Atmosfera stranie de la Castelul Corvinilor. Turiștii rămân uluiți de ce găsesc în Hunedoara VIDEO

0
Publicat:

Turiștii care vizitează Castelul Corvinilor (video), dar cunosc mai puțin istoria Hunedoarei pot rămâne uimiți de ceea ce găsesc în jurul așezării medievale. Unii localnici au încercat să profite de contrastul dintre castel și zona de la poalele lui.

Castelul Corvinilor din Hunedoara este vizitat anual de peste 400.000 de turiști, iar de popularitatea monumentului medieval se bucură localnicii care și-au deschis afaceri în vecinătatea sa.

Timp de mai multe decenii, Castelul Corvinilor a fost înconjurat de uzinele și instalațiile combinatului siderurgic din Hunedoara și de câteva fabrici din industria mică.

Castelul Corvinilor, fosta platformă siderurgică și centrul vechi din Hunedoara. Foto: Daniel Guță.
Castelul Corvinilor, fosta platformă siderurgică și centrul vechi din Hunedoara. Foto: Daniel Guță.

Cele mai multe dintre construcțiile de pe fosta platformă industrială au fost dezafectate și demolate, terenurile lor au rămas virane, iar fabricile și depozitele de lângă castel au fost închise.

Câteva clădiri și monumente rămase în urma fostului complex industrial au rămas în jurul castelului și amintesc de epoca în care motorul economiei locale îl reprezentau Combinatul siderurgic Hunedoara (CSH) și Întreprinderea de Construcții Siderurgice Hunedoara (ICSH), care împreună aveau peste 20.000 de angajați în anii ’80.

Unii localnici le privesc cu nostalgie, în schimb alți hunedoreni s-au dovedit mai întreprinzători și au încercat să le pună în valoare, profitând de contrastul dintre castelul din epoca feudală și epoca metalurgiei din Hunedoara.  

La 100 de metri de ansamblul medieval, un turn de răcire rămas aproape neatins de marile demolări de pe platforma industrială,  derulate în anii 2000, stârnește interesul turiștilor. În jurul lui au fost înființate două parcări, cu câteva sute de locuri.

Contraste la tot pasul în Centrul vechi din Hunedoara

Una dintre ele a fost deschisă recent, după ecologizarea unui teren al fostului combinat. La una dintre porți, în fața turnului înalt de peste 40 de metri, trei statuete vechi, de fier, salvate înainte de a fi topite, înfățișează doi oțelari și un artist extravagant.

Statuetele oțelarilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Statuetele oțelarilor. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

„În drum spre castel ne-am oprit să le facem fotografii. De-o parte a drumului sunt oțelarii, iar de cealaltă cavalerii medievali, cum este cel din turnul Castelului Corvinilor. Este ceva neobișnuit, dar interesant”, spune Ioana, turistă aflată în vizită la castel.

În parcare va fi amenajat un spațiu expozițional, în care alături de oțelari, vor fi aduse și alte monumente și piese care să reprezinte istoria și tehnica producerii fierului în Hunedoara. Pe lângă muzeul privat dedicat metalurgiei, alt muzeu al fierului este în curs de amenajare pe malul Cernei, aproape de castel, într-o clădire de epocă dezafectată după 1990. În curtea ei va fi amenajat un mic furnal, cu rol expozițional.

Mai multe clădiri folosite în trecut de Uzinele de fier Hunedoara au fost reabilitate în ultimii ani și redeschise ca pensiuni și restaurante. Sunt în Centrul vechi din Hunedoara (video) aflat în prezent în șantier.

Câteva case vechi din jurul castelului au fost și ele transformate în locuri de primire a turiștilor. Una dintre ele a devenit un muzeu al epocii socialiste, cu numeroase exponate.

Un hotel de lux, ridicat în vecinătatea castelului, în zona fostei stații de funiculare, din care au rămas câteva ruine, și a fostei gări mici din Hunedoara, dispărută, contribuie și el la înfățișarea plină de contraste din jurul castelului clădit în secolul al XV-lea de Huniazi.

Unele ruine metalurgice rămase în jurul ansamblului medieval vor dispărea însă, odată cu amenajarea grădinii urbane, anunțată de Primăria Hunedoara, pe nouă hectare de teren viran.

„Amplasamentul propus se află în proximitatea Castelului Corvinilor, ceea ce accentuează nevoia de renovare, punere în valoare la standarde de calitate ridicate a acestuia, deoarece terenul, în stadiul existent, aduce prejudicii imaginii oraşului, intens tranzitat de turiştii care vizitează zona”, se arată în documentaţia proiectului, pentru care autoritățile solicită fonduri europene.

Metalurgia și castelul, nedespărțite din secolul al XIX-lea

Tradiția metalurgiei se păstrează de mai multe secole în Hunedoara, o zonă bogată în zăcăminte de fier, în care primele topitorii și ateliere metalurgice cunoscute datează din Evul Mediu. Înainte de a fi construite Uzinele de Fier din Hunedoara, castelul a fost folosit și ca centru administrativ și depozit pentru fierul produs la Hunedoara.  

Fostul sediu al Uzinelor de fier și al ICSH. Foto: Daniel Guță
Fostul sediu al Uzinelor de fier și al ICSH. Foto: Daniel Guță

Uzinele de fier din Hunedoara au fost înființate la sfârșitul secolului al XIX-lea, în apropiere de Castelul Corvinilor, iar până în anii Primului Război Mondial, la Hunedoara au fost ridicate cinci furnale, care produceau oțel și fontă. Din aceeași perioadă a începutului de secol XX datează mai multe clădiri istorice, aflate în jurul castelului: o termocentrală, sediul uzinelor de fier și alte construcții administrative ori folosite de muncitori.

Castelul Corvinilor, umbrit de Combinatul siderurgic Hunedoara,

După război, industria metalurgică din Hunedoara a intrat în declin, iar din cele cinci furnale doar unul a mai produs fontă, lipsa materiilor prime și cererea redusă de pe piața metalurgică au dus la diminuarea activității uzinelor.

Lucrurile s-au schimbat după Al Doilea Război Mondial, când regimul comunist a decis transformarea micului oraș Hunedoara, cu vreo 7.000 de oameni, într-un uriaș centru metalurgic, care patru decenii mai târziu avea să numere, împreună cu localitățile sale suburbane, aproape 100.000 de locuitori.

Începând din anii ’50, împrejurimile Castelului Corvinilor au fost împânzite de construcții industriale de mari dimensiuni, cu înălțimi de peste 40 de metri, de uzine și furnale noi de dimensiuni crescute exponențial față de construcțiile cărora le-au luat locul, și mult mai voluminoase decât castelul medieval.

O mănăstire franciscană și cimitirul său, aflate pe dealurile de lângă castel, au dispărut pentru a face loc noii uzine cocso-chimice, iar pajiștea de pe „dealul comorilor”, aflat peste drum castel, a fost ocupată de o stație de funicular, clădiri ale depoului feroviar, cisterne de apă și alte construcții utile combinatului.

La poalele castelului, autoritățile au mai găsit loc pentru construcția unor fabrici de industrie mică, a unui spital al combinatului, al unor garaje, depozite și sere. Clădirile istorice ridicate la sfârșitul secolului al XIX-lea în Centrul vechi al Hunedoarei au fost lăsate să degradeze, ori au fost folosite ca sedii ale unor servicii de utilitate publică.

Declinul industrial a ajutat Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor și centrul vechi din Hunedoareaau fost acoperite cu praful, rugina și cenușa eliberate neîncetat deasupra orașului de marile uzine din combinatul siderurgic Hunedoara, iar râul Cerna din Hunedoara și râul Zlaști, ce se unesc la poalele cetății medievale, au devenit negre și lipsite de viață.

N-o să mai vedem niciodată Cerna aşa cum era Cerna înainte de anii ‘60... Undele sale nu mai pot fi folosite pentru îmbăiat, spălat sau adăpat, fiind saturate cu cianuri, fenoli, suspensii, produse petroliere etc. Numiţi-o fatalitate sau cum vreți, realitatea ultimilor 20-30 de ani a arătat, nu numai la noi, că binomul industrializare-poluare e greu de desfăcut.”, afirma hidrologul Constantin Teodoraşcu, în revista România Pitorească (1982).

După 1990, combinatul siderurgic Hunedoara a intrat în declin, iar numeroase construcții ale sale, aflate în împrejurimile castelului, au fost dezafectate și demolate (video). Fostele fabrici de la poalele monumentului și-au încetat activitatea. Râurile Cerna și Zlaști s-au limpezit, iar castelul a fost curățat de funingine.

Rețeaua de funiculare a dispărut și ea, împreună cu fosta gară de lângă castel, cu depoul, stațiile și calea ferată a pădurenilor. Vechile clădiri administrative au fost părăsite, iar din loc în loc în vecinătatea castelului, au rămas din vechea platformă industrială câteva construcții uriașe de beton, care nu au mai putut fi dărâmate.

Abia de câțiva ani, soarta multor clădiri din centrul vechi al Hunedoarei, a început să se schimbe. Localnicii au investit în restaurarea lor, pentru a beneficia de veniturile aduse de numărul mare de turiști.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite