Contabila acuzată că și-a „servit“ soțul și soacra, ilegal, cu contracte din bani publici, a scăpat de pedeapsă

0
Publicat:

Felicia Giorgiana Ion Avram, fost contabil-şef cu atribuţii de control financiar preventiv la o școală din Galați, a fost judecată pentru delapidare alături de soțul ei. Judecătorii nu s-au mai pronunțat asupra acuzațiilor aduse de procurorii anticorupție pentru că, între timp, faptele s-au prescris.

Contabila a fost obligată să restituie prejudiciul cauzat la două școli FOTO arhivă Adevărul
Contabila a fost obligată să restituie prejudiciul cauzat la două școli FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galați i-a exonerat printr-o decizie definitivă, în 1 aprilie 2024, pe Felicia Giorgiana Ion Avram și pe soțul ei, Florin Adrian Ion Avram, de acuzația de delapidare și complicitate la aceeași infracțiune, după ce judecătorii au constatat că faptele s-au prescris.

În schimb, cei doi au fost obligați de instanță să plătească 320.360 lei către Școala Gimnazială nr. 17 Galați și 473.521 lei către Școala Gimnazială „Dan Barbilian” Galați în contul prejudiciului creat celor două unități de învățământ.

Felicia-Giorgiana Ion-Avram a fost contabilul-şef cu atribuţii de control financiar preventiv în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 29 Galaţi, iar soţul acesteia, Florin-Adrian Ion-Avram, este administratorul unei societăţi comerciale. 

Procurorii anticorupție au acuzat-o pe Felicia Giorgiana Ion Avram că, în perioada 2013-2014, a încheiat în mod netransparent, neconcurenţial şi cu încălcarea cerinţelor de eficienţă în utilizarea bugetului şcolii gimnaziale nr. 29 din Galați, 5 contracte de achiziţii de produse cu două societăţi comerciale administrate de soţul şi soacra sa, prin care a plătit în total 373.950 de lei.

Produsele achiziţionate astfel au fost supraevaluate cu 123.747 de lei faţă de preţul pieţei.

Uși de termopan pe banii școlii

De asemenea, DNA a stabilit că femeia i-a achitat fără drept soţului său, Florin-Adrian Ion-Avram, suma totală de 230.021 de lei, din care 154.422 de lei în plus faţă de suma înscrisă în statele de salarii, reprezentând plata salariului aferent perioadei ianuarie 2010 – ianuarie 2016, cu toate că acesta nu a prestat activitatea de paznic la şcoală pentru care a fost remunerat.

„În perioada 2010-2016, inculpata Felicia-Giorgiana Ion-Avram, în calitate de contabil şef, funcţionar public cu atribuţii de control în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 29 Galaţi, la diferite intervale de timp, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea legii, cauzând prin aceasta o pagubă bugetului şcolii respective în cuantum total de 357.269 lei, corelativ cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine şi pentru altul”, au stabilit procurorii anticorupţie.

Potrivit anchetatorilor, în luna septembrie 2013, Felicia-Giorgiana Ion Avram a plătit 3.500 de lei din banii şcolii pentru uşi termopan ce fuseseră montate anterior la domiciliul personal.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite