Imagini cu râul Cerna, de nerecunoscut după un an de șantier. Noua promenadă din Hunedoara VIDEO

0
Publicat:

Lucrările începute în 2023 pe râul Cerna din Hunedoara, în centrul vechi al municipiului, au schimbat complet înfățișarea albiei ocupate în trecut de gunoaie și aluviuni.

Râul Cerna din Hunedoara. Foto Daniel Guță. ADEVĂRUL
Râul Cerna din Hunedoara. Foto Daniel Guță. ADEVĂRUL

Rațele sălbatice și peștii au revenit în număr mare în râul Cerna din Hunedoara, după ani în șir în care apa Hunedoarei a fost considerată unul dintre cele mai poluate râuri din România.

Un sector de circa 600 de metri din albia râului, în Centrul vechi din Hunedoara, este reamenajat (video).

Lucrările au început în vara anului 2023, sunt finanțate cu fonduri europene atrase de municipalitate și vor trebui finalizate în 2024.

Însă râul traversează Hunedoara de la un capăt la celălalt, iar în restul cursului său numeroase locuri au rămas cuprinse de poluare.

Râul Cerna în șantier

Constructorii au lucrat până în prezent la scoaterea mâlului din albia Cernei, la decolmatarea zonelor acoperite cu aluviuni, la ecologizarea râului, extragerea vegetației și evacuarea deșeurilor care ocupau de mulți ani fundul apelor ori erau îngropate în malurile modelate de trecerea timpului.

Lucrările vor fi reluate în săptămânile viitoare, când vor trebui consolidate zidurile de sprijin (digurile marginale), vechi de peste șase decenii și va începe amenajarea unei promenade, pe traseul dintre cele trei poduri rutiere din Centrul vechi din Hunedoara.

„Pe malul drept al râului se va amenaja o promenadă de-a lungul distanței de 585 de metri, un traseu coerent ce pune în evidență edificiile importante care au legătură cu râul Cerna din Hunedoara cât și apa curgătoare ce străbate orașul. Sunt proiectate gradene din beton cu locuri de stat în apropierea apei curgătoare, spații verzi înierbate care vor distanța aleea propusă de digurile existente și reabilitate prin proiect”, se arată în proiectul tehnic al investiției.

Un pod metalic a fost montat pe piloni, peste râul Cerna din Hunedoara (video), iar în perioada următoare vor fi construite și cinci locuri de acces pe noua promenadă, prin amenajarea unor trepte pe care oamenii vor putea coborî pe malul râului.

Județul Hunedoara cuprinde o rețea hidrografică bogată, iar toate orașele sale sunt tranzitate de râuri.

Și orașul Uricani (video) a obținut fonduri europene pentru amenajarea unei zone de promenadă pe malurile râului Jiul de Vest.

În schimb în majoritatea orașelor din Hunedoara, albiile râurilor au rămas mai puțin atractive turistic și sunt adesea sunt poluate cu gunoaie, aruncate de localnici.

Râul Jiul de vest în Uricani. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Râul Jiul de vest în Uricani. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Nici râul Cerna din Hunedoara nu a scăpat de poluare. În afara sectorului din Centrul vechi din Hunedoara, în numeroase locuri, localnicii l-au transformat într-o groapă de gunoi, atât în amonte – între Hunedoara și Teliuc -, cât și la ieșirea din municipiu, în zona combinatului siderurgic.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite