Decizie controversată: viitoarea parcare a Castelului Corvinilor a fost oferită „pe tavă” unui investitor privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În imediata apropiere a Castelului Corvinilor va fi înfiinţată o parcare privată. D.G.
În imediata apropiere a Castelului Corvinilor va fi înfiinţată o parcare privată. D.G.

Terenul de 3.650 de metri pătraţi din faţa Castelului Corvinilor, pe care va fi construită noua parcare pentru maşinile turiştilor, a fost vândut de Eco Sid, societate de interes public aflată în subordinea primăriei, unui om de afaceri din Hunedoara, Gheorghe Stăncălie. S-a preferat vânzarea terenului şi nu concesionarea lui.

Gheorghe Stăncălie, managerul unei societăţi ce desfăşoară lucrări de instalaţii electrice, a oferit 9,5 euro pe metru pătrat societăţii Eco Sid, în urma unei licitaţii publice în care preţul de pornire al terenului a fost de 9 euro. Electro Stăncălie SRL, firma acestuia, va beneficia de administrarea viitoarei parcări din zona Castelului Corvinilor. Parcarea va fi singurul loc din imediata apropiere a monumentului istoric unde turiştii îşi vor putea lăsa maşinilor, accesul autovehiculelor urmând să fie interzis pe strada adiacentă şi în curtea exterioară a castelului.

A licitat 0,5 euro peste preţul de pornire
Terenul Eco Sid a fost adjudecat de Electro Stăncălie SRL în urma unei licitaţii cu strigare. Trei firme au achiziţionat caietul de saricini, două au participat la licitaţie, respectiv SC Electro Stăncălie şi Asecco 2004, iar firma lui Stăncălie a strigat 9,5 euro pe metru pătrat şi a câştigat. Va achiziţiona terenul de peste 3.600 de metri pătraţi, iar conform contractului, trebuie să investească peste 200.000 de lei în primul an pentru amenajarea parcărilor.

Profit din parcarea cu plată
De asemenea, societatea nu are voie ca în următorii 10 ani să schimbe destinaţia viitoarei parcări. Stăncălie se va alege cu banii din biletele de parcare, iar primăria cu banii din taxele pe teren şi impozitele aferente. Investitorul privat va fi cel care decide asupra stabilirii preţului parcării la castel.

"Va fi o parcare cu plată. În zilele următoare vom începe construirea ei. Nu am stabilit ce tarife vom impune”, spune Gheorge Stăncălie, patronul Electro Stăncălie. Vânzarea terenului a stârnit controverse. Întrebat dacă nu era mai profitabil ca lotul să fie concesionat şi nu vândut, Nicolae Balosin, directorul ECO SID, susţine că societatea avea nevoie urgentă de fonduri. Aceasta pentru că începând cu următoarele săptămâni, Eco Sid se va ocupa de transportul în comun în municipiul Hunedoara.

Vă recomandăm şi:

FOTO VIDEO Castelul Corvinilor din Hunedoara, locul nesfârşitelor mistere

FOTO VIDEO Incursiune în ţinutul fabulos al comorilor regilor daci: secretele cetăţilor antice de la Sarmizegetusa

FOTO VIDEO Pe urmele sfântului părinte Arsenie Boca, în cel mai iubit loc din Ţara Haţegului


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite