Contabila care livra contracte din bani publici către firma soacrei și a soțului. Nu va sta nicio zi la închisoare

0
Publicat:

Femeia a fost condamnată, dar la o pedeapsă cu suspendare, deși a folosit după bunul plac banii școlii unde era contabilă, încheind contracte de achiziţii supraevaluate cu două firme administrate de soţul şi soacra sa.

Contabila și soțul ei au creat școlii un prejudiciu de 357.268 de lei FOTO arhivă Adevărul
Contabila și soțul ei au creat școlii un prejudiciu de 357.268 de lei FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galați i-a condamnat definitiv în 10 martie pe Felicia-Giorgiana Ion Avram şi Florin-Adrian Ion Avram, soţ şi soţie, la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării, respectiv 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă continuată şi complicitate la aceeaşi infracţiune.

Instanța i-a obligat pe cei doi să restituie suma de 357.268,91 de lei Școlii Gimnaziale nr. 29 din Galați, pe care au devalizat-o.

Judecătoria Galaţi îi condamnase inițial pe Felicia-Giorgiana Ion Avram şi Florin-Adrian Ion Avram la 4 ani şi 8 luni, respectiv 3 ani şi 4 luni pentru delapidare în formă continuată şi complicitate la aceeaşi infracţiune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Magistrații instanței superioare au schimbat ulterior încadrarea juridică a faptelor.

În acelaşi caz a fost condamnată şi Violeta Neamţu la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru complicitate la delapidare, instigare la fals intelectual şi favorizarea făptuitorului.

Au devalizat școala

Procurorii au stabilit că Felicia-Giorgiana Ion Avram a folosit banii unităţii şcolare după bunul plac, creând un prejudiciu de sute de mii de lei, după ce a încheiat contracte de achiziţii cu două societăţi comerciale administrate de soţul şi soacra sa. Tot din banii şcolii, şi-a montat uşi din termopan la locuinţa personală.

Felicia-Giorgiana Ion-Avram a fost contabilul-şef cu atribuţii de control financiar preventiv în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 29 Galaţi, iar soţul acesteia, Florin-Adrian Ion-Avram, este administratorul unei societăţi comerciale. 

„În perioada 2010-2016, inculpata Felicia-Giorgiana Ion-Avram, în calitate de contabil şef, funcţionar public cu atribuţii de control în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 29 Galaţi, la diferite intervale de timp, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea legii, cauzând prin aceasta o pagubă bugetului şcolii respective în cuantum total de 357.269 lei, corelativ cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine şi pentru altul”, au stabilit procurorii anticorupţie.

Și-a pus uși de termopan pe banii școlii

Anchetatorii au acuzat-o pe Felicia-Giorgiana Ion Avram că, în perioada 2013-2014, a încheiat în mod netransparent, neconcurenţial şi cu încălcarea cerinţelor de eficienţă în utilizarea bugetului şcolii gimnaziale, 5 contracte de achiziţii de produse cu două societăţi comerciale administrate de soţul şi soacra sa, prin care a plătit în total 373.950 de lei. Produsele achiziţionate astfel au fost supraevaluate cu 123.747 de lei faţă de preţul pieţei.

De asemenea, anchetatorii au stabilit că femeia i-a achitat fără drept soţului său, Florin-Adrian Ion-Avram, suma totală de 230.021 de lei, din care 154.422 de lei în plus faţă de suma înscrisă în statele de salarii, reprezentând plata salariului aferent perioadei ianuarie 2010 – ianuarie 2016, cu toate că acesta nu a prestat activitatea de paznic  la şcoală pentru care a fost remunerat.

În luna septembrie 2013, Felicia-Giorgiana Ion Avram a plătit 3.500 de lei din banii şcolii pentru uşi termopan ce fuseseră montate anterior la domiciliul personal.

Procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri imobile ce aparţin lui Florin-Adrian Ion Avram şi Felicia-Giorgiana Ion Avram, iar judecătorii Curții de Apel Galați au menținut acum măsura pentru recuperarea prejudiciului cauzat Școlii Gimnaziale nr. 29 din Galați.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite