Portretele marilor domnitori medievali, vandalizate pe Drumul Corvinilor din Hunedoara VIDEO

0
Publicat:

Portretele personalităților înfățișate pe Drumul Corvinilor din Hunedoara, o expoziție în aer liber care a înfrumusețat intrarea în municipiu, au fost vandalizate.

Vlad Țepeș, scrijelit pe Drumul Corvinilor din Huendoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Vlad Țepeș, scrijelit pe Drumul Corvinilor din Huendoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Drumul Corvinilor din Hunedoara, o expoziție dedicată istoriei Hunedoarei și familiei Huniazilor (Corvinilor) a fost inaugurat în vara anului 2022 și a devenit în scurt timp un loc atractiv pentru localnici și un obiectiv turistic din municipiu.

La un an de la înființarea expoziției în aer liber, întinsă pe 300 de metri pe Bulevardul Traian, la intrarea în Hunedoara dinspre Deva, cele mai multe dintre panourile care înfățișează portretele Huniazilor și ale domnitorilor medievali din Moldova și Muntenia au fost vandalizate.

Persoane necunoscute au scrijelit ochii lui Ioan de Hunedoara, Matia Corvin, Elisabeta Szilagyi – soția lui Ioan de Hunedoara, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare și ale altor personailtăți portretizate în scenele prezentate pe Drumul Corvinilor din Hunedoara. Potrivit autorităților, infractorii ar fi acționat pe timp de noapte, când din cauza unor lucrări la instalațiile de fibră optică, iluminatul nu ar fi funcționat.

„Este un gest regretabil, pe care eu nu pot să îl înțeleg. Vom încerca să îi identificăm pe cei care au vandalizat panourile, iar în zonă vor fi montate camere video de supraveghere”, spune primarul Dan Bobouțanu.

Sfinții cu ochii scoși din bisericile medievale

Vandalizarea a peste jumătate din panourile de pe Drumul Corvinilor din Hunedoara, unde în special ochii personajelor au fost scrijeliți, amintește de picturile vandalizate în același fel ale sfinților înfățișați pe zidurile celor mai vechi biserici medievale de piatră din România, aflate în Țara Hațegului din Hunedoara: Densuș, Strei, Streisângeorgiu, Sântamaria Orlea. În cazul bisericilor, scrijelirea ochilor a fost pusă pe seama invaziilor turcilor din secolele trecute.

În ce privește Drumul Corvinilor din Hunedoara, actele de vandalism urmează altor evenimente petrecute în ultimele luni în Hunedoara.

În iunie 2022, pereții unei grădinițe din municipiu au fost mâzgăliți, peste noapte, cu mesaje care exprimau ura față de minoritățile sexuale, pe motiv că ar fi zugrăviți în culorile curcubeului.

Recent, un utilaj folosit la construcția unui restaurant KFC în Hunedoara a fost incediat, infractorii lăsând mesaje cu caracter rasist. Autorii infracțiunilor nu au fost identificați până în prezent.

Drumul Corvinilor din Hunedoara a stârnit interesul și aprecierea multor localnici, însă au fost și persoane care, în mesajele publicate pe Facebook, s-au plâns că Huniazii „nu ar fi români” și nu trebuie promovați.

Drumul Corvinilor din Hunedoara, omagiu adus Huniazilor

Expoziția permanentă Drumul Corvinilor din Hunedoara cuprinde 59 de panouri pe teme istorice. Planțele înalte de circa doi metri şi late de câte trei metri redau scene cronologice din istoria Huniazilor, explicate cu ajutorul gravurilor şi ilustraţiilor de epocă, a fotografiilor vechi şi actuale, a reconstituirilor digitale şi a informaţiilor scrise.

Municipalitatea din Hunedoara a cheltuit circa 650.000 de lei pentru realizarea proiectului Drumul Corvinilor din Hunedoara.

„Se doreşte realizarea unei expoziţii permanentă care ar reprezenta, în acelaşi timp, o mai bună modalitate de întâmpinare vizuală sutelor de mii de turişti care intră în oraş dinspre Sântuhalm (pe DJ 687) şi doresc să viziteze Castelul Corvinilor, ori se află în drum spre alte obiective importante. Expoziţia permanentă s-ar transforma astfel şi într-un element de promovare a municipiului Hunedoara, mai ales în mediul on-line şi ar contribui şi la îmbunătăţirea percepţiei turiştilor şi locuitorilor municipiului asupra zonei amintite”, informa Primăria Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite