Examenul de rezidențiat, o afacere. Cât este mita pentru a deveni medic specialist la Stomatologie

0
Publicat:

Doi medici și doi rezidenți la Stomatologie au primit pedepse cu suspendare pentru luare de mită, dare de mită și trafic de influență. Procurorii anticorupție au stabilit traseul șpăgii pe care viitorii medici l-au plătit membrilor comisiei de rezidențiat.

DNA a stabilit că rezidenții plăteau 2.000 de euro ca să promoveze examenul FOTO arhivă Adevărul
DNA a stabilit că rezidenții plăteau 2.000 de euro ca să promoveze examenul FOTO arhivă Adevărul

Tribunalul Galați a pronunțat în 15 martie 2023 un prim verdict în dosarul în care mai multe cadre didactice și studenți de la Facultatea de Medicină a Universității ”Dunărea de Jos” au fost puși sub acuzare pentru luare de mită, trafic de influență, folosirea de informații care nu sunt destinate publicității, complicitate la trafic de influență și dare de mită

Decizia instanței nu este definitivă.

Unul din principalii protagoniști ai dosarului este Dorina Cerasella Șincar, conferențiar universitar și președintele comisiei de rezidențiat la specializarea Stomatologie, care a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, trafic de influență și divulgarea de informații ce nu sunt destinate publicității.

Judecătorii au mai stabilit ca aceasta să plătească o amendă penală de 22.000 lei și i-au fost interzise mai multor drepturi, printre care și cel de a deține orice funcție în învățământul universitar public sau privat pe o perioadă de un an de la ispășirea pedepsei. Dorina Cerasela Șincar a mai fost obligată să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității și să urmeze cursuri de reintegrare socială.

Gina Păunița Grecu, asistent universitar și secretar al comisiei de rezidențiat la Stomatologie, a primit un an și 11 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și o amendă penală de 8.000 lei pentru trafic de influență și complicitate la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității. A fost, de asemenea, obligată să presteze 120 zile de muncă în folosul comunității și să urmeze cursuri de reintegrare socială.

Antonela Zalimov, candidat la examenul de rezidențiat la Stomatologie, a fost condamnată la un an și 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani pentru cumpărare de influență. Și acesta are obligația de a presta 120 de zile de muncă în folosul comunității și de a urma cursuri de reintegrare socială.

Caius Călin Miuță, candidat la examenul de rezidențiat la Stomatologie, a primit un an și 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și interzicerea unor drepturi pentru dare de mită, fiind obligat să presteze 60 zile de muncă în folosul comunității și să urmeze cursuri de reintegrare socială.

2.000 de euro - preţul pentru titlul de medic specialist

Procurorii anticorupție au stabilit că, în perioada 10 septembrie -14 noiembrie 2021, Dorina Cerasella Şincar, în calităţile menţionate, ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro (sau echivalentul în lei) de la trei medici rezidenţi, candidaţi la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie.

Dorina Cerasella Șincar a susținut că, prin influenţa avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen şi implicit obţinerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei trei rezidenţi.

„Între cei trei medici rezidenţi s-a aflat şi inculpata Antonela Andreea Zalimov de la care Dorina Cerasella Şincar ar fi primit suma de 10.000 lei pretinsă în legătură cu cele menţionate anterior.

În plus, în zilele de 13-15 noiembrie 2021, preşedinta comisiei de examen Dorina Cerasella Şincar i-ar fi furnizat, în avans şi în mod direct, candidatei Antoanelei Andreea Zalimov, subiectele la ambele probe (clinică şi practică) şi rezolvarea/realizarea lor, deşi acestea erau informaţii nedestinate publicităţii”, spun procurorii anticorupţie.

Ulterior, pe 16 noiembrie 2021, Antoanela Andreea Zalimov a susţinut şi promovat atât proba clinică (având de rezolvat chiar unul dintre cele două cazuri clinice ce îi fuseseră anterior furnizate), cât şi proba practică (având de rezolvat întocmai manopera medicală ce îi fusese anterior divulgată).

Produse alimentare primite ca „recompensă” pentru promovarea examenului

În acţiunile sale de pretindere, primire şi oferire de informaţii nedestinate publicităţii, Dorina Cerasella Şincar ar fi fost sprijinită de Gina Păuniţa Grecu, în calitate de secretar al comisiei de examen.

„În acelaşi context, în perioada 2-4 decembrie 2021, inculpata Dorina Cerasella Şincar ar fi acceptat promisiunea şi ulterior ar fi primit, prin intermediar, produse alimentare, drept recompensă de la inculpatul Caius Călin Miuţă, care promovase examenul respectiv”, au stabilit procurorii anticorupţie.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite