úi dintre pelerini au fost v├órstnci veni┼úi cu autocarele, ├«n cadrul excursiilor organizate anual cu aceast─â ocazie.

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910 - d. 28 noiembrie 1989) a fost preot, teolog ┼či pictor de biserici, stare┼ú la M─ân─âstirea Br├óncoveanu din S├ómb─âta de Sus ┼či apoi la M─ân─âstirea Prislop. S-a n─âscut ├«n 29 septembrie 1910 ├«n satul Va┼úa de Sus din Mun┼úii Zarandului, priminde numele de Zian V─âlean. Arsenie Boca a fost ┼čef de promo┼úie ├«n liceul din Brad, potrivit relat─ârilor fo┼čtilor s─âi colegi de liceu.

image

A absolvit liceul ├«n anul 1929 ┼či s-a ├«ndreptat spre Teologie, p─âr─âsind definitiv locurile sale natale din ┼óara Zarandului. ├Än anii ÔÇÖ40, a ajuns duhovnic la m─ân─âstirea Br├óncoveanu din Mun┼úii F─âg─âra┼č ┼či apoi la M─ân─âstirea Prislop, din ┼óara Ha┼úegului, aflat─â la circa 100 de kilometri de locul s─âu natal.

image

Odat─â cu instaurarea regimului comunist ├«n anul 1945, Arsenie Boca a intrat pe lista neagr─â autorit─â┼úilor comuniste, fiind arestat ┼či ├«nchis de mai multe ori, sub acuza┼úii c─â ar fi sprijinit membri ai Mi┼čc─ârii Legionare.

image

C─âlug─ârul a fost ├«nchis ├«n arestul Siguran┼úei din Bra┼čov, a fost trimis apoi s─â munceas─â la Canalul Dun─âre ÔÇô Marea Neagr─â, ├«n lag─ârele destinate zecilor de mii de de┼úinu┼úi politici, iar p├ón─â la mijlocul anilor 1950 a mai trecut prin ├«nchisorile Jilava, Timi┼čoara ┼či Oradea. Dup─â eliberarea din temni┼úele comuniste, Arsenie Boca nu ┼či-a mai putut relua activitatea de preot. Duhovnicul a murit ├«n 28 noiembrie 1989, la Sinaia, iar dorin┼úa sa a fost s─â fie ├«nmorm├óntat la M─ân─âstirea Prislop.


V─â recomand─âm s─â citi┼úi ┼či:

Cum a ajuns Arsenie Boca faimos la 30 de ani. ÔÇ×C─âlug─ârul luminatÔÇŁ i-a cucerit pe rom├óni cu talentul s─âu neobi┼čnuit

FOTO Minunea de l├óng─â morm├óntul lui Arsenie Boca, de la Prislop. Pe┼čtera ne┼čtiut─â ├«n care a tr─âit c─âlug─ârul Ioan, devenit sf├ónt pentru ortodoxie

Zece ├«nv─â┼ú─âturi ale p─ârintelui Arsenie Boca despre ispit─â: "Avem s─âm├ón┼úa ei ├«n noi din cauza poftei trupe┼čti ├«n care am fost z─âmisli┼úi"

Cruciada măicuţelor din Prislop împotriva micilor. Comercianţi alungaţi de la mănăstirea părintelui Arsenie BocaUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite