Un bărbat din Suceava a dezgropat un mort pentru că i-a apărut în vis. Răposatul i-ar fi transmis că este încă în viață

0
Publicat:

Polițiștii din localitatea suceveană Ipotești au fost sesizați marți, 2 aprilie 2024, printr-un apel la 112 de către preotul paroh al bisericii cu hramul „Sfânta Treime” din Corocăiești, despre faptul că un mormânt situat în cimitirul nou a fost profanat.

Suceveanul a dezgropat sicriul unui cunoscut FOTO arhivă Adevărul
Suceveanul a dezgropat sicriul unui cunoscut FOTO arhivă Adevărul

Preotul paroh al bisericii cu hramul „Sfânta Treime” din Corocăiești (Suceava) a fost anunțat de către familia unui localnic înmormântat pe 28 martie 2024 în cimitirul respectiv, că mormântul acestuia a fost profanat.

Preotul a anunțat imediat Poliția.

„Deplasându-se la fața locului, preotul a observat că, într-adevăr, mormântul este săpat, pământul înlăturat, iar capacul sicriului este deschis, motiv pentru care a sunat imediat la 112. Polițiștii care au ajuns la fața locului i-au găsit pe preot, pe membrii familiei defunctului, precum și pe autorul comiterii faptei, Ilie R., de 45 ani, din Stroiești”, au precizat reprezentanții IPJ Hunedoara.

Bărbatul care a dezgropat mortul s-a declarat simpatizant al cultului „Oastea Domnului” și a spus că a fost prezent pe 28 martie 2024 la înmormântare, iar în noaptea de luni spre marți l-a visat pe „fratele” Viorel și a crezut că defunctul i-a transmis un semn de viață din sicriu.

Suceveanul a fost internat în secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Suceava. Polițiștii au deschis dosar penal  pe numele său pentru profanare de cadavre sau morminte.

Au dezgropat mortul și i-au înfipt un cuțit în inimă

Un caz incredibil a avut loc, în 2019, și în județul Vâlcea. Rudele unei femei, care murise de câteva luni, au dezgropat-o sub pretextul ca s-a transformat în strigoi și îi bântuie de pe lumea cealaltă. I-au deshumat cadavrul și i-au înfipt un cuțit în zona inimii, după care au acoperit cu pământ groapa şi au reamenajat mormântul pentru a nu fi observată intervenţia.

Au fost văzuți de mai multe persoane care au anunțat poliția. Și în acest caz a fost deschis un dosar penal pentru profanare de cadavre sau morminte. În dosar a fost cercetat și preotul paroh Petre Duță, din cadrul parohiei Robești-Balota, care a fost acuzat că le-ar fi permis inculpaților să deshumeze cadavrul, în loc să anunțe Poliția.

Incidentul a avut loc în plină zi, pe 18 septembrie 2019, la aproape două luni de la înmormântarea femeii. Fratele și soțul acesteia, împreună cu alți doi apropiați, s-au deplasat în cimitir pentru a-i înfige cadavrului un cuțit în inimă de teamă că s-a transformat în strigoi și îi bântuie. În acest fel, i-au provocat o plagă tăiată, cu o lungime de circa 15 centimetri.

„S-a recurs la deshumarea cadavrului şi înţeparea acesteia la nivelul inimii pe fondul unei tulburări create de sentimentul că răposata «s-ar fi transformat în strigoi» şi că «i-ar fi bântuit», la nivelul comunităţii locale existând superstiţia conform căreia persoana decedată se poate transforma în strigoi, iar pentru anihilarea acestuia este necesară înţeparea cadavrului în inimă”, se arată în dosarul Curții de Apel Pitești.

Cele patru persoane puse sub acuzare în dosar au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorul, fiind condamnate definitiv, în februarie 2020, la pedepse cu închisoarea, dar cu suspendarea executării.

În schimb, preotul-paroh Petre Duță, din Călimănești, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și complicitate la infracțiunea de profanare de cadavre sau morminte.  

Pe 8 februarie 2024, preotul a fost achitat definitiv la Curtea de Apel Pitești. Instanța a considerat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.

Preotul Petre Duță a susținut, în instanță, că nu a aprobat niciodată o asemenea practică neortodoxă și că persoanele care au făcut acest lucru nu au ţinut cont de învăţăturile sale.

Pe parcursul cercetărilor, preotului i s-a aplicat de către Arhiepiscopia Râmnicului sancţiunea disciplinară a suspendării din funcţie pentru neglijenţă, neîndeplinirea sau îndeplinirea cu rea-credinţă a îndatoririlor statutare şi regulamentare, sancţiune pe care acesta nu a contestat-o.

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite