Fost prorector, chemat în justiție pentru a plăti despăgubiri în contul unei delapidări de proporții

0
Publicat:

Dragoş Alexandru Opreanu, fostul prorector al Universităţii din Galați, este acuzat că a indus în eroare angajații instituției ca să obțină 270.000 de lei, pe care i-a folosit în scop personal.

Universitatea Dunărea de Jos FOTO arhivă Adevărul
Universitatea Dunărea de Jos FOTO arhivă Adevărul

Universitatea Dunărea de Jos din Galați a deschis o acțiune în justiție împotriva fostului prorector Dragoş Alexandru Opreanu, prin care cere despăgubiri pentru delapidarea de 270.000 de lei pe care acesta a creat-o în dauna instituției de învățământ.

Dragoş Alexandru Opreanu, fostul prorector al Universităţii Dunărea de Jos, aflat în prezent în arest la domiciliu, este acuzat printre altele de delapidare și fals material în înscrisuri oficiale și este judecat la Judecătoria Galați.

Procurorii îl acuză că a indus în eroare cinci angajaţi ai Universităţii din Galaţi, care au ridicat din casierie suma de 270.000 de lei şi i-au dat-o lui Opreanu în mai multe tranşe.

Banii ar fi fost destinaţi plăţii unor taxe judiciare de timbru în dosarele înregistrate pe rolul instanţelor judecătoreşti în care universitatea a formulat acţiuni şi cereri - deşi, conform O.U.G. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, instituţia de învăţământ, fiind o instituţie publică, nu plăteşte decât în mod excepţional taxe judiciare de timbru.

Practic, fostul prorector i-a determinat pe angajaţii Universităţii să scoată banii, pe care ulterior i-a folosit în scop personal.

Pe 14 iulie 2022, rechizitoriul şi dosarul au fost înaintate Judecătoriei Galaţi, în vederea verificării legalităţii sesizării instanţei, administrării probelor şi efectuării actelor de urmărire penală, precum şi cu propunerea de menţinere a măsurii preventive a arestului la domiciliu, a măsurilor asigurătorii, respectiv de desfiinţare a înscrisurilor întocmite în fals.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, Dragoş Opreanu, în calitate de director al Direcţiei Juridice şi Resurse Umane şi fost prorector responsabil cu managementul resurselor umane şi activitatea juridică, cu drept de gestiune în ceea ce priveşte resursele băneşti, este principalul suspect în afacerea cu taxe judiciare de timbru descoperită de Corpul de Control al Ministerului Educaţiei. 

Acuzat că a folosit banii în scop personal

Procurorii îl acuză că a indus în eroare cinci angajaţi ai Universităţii din Galaţi, care au ridicat din casierie suma de 270.000 de lei şi i-au dat-o lui Opreanu în mai multe tranşe.

Banii ar fi fost destinaţi plăţii unor taxe judiciare de timbru în dosarele înregistrate pe rolul instanţelor judecătoreşti în care universitatea a formulat acţiuni şi cereri - deşi, conform O.U.G. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, instituţia de învăţământ, fiind o instituţie publică, nu plăteşte decât în mod excepţional taxe judiciare de timbru.

Practic, fostul prorector i-a determinat pe angajaţii Universităţii să scoată banii, pe care ulterior i-a folosit în scop personal.

„Din probele administrate, până la acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut că Dragoş Opreanu în calitate de funcţionar public acesta ocupând funcţia de director interimar al unei direcţii din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi - 30.06.2016 -10.08.2017, director al aceleiaşi direcţii în perioada 11.08.2017 - 23.02.2020 şi persoană cu funcţie de conducere în cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ superior menţionată anterior, responsabilă cu managementul resurselor umane şi activitatea juridică - 24.02.2020 - 25.02.2021, cu drept de gestiune şi dispoziţie în ceea ce priveşte resursele băneşti alocate direcţiei/direcţiilor conduse, în perioada 30.06.2016 - 25.02.2021, şi-a însuşit în interesul său suma de 270.726,50 lei, ce i-a fost predată de către cinci martori (consilieri juridici în cadrul direcţiei menţionate), precum şi de o martoră care ocupa funcţia de administrator patrimoniu în cadrul instituţiei de învăţământ”, au stabilit anchetatorii.

68 de retrageri ilegale din casieria Universității

Fostul prorector le-a cerut mai multor angajaţi ai Universităţi să facă nu mai puţin de 68 de retrageri din casierie pe motiv că are nevoie de sumele de bani pentru achitarea unor taxe judiciare de timbru.

„Inculpatul i-a determinat pe aceştia să solicite în numerar de la casieria universităţii suma însuşită (un număr de 68 de operaţiuni de acordare avansuri), prin întocmirea unor documente în care au atestat nereal că sumele solicitate/ridicate erau folosite pentru plata unor taxe judiciare de timbru la oficiile poştale din municipiul Galaţi, taxe necesare în dosarele înregistrate pe rolul instanţelor judecătoreşti în care universitatea a formulat acţiuni şi cereri (deşi, conform O.U.G. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, instituţia de învăţământ, fiind o instituţie publică, nu plăteşte decât în mod excepţional taxe judiciare de timbru). Aceste fapte au fost încadrate la delapidare în formă continuată”, explică procurorii. 

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri