O nouă atracţie turistică în Castelul Corvinilor: lapidariul gotic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiecare dintre aceste piese are o istorie aparte. FOTO: D.G.
Fiecare dintre aceste piese are o istorie aparte. FOTO: D.G.

Castelul Corvinilor din Hunedoara şi-a îmbogăţit oferta turistică, o dată cu funcţionalizarea lapidariului gotic într-o încăpere de la subsolul cetăţii medievale. Sala lapidariului reprezintă o expoziţie de piese şi decoraţiuni din piatră, în stilul gotic, care până în prezent au stat departe de privirile publicului.


Lapidariul Castelului Corvinilor a intrat în circuitul turistic începând de astăzi. O veche pivniţă a castelului medieval, compusă din trei încăperi, a fost transformată într-o sală de expoziţie modernă, în care turiştii pot vedea piese de decoraţiuni din trecutul palatului, care împodobeau zidurile, intrările şi ferestrele acestuia.

De asemenea, vizitatorilor le sunt prezentate blazoanele familiilor nobiliare care au stăpânit castelul Hunedoarei.

Până în 2008, când arheologii şi istoricii de la Muzeul Castelului Corvinilor au început demersurile pentru amenajarea lapidariului, multe dintre aceste piese de piatră erau abandonate, departe de privirile turiştilor. Fiecare dintre decoraţiunile gotice prezentate în sala lapidariului are povestea ei, pe care vizitatorii sunt invitaţi să o descopere.

Noile atracţii ale castelului
Înfiinţarea lapidariului gotic din castel a reprezentat un efort important pentru angajaţii muzeului Castelului Corvinilor, spune arheologul Sorin Tincu. Dar proiectele vor continua: în viitorul apropiat un nou lapidariu va fi amenajat în aer liber la castel.

Lapidariul gotic se alătură altor atracţii turistice inaugurate în ultimii doi ani în Castelul Corvinilor, cea mai importantă dintre ele fiind sala de tortură (foto, jos). Totuşi, multe dintre încăperile monumentului istoric au rămas goale şi nefuncţionale, chiar dacă ascund poveşti şi legende impresionante.

castelul corvinilor

Potrivit primarului Hunedoarei, Viorel Arion, Castelul Corvinilor a devenit cea mai importantă sursă de venit în bugetul public al Hunedoarei, după ce în ultimii ani, numărul turiştilor a crescut, la fel şi sumele obţinute din vânzarea biletelor şi din taxele percepute vizitatorilor.

castelul corvinilor

Vă recomandăm şi:

castelul corvinilor

FOTO Uzinele Hunedoarei, văzute din turnul castelului în urmă cu 70 de ani. Ce a rămas din ele în şapte decenii

FOTO VIDEO Castelul Corvinilor din Hunedoara, locul nesfârşitelor mistere

Decizie controversată: viitoarea parcare a Castelului Corvinilor a fost oferită „pe tavă” unui investitor privat

FOTO Cui îi mai pasă de turişti? Curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara e sufocată de maşini şi motociclete

FOTO VIDEO Incursiune în ţinutul fabulos al comorilor regilor daci: secretele cetăţilor antice de la Sarmizegetusa

FOTO VIDEO Pe urmele sfântului părinte Arsenie Boca, în cel mai iubit loc din Ţara Haţegului

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite