Drumul Orăştie - Costeşti, modernizat cu fonduri europene. Ruta cetăţilor dacice a ajuns într-o stare precară

0
0
Drumul Judeţean 705 A, în Costeşti. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Drumul Judeţean 705 A, în Costeşti. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Drumul Judeţean Orăştie - Costeşti, cale spre cetăţile dacice, va fi modernizat, după mai mulţi ani de aşteptare, în care a ajuns într-o stare tot mai precară.

Turiştii vor mai avea de aşteptat până când vor putea circula în condiţii civilizate pe ruta cetăţilor dacice. Însă primii paşi au fost făcuţi de autorităţile hunedorene.

Ce şosele din judeţul Hunedoara ar putea fi modernizate prin Programul „Anghel Saligny”

Şoseaua pierdută în munţi, plânsă de localnici: „În scurt timp nu o să mai admirăm peisajul minunat” VIDEO

Drumul Lacului Cinciş intră în reparaţii. Turiştii au ocolit „litoralul Hunedoarei” din cauza şoselei VIDEO

Un drum judeţean spre cetăţile dacice din Munţii Şureanu va fi reabilitat pe fonduri europene. Şoseaua (DJ 705 A) are 17 kilometri şi leagă localităţile Orăştie şi Costeşti, pe valea Grădiştii (Orăştiei). 

Contractul de proiectare a fost semnat, anunţă Consiliul Judeţean Hunedoara, beneficiarul proiectului. Investiţia se va derula pe fonduri europene,

„Obiectivul proiectului este consolidarea structurii rutiere prin aplicarea mai multor tipuri de structuri rutiere pe sectoare omogene, stabilite in functie de grosimea fundatiei existente, pe sectorul în lungime de 17,265 kilometri”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara. Lucrările de proiectare sunt necesare în pregătirea modernizării şoselei, pe fonduri europene.

Drumul Judeţean 705 A Orăştie – Costeşti, în lungime de 17 kilometri, reprezintă principala cale de acces a turiştilor la cetăţile dacice din Munţii Orăştiei (Costeşti, Sarmizegtusa Regia şi Blidaru). A ajuns într-o stare de degradare accentuată.

„Îmbrăcămintea bituminoasă se prezintă într-o stare mediocră sau rea, cu suprafeţe extinse sau tronsoane întregi afectate de faianţări din oboseală, fisuri şi crăpături, rupturi de margine etc. Aspectul general al îmbrăcăminţilor conduce la concluzia că acestea sunt vechi, că nu au beneficiat de lucrări de întreţinere planificate pe durate de exploatare, iar în prezent sunt afectate de defecţiuni frecvente şi extinse, cu multiple lucrări de reparaţii de tipul plombărilor şi cu reparaţii efectuate ca urmare a introducerii unor utilităţi subterane, aproape pe toate tronsoanele situare în intravilan”, se arată în expertiza tehnică realizată şoselei.

De la Costeşti până la poalele Sarmizegetusei Regia, un alt tronson al Drumului Judeţean 705 A, cu o lungime de 18 kilometri, a fost modernizat de Consiliul Judeţean Hunedoara în perioada 2015 - 2016, tot cu ajutorul unei finanţări UE. Atunci, sectorul de la Orăştie la Costeşti nu a fost cuprins în proiect.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Eşecul mega-proiectelor de salvare a Văii Jiului: telegondolele, şoseaua din inima munţilor şi minele-muzeu VIDEO

Bela Karolyi, amintiri savuroase din Valea Jiului: „Luna de miere, în Lupeni. Eram incredibil de fericiţi“

Controversele Retezatului. De ce s-au opus oficialii americani ridicării marelui baraj Gura Apelor din Hunedoara

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite