Centrul istoric al Devei s-a transformat complet. Cum arată noua promenadă de la poalele cetății VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimul an, centrul istoric al Devei a trecut prin transformări ample. Zona de promenadă de la poalele cetății medievale este reabilitată cu fonduri europene.

Aproape cinci milioane de euro, din fonduri europene, sunt investiți în reabilitarea Centrului Istoric al Devei, printr-un proiect de regenerare urbană al municipalității, finanțat cu fonduri europene.

Alături de Orăștie și Hunedoara, Deva se numără printre municipiile hunedorene unde zona centrală, ocupată de clădiri de epocă, piețe și parcuri își va schimba aspectul în urma investițiilor cu fonduri europene sau finanțate din bugetul local.

După aproape un an și jumătate de la începerea investiției, lucrările au ajuns la final, iar înfățișarea celei mai vizitate zone a Devei s-a schimbat radical.

Un an și jumătate de lucrări

Construcțiile au început în vara anului 2021, pe tronsonul cuprins între Piața Unirii și Parcul municipal Cetate, iar până în prezent zona de promenadă de lngă Cetatea Devei a fost acoperită cu pavaje și piatră cubică, iar parcul din Piața Unirii a fost reamenajat.

Cablurile aeriene de telefonie și internet au fost coborâte și au fost montați stâlpi mici și va continua amenajarea zonelor verzi și instalarea unui sistem de irigare a acestora.

Noile alei din centrul Devei. Foto: Daniel Guță
Noile alei din centrul Devei. Foto: Daniel Guță

„A fost montat pavajul din porfir pe zona cu circulație auto ocazională (ambulanță, pompieri etc.), au fost montate dalele de andezit pe trotuare, au fost instalate bănci, coșuri de gunoi stradale, a fost montată instalația de iluminat (cablurile aeriene au fost coborâte în subteran). A fost turnat covorul asfaltic în zona Casina-Minvest și s-au amenajat locurile de parcare și a fost finalizat sensul giratoriu din zona Colegiului Național Pedagogic Regina Maria”, informa recent Primăria Deva.

Un sistem de reducere a circulaţiei în zonă (piloni telescopici pentru blocat și deblocat accesul auto) va deveni funcțional, potrivit administrației locale din Deva.

Clădiri de epocă din Deva

Aflat la poalele Cetății Devei, Centrul istoric Deva cuprinde mai multe clădiri istorice, reprezentative pentru municipiu, ridicate la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Piața Unirii. Foto: Daniel Guță
Piața Unirii. Foto: Daniel Guță

Printre ele, se numără Palatul administrativ – sediu al Prefecturii Hunedoarei și Consiliului Județean Hunedoara, clădirea Tribunalului Hunedoara și a Judecătoriei Deva, Colegiul Național „Decebal”, Colegiul „Regina Maria, clădirea Primăriei Deva și Teatrul de Artă.

Actualul proiect de reamenajare a Centrului istoric vizează reabilitarea spaţiului urban cuprins între Piaţa Unirii şi tronsonul din centrul istoric al Bulevardului 1 Decembrie 1918, între Strada Avram Iancu şi Bulevardul Iuliu Maniu, care va fi destinat circulaţiei pietonale şi carosabile, cu zone verzi.

Investiţia va duce la crearea unei zone exclusiv pietonale în Piaţa Unirii şi a unei zone pietonale şi semipietonale pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 (tronsonul cuprins între str. Avram Iancu şi Bulevardul Iuliu Maniu).

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite