Video Circulația trenurilor pusă în pericol de hoți, într-un nod feroviar esențial din România. Putea să se întâmple o tragedie VIDEO

0
Publicat:

Polițiștii au reținut doi tineri din orașul Simeria, cu antecedente penale, acuzați că au furat mai multe cabluri de alimentare ale instalațiilor de semnalizare, din stația de cale ferată Simeria.

Stația CF Simeria. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Stația CF Simeria. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

În urma furturilor, reclamate în seara de 24 ianuarie, semnalele de intrare în nodul feroviar Simeria (video) dinspre stația CF Orăștie nu mai au mai putut fi controlate. Din fericire, nu s-a produs niciun incident feroviar, însă lipsa semnalizării poate duce la o tragedie, în anumite condiții.

Furturi pe calea ferată

„Polițiștii ajunși la fața locului au constatat că în zona kilometrului 471+500 de pe magistrala căi ferate 200, pe dubla I de cale ferată, în capătul dinspre Orăștie din stația CF Simeria, prin secționarea cu un corp ascuțit – tăietor, a fost furat un segment în lungime de 45 metri din cablul de alimentare a semnalului XO de intrare în Stația CFR Simeria, format din 33 fire din cupru a câte 1 mm în diametru fiecare. Siguranța circulației feroviare a fost pusă în pericol însă, până la remedierea cablului, trenurile au circulat între Simeria Veche și stația CF Simeria pe o cale liberă, pe bază de ordin de circulație”, a informat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt de la Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara.

În urma cercetărilor, polițiștii de la Transporturi Feroviare Simeria  Poliție Transporturi Feroviare Simeria au identificat doi tineri, cu vârste cuprinse între 31 și 32 ani, ambii din orașul Simeria, cunoscuți cu antecedente.

Aceștia au fost reținuți pentru o perioadă de 24 ore, fiind  prezentați apoi Judecătoriei Deva, care a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile.

„A fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale față de aceștia pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și distrugerea sau semnalizarea falsă”, a precizat Bogdan Nițu, reprezentatul IPJ Hunedoara.

În ultimii doi ani, au fost semnalate numeroase furturi de componente de cale ferată în județul Hunedoara. Cel mai adesea, au fost vizate tronsoane feroviare pe care nu mai circulă trenurile de călători, cum este calea ferată Simeria – Hunedoara ori calea ferată Hațeg – Subcetate. Hoții au produs mari distrugeri și căii ferate Simeria – Petroșani.

Nodul feroviar Simeria o istorie de peste un secol și jumătate

Stația CFR Simeria a fost inaugurată în jurul anului 1868, odată cu deschiderea căii ferate Arad – Alba Iulia.

Clădirea ei de călători a fost înființată în aceeași perioadă, însă în jurul anului 1900 a fost refăcută, datorită traficului feroviar tot mai mare din stația CFR Simeria.

În anul 1870, odată cu construcția căii ferate a cărbunelui Simeria – Petroșani (circa 80 de kilometri), gara Simeria a devenit un nod feroviar important al Transilvaniei.

În anul 1884, a fost inaugurată și calea ferată Simeria – Hunedoara, care lega magistrala din vestul țării de uzinele metalurgice ale Hunedoarei.

În deceniile de comunism, nodul feroviar Simeria a funcționat la capacitatea maximă, însă după 1990, declinul mineritului, al industriei metalurgice, reducerea transportului de călători pe cale ferată și lipsa investițiilor în infrastructura feroviară au redus importanța nodului feroviar Simeria.

Din 2019, stația CF Simeria se află în șantier, clădirile sale fiind în proces de restaurare, iar infrastructura feroviară este modernizată.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite