Când vor fi deschişi 15 kilometri din autostrada Lugoj – Deva. Inaugurarea era aşteptată în 15 decembrie 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autostradă în şantier. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Autostradă în şantier. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

La sfârşitul lunii noiembrie, conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) oferea ca termen 15 decembrie pentru deschiderea a 15 kilometri din Autostrada Lugoj – Deva, dar potrivit celor mai recente informaţii oferite de reprezentanţii companiei, sunt şanse mici ca promisiunea să fie respectată

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat că va efectua, în perioada imediat următoare, inspecţia tehnică la Lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva, fără a da ca sigură data de 15 decembrie pentru deschiderea tronsonului de 15 kilometri, a cărei inaugurare a fost programată pentru data de 15 decembrie. Marţi, directorul general al CNAIR, Cătălin Homor, a vizitat şantierul de pe Autostrada Lugoj - Deva.

„La lotul 2 al autostrăzii Lugoj - Deva, pe sectorul Dumbrava - Margina se execută ultimele lucrări pentru amenajarea nodului rutier de la Margina. De asemenea, se lucrează la finalizarea lucrărilor de semnalizare verticală şi orizontală - marcaje, table indicatoare. La solicitarea Antreprenorului general privind recepţia şi, implicit, deschiderea celor 15 km de autostradă, am dispus ca în perioada imediat următoare să se efectueze inspecţia tehnică", a declarat Cătălin Homor, într-un comunicat de presă al CNAIR.

Lotul 2 al autostrăzii Lugoj – Deva, în lungime de 28 de kilometri, este construit de asocierea SALINI IMPREGILO SpA si S.E.C.O.L, iar valoarea contractului încheiat în octombrie 2013 este de 562,73 milioane lei, fără TVA, din care 85 la sută reprezintă finanţare de la Uniunea Europeană, prin Fondul de Coeziune.

Cum s-a lucrat până în prezent
Situaţia lucrărilor pe celelalte două tronsoane ale viitoarei autostrăzi din vestul ţării se prezintă astfel:

Pe Lotul III, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la circa 70 la sută. Proiectul lotului de 21,1 kilometri a fost întocmit de Arcadis Eurometudes S.A. şi este executat de Asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. - COMSA S.A. – Aldesa Construcciones S.A. – Arcadis Eurometudes S.A. Valoarea proiectuluieste de 578 de milioane de lei, fără TVA.

Pe Lotul IV al autostrăzii, stadiul fizic al lucrărilor este peste 50 la sută. Proiectul tronsonului de 22,1 kilometri a fost întocmit Asocierea S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SPEDITION UMB S.R.L. şi este realizat de aceeaşi asociere. Valoarea sa este de 420 de milioane de lei, fără TVA.

Cele trei proiecte au demarat în 27 noiembrie 2013, potrivit CNADNR şi aveau ca termen de finalizare 27 mai 2016. Din cauza întârzierilor, proiectele au fost fazate, pentru a putea primi finanţare, prin Programul Operaţional Sectorial.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Şantierul autostrăzii Lugoj - Deva în imagini inedite: super-structurile de pe malul Mureşului şi "mina de fier vechi" a săracilor Hunedoarei

Lotul IV al autostrăzii Lugoj - Deva ar putea fi finalizat până la sfârşitul acestui an, susţineau chiar reprezentanţii CNADNR. În prezent, constructorii lucrează într-un ritm mai alert faţă de cei de pe alte tronsoane aflate în lucru. De şantier profită, zilnic, şi zeci de căutători de fier vechi, care scotocesc prin zgura din terasamentul autostrăzii.

VIDEO Autostrada Deva - Lugoj văzută din avion. Filmările aeriene care arată cât au lucrat constructorii în ultimul an

Filmările aeriene realizate pe cele trei tronsoane nefinalizate din autostrada Deva – Lugoj prezintă un şantier întins zeci de kilometri, presărat cu câteva porţiuni de asfalt. Gradul de filanizare al proiectului de infrastructură este mai mic de 25 la sută.

VIDEO Ghinionistul de pe Autostrada Deva – Lugoj: bătrânul care aşteaptă de doi ani suma de un leu pentru metrul pătrat cedat statului român

Vasile Muntean (70 de ani) a aflat că trebuie să primească suma de un leu pentru o parcelă de un metru pătrat pe care a cedat-o constructorilor Autostrăzii Deva – Lugoj. Bătrânul din comuna hunedoreană Lăpugiu de Jos aşteaptă de aproape doi ani banii şi se simte uitat de statul român.

Previziuni optimiste: un tronson de 22 de kilometri al autostrăzii Deva – Lugoj va fi inaugurat cu şase luni mai devreme

Tronsonul de autostradă Şoimuş – Ilia, întins pe 22 de kilometri, are ca termen de finalizare luna noiembrie a anului viitor, însă potrivit ministrului Transporturilor, Dan Şova, constructorii au promis urgentarea lucrărilor, astfel încât acestea să fie finalizate cu o jumătate de an mai devreme.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite