„Adevăratul castel al lui Dracula”. Cum a schimbat reportajul celebrei Aline Mosby istoria castelului din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul în care „a trăit şi a păcătuit” Dracula se află în Hunedoara, scria în 1969 o celebră jurnalistă din Statele Unite ale Americii, Aline Mosby. Ea a fost cea care a pornit pe urmele personajului însetat de sânge din romanul lui Bram Stoker şi, cu peste cinci decenii în urmă, a descoperit că locul unde el trăise nu a fost Bran, ci Hunedoara.

În urmă cu cinci decenii, Aline Mosby, singura jurnalistă americană care l-a intervievat pe Lee Harvey Oswald, ucigaşul preşedintelui J.F. Kennedy, a petrecut mai multe luni în România, pentru a descoperi locul care l-a inspirat pe Bram Stoker, în romanul său „Dracula”. În 1969, în vremea în care era corespondent din Uniunea Sovietică al agenţiei de presă americane UPI (United Press International), Aline Mosby a ajuns în Hunedoara. În orăşelul industrial de la poalele castelului devenit pustiu, jurnalista avea să descopere adevărata casă a contelui Dracula, cel însetat de sânge potrivit legendelor locului.

Înfiorată de poveştile localnicilor
 „Aceasta este Transilvania, un teritoriu sălbatic şi singuratic, unde localnicii îşi amintesc poveşti spuse de bunicii lor, despre creaturi cu înfăţişări monstruoase, despre oameni care străpungeau inimile morţilor pentru a-i ţine în criptele lor”, îşi începea autoarea reportajul, cu titlul „Transilvania - unde a trăit adevăratul Dracula?, publicat în 22 decembrie 1969, de ziarul american „The Villete Messenger”. „Am descoperit că Dracula cel adevărat, chiar nefiind vampir, a trăit şi a păcătuit în aceste locuri, aşa cum se crede. Aici, în Hunedoara, castelul din secolul al cinsprezecelea se ridică din prăpastie şi străpunge cerul gri al iernii. Este aşa cum a scris Stoker: un loc al umbrelor, unde vântul suflă rece printre meterezele, şi  printre ale cărui ferestre înalte şi înnegrite nu trec razele soarelui”, scria jurnalista.

Aline Mosby relua, în reportajul ei, povestea contelui Vlad Ţepeş, fiu al lui Vlad Dracul şi cel căruia îi plăcea să îşi ucidă inamicii străpungându-le trupurile cu o ţeapă. Acelaşi care se ridica din sicriul său pentru a bea sânge, strâpungând gâturile femeilor. Însă, continua jurnalista, Hunedoara devenise modernă. Uzinele de oţel tuciurii sufocau casele ţărăneşti din apropierea castelului, iar de la ferestrele acestuia se vedeau coşurile de fum roşu care acoperea atunci oraşul. „Copiii mai aleargă prin castel pentru a-i vizita camerele de tortură, iar un fotograf sforăie într-una din sălile mari ale acestuia. Dar restul castelului este cufundat în linişte”, scria Mosby. Doar în Hunedoara auzise poveştile înfiorătoare despre strigoi.
(FOTO: Castelul Corvinilor în 1969)

castelul

Tinerii nu credeau poveştile cu Dracula
“Cei mai mulţi dintre sătenii din zona Transilvaniei nu ştiu nimic despre Dracula, Dar localnicii din Hunedoara îşi amintesc poveştile pe care bătrânii lor le şopteau despre un spirit vampir numit Dracula „Desigur, legendele nu sunt adevărate, dar bunicii mei îmi povesteau despre vampirul care nu putea fi omorât decât dacă îi era înfipt un par ascuţit în inimă. Dracula avea picioare de capră şi pentru a-l putea ţine departe de casele noastre, înfigeam un cuţit în uşa casei”, a relatat Ioan, un tânăr de 20 de ani”, potrivit articolului jurnalistei. Alţi localnici din Hunedoara, scria Aline Mosby, îi povestiseră că sub castel ar fi existat un tunel plin cu ţepuşe, unde Dracula ar fi locuit în timpul zilei. Şi că în părţile locului, încă se practica străpungerea inimilor celor morţi cu un ţăruş, pentru ca aceştia să nu se ridice din cripte, transformaţi în vampiri.

Amintiri plăcute despre Dracula
Într-un interviu autobigrafic în care povestea despre perioada petrecută ca jurnalist al agenţiei UPI, în Europa, Alin Mosby îşi amintea şi despre locul unde îl căutase pe Dracula. A fost, spunea ea, în interviul publicat de Washington Press Club Foundation, în 1991, una dintre experienţele plăcute din cariera ei. Mosby relata cum ministrul de Interne din acea vreme al României devenise isteric faţă de subiectul ei, prezentând faptul ca pe un lucru anti-sovietic. Dar reportajul avea să fie unul dintre cele mai plăcute ale jurnalistei.

castelul

„Pentru că agenţia de presă la care lucram era foarte bogată, mi s-a pus la dispoziţie o maşină Mercedes cu şofer şi o tânără translator care m-a ajutat să găsesc locul despre care Bram Stoker a scris. Acum Hunedoara e un oraş industrial. Românii au luat ideea cu Dracula din reportajele publicate în New York Times şi din cele scrise de mine, şi cred că apoi cineva s-a gândit la a face din Dracula o atracţie turistică. Şi aşa au făcut, dar au făcut una mai aproape de Bucureşti, (n.r. castelul Bran) care nu este adevăratul loc al lui Dracula. Au făcut-o pentru afacerile din turism, pentru că era mai uşor să aduci turişti acolo, spunând că acela e castelul lui Dracula. Dar nu era acela. Am vorbit cu oamenii din oraşul pe care îl găsisem atunci şi acel oraş, industrial, era cel unde Dracula trăise şi s-au întâmplat toate acele lucruri relatate. A meritat”, povestea jurnalista. Aline Mosby a murit în 1998.

Vă recomandăm şi:

FOTO Uzinele Hunedoarei, văzute din turnul castelului în urmă cu 70 de ani. Ce a rămas din ele în şapte decenii

FOTO VIDEO Castelul Corvinilor din Hunedoara, locul nesfârşitelor mistere

Decizie controversată: viitoarea parcare a Castelului Corvinilor a fost oferită „pe tavă” unui investitor privat

FOTO Cui îi mai pasă de turişti? Curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara e sufocată de maşini şi motociclete

FOTO VIDEO Incursiune în ţinutul fabulos al comorilor regilor daci: secretele cetăţilor antice de la Sarmizegetusa

FOTO VIDEO Pe urmele sfântului părinte Arsenie Boca, în cel mai iubit loc din Ţara Haţegului

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite