Povestea hidrocentralelor de pe Strei, investiția uriașă care a transformat complet râul legendar VIDEO

0
Publicat:

O investiție uriașă începută de autoritățile comuniste în 1989 avea să schimbe complet înfățișarea râului Strei. Amenajarea hidrografică din Hunedoara a fost realizată pe jumătate, în ultimele trei decenii.

Canalul de fugă din zona Bretea. Foto: Daniel Guță
Canalul de fugă din zona Bretea. Foto: Daniel Guță

În anii '80, Hunedoara, unde funcționau termocentralele Mintia (Deva) și Paroșeni (Valea Jiului) și hidrocentralele din țara Hațegului și Retezat se număra printre județele din România aflate în topul producției de energie.

Marile centrale electrice ale Hunedoarei au ajuns în 1989 la o putere totală instalată de peste 2.000 MW, cea mai mare parte a ei fiind asigurată prin procesarea cărbunelui provenit de la minele din Valea Jiului.

Potențialul rețelei hidrografice din județ a fost aproape la fel de atractiv pentru regimul comunist ca resursele miniere. După construcția începută în anii ´70 a mai multor hidrocentrale pe Râul Mare, între Gura Apelor (Retezat) și Hațeg, a căror putere instalată se ridica la aproape 500 de MW, statul român a continuat proiectele hidroenergetice în aceeași zonă, pe valea râului Strei - râul legendar în care regele Decebal și-ar fi ascuns comorile.

Șapte hidrocentrale plănuite pe Strei

Planul conceput de regimul Ceaușescu la sfârșitul anilor '80 viza înființarea Amenajării hidroenergetice a râului Strei, pe sectorul Subcetate (Hațeg) – Simeria Veche, de 32 de kilometri. Streiul – un râu în lungime de aproape 90 de kilometri, avea să fie transformat complet pe cursul său inferior, din țara Hațegului până la vărsarea în râul Mureș.

Investiția de pe râul Strei a fost aprobată printr-un decret (numărul 40) din 1989 și viza construcția a șapte hidrocentrale la Subcetate, Plopi, Bretea, Strei, Călan, Băcia și SImeria, cu patru lacuri de acumulare și o putere instalată totală de 84 MW.

„Schema inițială aprobată prevedea o amenajare hidroenergetică în șapte trepte de cădere, cu o putere instalată totală de 84 MW și un debit instalat de 100 metri cubi pe secundă pe fiecare treaptă, care să producă 170,1 GWh energie electrică în anul hidrologic mediu. Din cele șapte centrale hidroelectrice, una era de tip centrală-baraj (CHE Subcetate) și șase erau centrale pe derivație, cu lacuri de acumulare (CHE Bretea, CHE Strei, CHE Băcia și CHE Simeria) sau fără lac propriu (CHE Plopi și CHE Călan)”, arăta un raport al Hidroelectrica.

Lucrările la Amenajarea hidroenergetică Strei au început în 1989, la patru din cele șapte trepte (Subcetate, Bretea, Băcia și Simeria) și s-a derulat în condiții de finanțare limitată, fapt care a condus la ritmuri de execuție foarte reduse.

În anul 2003, având în vedere volumul și valoarea considerabilă a restului de executat, proiectul Amenajării de pe Strei a fost reactualizat, iar unele dintre lucrările plănuite inițial au fost eliminate, pentru reducerea costurilor investiției.

În anul 2004 au fost finalizate lucrările la prima centrală de pe Strei, construită la Subcetate. A fost echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12,215 MW şi o energie de proiect de 26,28 Gwh, iar amenajarea sa mai cuprinde un lac de acumulare devenit cu timpul un habitat pentru nenumărate specii de păsări sălbatice.

În 2013 a fost inaugurată centrala de la Plopi, echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12 MW şi o energie medie multianuală de 27,42 Gwh.

În 2019, după o investiţie de aproape 50 de milioane de euro şi şase ani de la începerea lucrărilor, Hidroelectrica a recepţionat centrala de la Bretea Streiului, finalizată în 2017 și dotată cu două turbine Kaplan, având o putere instalată de 6,282 MW fiecare, care aduc în sistemul energetic naţional un plus de aproximativ 33 Gwh/an.

Lucrările la celelalte obiective ale Amenajării hidroenergetice de pe râul Strei nu au mai continuat. „Având în vedere stadiul fizic de execuție incipient al treptelor de cădere CHE Băcia și CHE Simeria și neînceperea lucrărilor la treptele CHE Strei și CHE Călan, se recomandă sistarea lucrărilor rest de executat pe sectorul Strei-Simeria“, arăta un raport al Hidroelectrica din 2021, supus aprobării în Adunarea generală a acționarilor.

Renunțarea la cele patru hidrocentrale și la acumulării lor a făcut ca ultimii 15 kilometri ai cursului inferior al Streiului, în aval de zona Călanului, să își păstreze înfățișarea „sălbatică”, cu priveliști puţin afectate de intervenţia omului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite