Drumul Corvinilor din Hunedoara este prelungit, după ce portretele domnitorilor au fost scrijelite VIDEO

0
Publicat:

Drumul Corvinilor din Hunedoara (video), cea mai mare expoziție în aer liber din județ, va fi extinsă pe alte câteva sute de metri. Recent, chipurile domnitorilor ilustrați la Hunedoara au fost vandalizate.

Drumul Corvinilor din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Drumul Corvinilor din Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Turiștii care vizitează Castelul Corvinilor sunt invitați să se oprească în zona de la intrarea în municipiul Hunedoara dinspre Deva, pentru a afla mai multe informații despre istoria Huniazilor și a Hunedoarei.

Aici, în urmă cu un an, a fost amenajat Drumul Corvinilor din Hunedoara, o expoziție în aer liber care cuprinde un șir de panouri care oferă date și ilustrații despre familia lui Ioan de Hunedoara, despre Castelul Corvinilor și despre evenimentele care au marcat epoca medievală, în Transilvania.

Cele peste 50 de panouri montate în 2022 pe Bulevardul Traian, unde a fost amenajat Drumul Corvinilor din Hunedoara, se întind pe aproape 300 de metri, având fiecare dimensiuni de doi metri înălțime și trei metri lățime. Ele cuprind gravuri de mari dimensiuni, ilustrații de epocă, fotografii vechi şi actuale, reconstituiri digitale şi a informații scrise.

Municipalitatea din Hunedoara a cheltuit 650.000 de lei pentru realizarea proiectului, pe care îl propune ca atracție turistică. Recent, au început lucrările de extindere a expozției Drumul Corvinilor din Hunedoara.

Alți 475.000 de lei sunt cheltuiți pentru prelungirea cu aproape 300 de metri a actualei expozțiții.

„Vor fi alte 39 de panouri, de aceleaşi dimensiuni cu cele existente. Panourile vor conţine alte episoade importante din viaţa familiei Corvinilor, dar şi alte legende despre membrii acesteia şi despre Castelul Corvinilor. Dezvoltarea expoziţiei este motivată de interesul arătat de hunedoreni şi de turişti pentru aceasta”, a informat Primăria Hunedoara.

Figurile domnitorilor, scrijelite

Nu toată lumea a fost încântată de expoziția Drumul Corvinilor din Hunedoara. La începutul lunii iulie 2023, aproape jumătate din cele 59 de panouri au fost vandalizate. Persoane necunoscute au scrijelit ochii lui Ioan de Hunedoara, Matia Corvin, Elisabeta Szilagyi – soția lui Ioan de Hunedoara, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare și ale altor personailtăți portretizate în scenele prezentate pe Drumul Corvinilor din Hunedoara.

Potrivit autorităților, infractorii ar fi acționat pe timp de noapte, când din cauza unor lucrări la instalațiile de fibră optică, iluminatul nu ar fi funcționat.

„În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere”, informa Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara.

Întreaga expoziție de pe Bulevardul Traian din Hunedoara va fi monitorizată cu camere video de supraveghere.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite