Video Trasee de cicloturism în zona Galați-Brăila. Atracții naturale, agrement și relaxare VIDEO

0
Publicat:

Județele Galați și Brăila au creat în ultimii ani numeroase trasee de cicloturism, o îmbinare între pasiunea pentru mersul pe bicicletă cu cea pentru turism, toate având natura ca numitor comun.

Cicloturismul s-a dezvoltat spectaculos în Galați și Brăila FOTO Asociația Bike Works
Cicloturismul s-a dezvoltat spectaculos în Galați și Brăila FOTO Asociația Bike Works

Traseele din Galați și Brăila pentru bicicliști sunt spectaculoase, dar oferă și numeroase oportunități de vizitare a unor obiective turistice care vor face călătoriile de neuitat.

Iubitorii de natură pot opta pentru Pădurea Gârboavele, pasionații de pescuit pot merge la balta Zătun, iar doritorii de senzații tari pot învăța să zboare cu parapanta, deltaplanul și avionul la aerodromul de la Vădeni.

Cicloturism pe malul Dunării

Toate traseele de cicloturism din Galați au ca punct de plecare orașul de pe malul Dunării. O parte din aceste itinerarii includ repere turistice extrem de cunoscute, cum sunt Pădurea Gârboavele, balta Zătun, lacul Brateș, malul Siretului și aerodromul de la Vădeni.

Sunt patru trasee de cicloturism în județul Galați și două în județul Brăila, iar fiecare dintre ele merită o plimbare de câteva ore cu prietenii sau cu familia.

Ciprian Jiga, președintele Asociației Bike Works, a dat detalii pentru „Weekend Adevărul“ despre acestea. Primul dintre ele este Galați - satul Costi - Vânători - Odaia Manolache - Pădurea Gârboavele - Galați, un traseu de 40 de kilometri, cu elevație între 300 de metri și 1.000 de metri.

Plimbările pe malul Dunării dezvăluie peisaje spectaculoase FOTO Asociația Bike Works
Plimbările pe malul Dunării dezvăluie peisaje spectaculoase FOTO Asociația Bike Works

La fel de interesante sunt și traseele Galați - Zătun - Galați – 32 de kilometri, cu 100 de metri elevatie, Galați - lacul Brateș - Tuluceşti- Gârboavele - Galați – 40 de kilometri, cu 700 de metri elevație și Galați - malul Siretului - cu retur pe malul brăilean - Galați – 22 de kilometri, cu 150 de metri elevație.

Cele două trasee din județul Brăila includ și Galațiul. De altfel, atât gălățenii, cât și brăilenii sunt în egală măsură avantajați de ele. Primul pleacă de la Galați, sau după caz, de la Brăila, și ajunge la aerodromul de la Vădeni (județul Brăila).

Este un traseu de 30 de kilometri, cu 60 de metri elevație. Cel de-al doilea traseu este, de fapt, digul Brăila-Galați, un drum de 40 de kilometri, cu 80 de metri elevație.

Traseu cu asfalt și han pentru odihnă

Un împătimit al cicloturismului, Ciprian Lipsa, a povestit pentru „Weekend Adevărul“ despre un traseu pe care îl folosește ca antrenament, dar și ca să mănânce într-o locație cunoscută în județul Galați și nu numai pentru calitatea micilor săi.

„Se face o tură a digului de la Siret. Se pleacă din cartierul Cantemir, se ține pe drumul de pământ până aproape de Nănești, unde se intră în sat. De acolo se merge pe drumul județean Brăila-Focșani pe asfalt, se trece podul peste râul Siret spre popasul de la Hanul Conachi, unde se poate mânca, se face dreapta spre satul cu același nume și se continuă până în dreptul gării din satul Tudor Vladimirescu. Acest drum este doar pe asfalt, pe DJ Tecuci-Galați“, explică Ciprian.

Cicloturismul nu are farmec dacă nu ai prietenii alături de tine FOTO Asociația Bike Works
Cicloturismul nu are farmec dacă nu ai prietenii alături de tine FOTO Asociația Bike Works

Dacă nu se dorește oprirea la popasul de la Hanul Conachi, după ce se trece podul peste Siret, se face dreapta pe sub bariera care blochează circulația mașinilor pe dig și se continuă drumul pe digul Siretului până la Galați.

Un alt traseu are ca punct de pornire gara din comuna Tudor Vladimirescu. La gară se face dreapta și se ține drumul principal către digul Siret. De acolo se urcă pe dig și se continuă deplasarea către Galați.

Cât costă închirierea unei biciclete

Prețurile variază de la o firmă la alta, dar la majoritatea societăților care închiriază biciclete tariful este de 15 lei pe oră sau 60 de lei pentru o zi. La acestea se adaugă casca de protecție (5 lei pe zi), kit de protecție pentru pană (5 lei pe zi) și pompă pentru umflatul roților (5 lei pe zi).

Doritorii pot închiria și suportul auto pentru transportul bicicletei (mai puțin de 3 zile – 20 de lei/zi, între 4 si 7 zile – 15 lei/zi, mai mult de 8 zile – 10 lei/zi).

Planuri pentru bicicliști

Consiliul Judeţean Galaţi va depune pe fonduri europene, în cadrul unui program gestionat de Administraţia Fondului de Mediu, un proiect de amenajare a unui amplu traseu pentru biciclişti, pe o lungime de aproape 30 de kilometri, între Lacul Vânători şi Pădurea Gârboavele şi între Lacul Vânători şi Smârdan, până la intersecţia cu DJ 251.

Pe bicicletă prin pădurea Gârboavele FOTO Asociația Bike Works
Pe bicicletă prin pădurea Gârboavele FOTO Asociația Bike Works

„Avem din ce în ce mai mulţi pasionaţi de biciclete, astfel că ne-am gândit să amenajăm un traseu doar pentru ei, departe de zgomotul şi de traficul din oraş. Astfel, gălăţenii vor putea să se plimbe cu bicicleta pe o pistă modernă şi sigură până la Pădurea Gârboavele sau până în zona localităţii Smârdan.

Practic, turul pe două roţi pleacă de la Lacul Vânători, apoi trece prin satul Costi, pe la Vânători şi Odaia Manolache, loc din care cicliştii pot alege ruta spre Pădurea Gârboavele sau ruta Cişmele - Smârdan - intersecţia cu DJ 251.

Va fi o pistă de biciclete modernă, dotată cu tot ceea ce este necesar, cu echipamente de protecţie, pasaje şi poduri acolo unde este nevoie, rasteluri şi iluminat public“, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi.

Trasee finalizate recent

Potrivit informațiilor furnizate de CJ Galați, alte trei trasee pentru bicicliști au fost amenajate în județul Galați. Este vorba despre un traseu de 2 kilometri pe DJ 251, între Galați și Tecuci, un traseu de 3,2 kilometri pe DJ 242, între comunele Foltești și Vârlezi, și un traseu de 2,95 kilometri pe DJ 252, între localitățile Barcea și Buciumeni.

Un traseu de 12 kilometri pe DJ 251, pe drumul de centură al Galațiului, este în execuție, iar alte două trasee sunt în proiectare. Unul dintre ele, în lungime de 0,405 metri, va fi un drum de acces către Pădurea Gârboavele, iar cel de-al doilea, în lungime de 5 kilometri, va fi realizat pe DJ 255, între localitățile Independența și Izvoarele.

Proiecte importante la Brăila

Și în județul Brăila, Consiliul Județean are în derulare mai multe proiecte care vor include și trasee pentru bicicliști, dar și cicloturismul. Astfel, prin proiectul „Modernizarea infrastructurii de transport județean pe traseul Gulianca-Ianca-Viziru, asigurând conectivitatea directă cu coridorul TEN-T Brăila-Buzău”, vor fi realizate piste pentru biciclete pe o lungime de 2.377 de metri.

Printr-un alt proiect, ce vizează accesabilitatea directă pe traseul Silistraru-Unirea-Gropeni către Brăila-Buzău și linia Dunării, vor fi realizate piste pentru biciclete pe o lungime de 3.303 metri.

Primăria orașului Ianca are în derulare un proiect ce vizează transportul public urban, în cadrul căruia este prevăzută înființarea de pieste cu dublu sens destinate circulației bicicliștilor pe ambele părți ale străzii Calea Brăilei-DN2B.

Mai multe trasee pentru bicicliști vor fi amenajate în județul Brăila FOTO Asociația Bike Works
Mai multe trasee pentru bicicliști vor fi amenajate în județul Brăila FOTO Asociația Bike Works

Pe 13.12.2022 a fost semnat un contract de finanțare prin PNRR pentru realizarea unor piste de biciclete în intravilanul localității Valea Cânepii și construirea unor stații de reîncărcare ân comuna Unirea, județul Brăila. Obiectivul este realizarea unei piste de biciclete cu o lățime de 1,5 metri pe o lungime de 3.680 de metri.

Primăria comunei brăilene Bărăganul a depus, de asemenea, un dosar pentru finanțarea realizării unor piste de biciclete în localitate, acestea urmând să fie amplasate pe ambele sensuri ale DN21.

De asemenea, primăria comunei Grădiștea are în plan să inițieze un proiect finanțat din fonduri nerambursabile, prin care să fie create trasee ce pot fi parcurse de biciclete pentru a vizita principalul obiectiv turistic de pe raza comunei-Popina Geto-Dacică.

Popasuri pentru călători

Pădurea Gârboavele

O parte dintre traseele cicloturistice enumerate includ Pădurea Gârboavele, o arie naturală care se află în partea sud-estică a județului Galați, pe teritoriul administrativ al comunei Tulucești. Zona a fost declarată sit de importanță comunitară, iar vizitatorii se pot bucura de o varietate de râuri, lunci, pajiști, păduri de foioase și tufărișuri, dar și faună rară. 

Balta Zătun

Complexul de Agrement Balta Zătun se află pe malul Dunării, la circa 15 kilometri de municipiul Galați. Este cea mai apropiată bază de agrement pentru pescari, având un luciu de apă de 28 de hectare în care se află diverse specii de pește, de la crap și caras până la știucă.

Traseele prin pădure sunt mereu o provocare pentru bicicliști FOTO Asociația Bike Works
Traseele prin pădure sunt mereu o provocare pentru bicicliști FOTO Asociația Bike Works

Lacul Zătun face parte din Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, iar accesul se face pe E87 Galaţi-Giurgiuleşti. Se face dreapta după traversarea canalului de irigaţii şi se continuă pe şoseaua asfaltată (DJ 251E) de pe digul de apărare al Dunării.

Crama Bratu

Bicicliștii care ajung la Tulucești pot vizita în apropiere crama Bratu, cea mai modernă cramă din judeţul Galaţi. Crama oferă acum și cazare pentru cei interesați și un tur al cramei și al întregului flux tehnologic, precum și o degustare de vinuri.

Prețurile pornesc de la 40 de lei de persoană și includ vizitarea cramei și degustarea a 3 vinuri și pot ajunge la 150 de lei de persoană, în care intră vizitarea cramei, degustarea a 7 vinuri și o masă copioasă.

Aerodromul Vădeni

Un alt punct de atracție ce nu trebuie ratat de bicicliști este aerodromul de la Vădeni. Este situat în localitatea Vădeni, județul Brăila, la 10 minute de orașul Galați, și este locul ideal pentru oricine dorește să își depășească limitele.

Doritorii pot învăța să zboare în condiții de siguranță alături de personal autorizat. Se poate opta pentru un zbor cu parapanta, cu deltaplanul sau cu avionul.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite