Camere secrete descoperite în Castelul Corvinilor. Ce ascundeau locurile neștiute de câteva secole VIDEO

0
Publicat:

Locuri și vestigii necunoscute, care i-au uimit pe cercetători, au ieșit la iveală pe măsură ce lucrările de restaurare derulate la Castelul Corvinilor din Hunedoara (video) au avansat.

Lucrările de restaurare începute în 2019 la Castelul Corvinilor din Hunedoara vor trebui finalizate în acest an.

Pe măsură ce au avansat, arheologii și constructorii au scos la iveală încăperi și vestigii necunoscute publicului. Unele au rămas inaccesibile de peste un secol și jumătate, când un incendiu puternic a mistuit monumentul istoric și a distrus tavane, podele, căi de acces porți și scări spre aceste locuri.

Fresca tridimensională. Foto: Daniel Guță
Fresca tridimensională. Foto: Daniel Guță

„Lucrările de restaurare demarate în 2019 aduc vizitatorilor Castelului Corvinilor noi spații de vizitare, care au apărut prin refacerea anumitor planșee, în special în Turnul alb și în zona Palatului Bethlen. În Turnul alb a fost refăcută cursiva din lemn, care a fost distrusă de incendiul din anul 1854, iar în momentul în care restaurarea va fi finalizată, vizitatorii vor putea accesa toate etajele de apărare ale turnului”, spune arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.

Potrivit acestuia, o altă încăpere scoasă la iveală în urma lucrărilor se află pe latura estică a Palatului Bethlen.

„Și aici, prin refacerea unui tavan prăbușit după incendiul din 1854, vizitatorii vor putea accesa respectivul spațiu nou apărut și, în același timp, sufrageria Palatului Bethlen”, a precizat Sorin Tincu, director la Muzeul Castelului Corvinilor.

Incendiul care a distrus Castelul Corvinilor din Hunedoara

În seara de 13 aprilie 1854, flăcările au cuprins partea nordică a Castelului Corvinilor, iar vântul puternic a făcut ca până dimineaţă tot acoperişul, pardoselile şi tavanele din lemn să fie prefăcute în scrum.

Potrivit unor istorici, incendiul a izbucnit lângă turnul de poartă, din neglijenţa pretorului plasei Hunedoara, Dombrády, şi s-a extins foarte repede, transformând din nou castelul în ruină, până în anul 1868 când, sub conducerea arhitectului Francisc Schultz, au început lucrările de restaurare a castelului.

O altă variantă a pornirii acestui incendiu este lovirea acoperişului castelului de un fulger în partea de nord in timpul unei furtuni, la ora 23, în noaptea de 13 aprilie 1854.

Timp de 15 ani, Castelul Corvinilor din Hunedoara a rămas abandonat în cea mai mare parte.

„Încăperile castelului sunt în mare parte distruse, fie de incendiul care l-a mistuit în urmă cu câţiva ani, fie din cauza neglijării lor care i-a urmat acestuia. Sala mare şi camerele alăturate, coridoarele frumoase sunt sortite prăbuşirii şi se află într-o stare periculoasă”, scria, în 1862, David Thomas Ansted, un geolog englez, care a vizitat edificiul înainte de a fi restaurat.

Vestigii importante descoperite la Castelul Corvinilor

În 2020, restaurarea Castelului Corvinilor a dus la descoperirea unei încăperi subterane necunoscute până atunci, aflată la subsolul Aripii Zolyomi.

„Prevăzută cu o scară din lemn, ea a ieșit la iveală odată cu efectuarea lucrărilor de restaurare a paramentului în zona respectivă. Subsolul face parte, cel mai probabil, din ansamblul de coridoare subterane care deserveau sistemul defensiv al Castelului Corvinilor, are zidurile din piatră și bolțile din cărămidă”, informa Primăria Hunedoara.

Cursiva refăcută în Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță
Cursiva refăcută în Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță

Tot în timpul lucrărilor de restaurare, în 2020, la baza Turnului Alb a fost descoperit un întreg etaj de apărare, care a fost astupat de-a lungul timpului şi necunoscut până în prezent.

De asemenea, la etajul Turnului vechi de poartă o plombă fragil montată într-o veche intrare a dus la descoperirea altei încăperi, care păstra o parte din fresca de secol al XV-lea, cu care Castelul Corvinilor era împodobit în întregime.

„Seria de descoperiri importante cuprinde o poartă din secolul al XIV-lea, aparținând cetății dăruite lui Voicu de către Sigismund de Luxemburg, o frescă spectaculoasă din secolul al XV-lea, aflată la ultimul etaj al Turnului vechi de poartă, scoasă la iveală prin deschiderea unei intrări astupate în secolul al XIX-lea, un graffiti care ne arată doi cavaleri în turnir, aflat la primul etaj de apărare al Turnului vechi de poartă și un alt graffiti, pe Galeria suspendată, care face legătura între Castelul Corvinilor și Turnul Ne Boisa. Ne dorim ca aceste elemente noi să fie păstrate, etalate corespunzător și să completeze experiența culturală a celor care trec pragul monumentului din Hunedoara”, spune Sorin Tincu.

Circuit nou de vizitare a Castelului Corvinilor

Odată cu finalizarea lucrărilor de restaurare, realizate printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană, de circa cinci milioane de euro, va fi creat un circuit de vizitare în cea mai mare parte prin interiorul castelului.

Turiștii vor trece dintr-o cameră în alta, pe culoare, coridoare, trepte și scări spiralice fără a fi nevoiți să mai coboare în curtea castelului pentru a ajunge în aripile din colțurile opuse ale edificiului.

Graffiti medieval. Foto: Daniel Guță
Graffiti medieval. Foto: Daniel Guță

„Această restaurare a refăcut circuitul interior al monumentului, acest aspect ducând la o păstrare a unui climat adecvat, care este necesar expunerii unor obiecte de patrimoniu”, a precizat directorul Muzeului Castelului Corvinilor.

Castelul Corvinilor dăinuie de cinci secole

Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, de puternica familie a Huniazilor, iar în istoria sa de aproape şase secole a trecut printr-un lung şir de transformări, care i-au adus înfăţişarea grandioasă din zilele noastre.

Fortăreaţa medievală clădită de Ioan de Hunedoara pe Dealul Sânpetru, la confluenţa dintre râurile Zlaşti şi Cerna, a fost modelată în urma asediilor, a incendiilor, a lucrărilor de extindere şi a restaurărilor la care a fost supusă de-a lungul timpului.

Din 2019, mai multe monumente ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier, dar accesul vizitatorilor este permis în aproape toate încăperile edificiului.

Restaurarea Castelului Corvinilor vizează reabilitarea spaţiilor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântâna, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată şi Turnul Ne Boisia.

O parte din lucrările cuprinse în proiect au fost finalizate, iar restul vor trebui încheiate în acest an. În următorii ani, lucrările de restaurare vor fi extinse, printr-o altă investiție, de circa 22 de milioane de lei, pentru care autoritățile locale din Hunedoara au obținut fonduri europene.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite