A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“

0
Publicat:

Irina Bogdan urmărește reconfigurarea pieței muncii, aducându-le celor mici un program internațional de educație și divertisment, dedicat științei, pregătindu-i astfel pentru provocările viitoarelor joburi.

Irina Bogdan FOTO arhiva personală
Irina Bogdan FOTO arhiva personală

Irina Bogdan (44 de ani) din Galați a fost directoarea unei sucursale bancare importante timp de 17 ani. Recent, ea a renunțat la siguranța financiară a jobului pentru a-și explora o pasiune. „Am decis să părăsesc lumea cifrelor pentru a mă aventura în domeniul psihologiei și al educației timpurii. O schimbare radicală, dar plină de speranță și de curaj, prin care mi-am propus să fac ceva pentru comunitate“, a explicat Irina pentru „Weekend Adevărul“.

Ea este în prezent managerul Fun Science în Galați, un proiect educațional francizat din Fun Science România, care creează programe special adaptate pentru fiecare etapă a copilăriei. Fun Science a fost lansat pentru prima dată în Europa în 1996 și a continuat să se dezvolte prin programe în Asia, America Latină, SUA și Canada.

La aceste programe contribuie cu expertiza lor oameni de știință din întreaga lume, expunând copiii la o perspectivă globală asupra domeniului uimitor al științei. Asociația este în momentul de față liderul global în programele de popularizare a științei, cu structuri în mai mult de 40 de țări.

Copiii participă la evenimente memorabile, distractive și interactive atât pentru ei, cât și pentru părinți. O întâlnire fascinantă pentru copii a fost cea în care au interacționat cu „profesorii trăsniți“ de la Fun Science Galați, unde cei mici au asimilat informații de mare valoare educațională cu ajutorul unor metodologii inovatoare unice.

Știință și divertisment

Cursurile Fun Science sunt predate deja în școlile din Galați. La ele participă micuți de 4-6 ani (începători), urmează apoi cei de 6-8 ani (descoperitori) și 8-10 ani (exploratori), iar cei între 10 și 12 ani (experți) sunt pregătiți deja să aprofundeze misterele științei. Scopul este ca prin știință, copiii să își descopere abilitățile și să știe de mici ce vor să devină ca adulți.

„Mi-am îndreptat atenția spre educația timpurie, realizând că identificarea abilităților și înclinațiilor trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă. Prin programul internațional de educație și divertisment Fun Science, voi aduce în rândul copiilor pasiunea pentru știință și practică, pregătindu-i astfel pentru o adaptare mai ușoară în viitoarea piață a muncii“, explică antreprenoarea.

Edutainmentul le oferă copiilor materiale educaţionale folosind metode şi instrumente care au în mod tradiţional o legătură mai strânsă cu divertismentul, incluzând filme, emisiuni TV, console de jocuri şi proiectoare.

Copiii participă la experimente practice FOTO Fun Science Galați
Copiii participă la experimente practice FOTO Fun Science Galați

Pentru copiii între 4 și 14 ani, educația se face prin distracție, internalizarea conținutului prin joacă, interacțiune și implicarea în diverse activități, în timp ce părinții au ocazia să cunoască proiectul prin intermediul celor mici și să participe la experimentele practice alături de ei.

Scopul Fun Science Galați este să scoată copiii din lumea gadgeturilor (tablete, telefoane mobile) și de pe rețelele de socializare și să îi aducă în lumea reală prin ateliere practice în care să descopere ce vor să facă când vor fi mari. Cursurile sunt gratuite pentru micuții cu probleme de sănătate și cei care provin din familii defavorizate.

În fiecare clasă se fac echipe de câte doi-trei copii, iar fiecare dintre acestea participă activ la experimentele organizate de reprezentanții Fun Science Galați.

„Nu este doar demonstrativ. Copiii nu vin să vadă și să aplaude, ci și participe la activități. Este ceva interactiv“, explică Irina.

Cursurile pot fi adaptate pentru a fi predate și la petreceri sau la evenimente ale companiilor, la care participă copiii angajaților, dar care se adresează în egală măsură și adulților.

Vânătorul de idei

Înainte de Fun Science Galați, Irina Bogdan a creat „Vânătorul de idei“, prin care urmărește identificarea afacerilor locale și promovarea lor în mediul copiilor.

„Am lucrat mulți ani în resurse umane și am observat ce se întâmplă pe piața muncii. Tinerii sunt dezorientați când vine vorba să își aleagă o meserie sau o profesie care li se potrivește cu adevărat. Tinerilor li se prezintă opțiuni de orientare în carieră în clasa a XI-a sau a XII-a, dar, de cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă la facultate. E mult prea târziu“, spune antreprenoarea.

Ea crede că e nevoie ca acest lucru să se întâmple de la vârsta copilăriei, dar în același timp e necesar ca micuții să înțeleagă de pe acum ce înseamnă cu adevărat să faci anumite meserii și ce implică ele.

Prin știință cei mici își descoperă abilitățile FOTO Fun Science Galați
Prin știință cei mici își descoperă abilitățile FOTO Fun Science Galați

De pildă, în spatele profesiei de bucătar este o adevărată artă, care se deprinde cu muncă, răbdare și perseverență. Totul însă se va întâmpla practic, prin intermediul unor ateliere de lucru, unde vor fi replicate afacerile locale care le vor fi prezentate copiilor.

Pe viitor, Irina vrea să pună în practică un alt proiect interesant, numit „Orășelul vânătorului de idei“, prin care toate afacerile mari și companiile din Galați își vor deschide ateliere, la care, după ce participă, copiii să înțeleagă că pot trăi bine și în orașul în care locuiesc.

Noua piață a muncii

„Vânătorul de idei“ este însă mai mult decât atât. Experții de la firme și corporații din diverse domenii de activitate îi vor ajuta pe cei mici să devină conștienți încă de pe acum la ce sunt buni și ce ar vrea să facă pe viitor, dar, mai ales, să aleagă să nu mai părăsească România după încheierea studiilor, așa cum se întâmplă acum cu mulți tineri.

„Acum toată lumea vrea să plece. Sunt și companii bune, oameni care plătesc bine, firme care respectă angajații și este util să îi încurajăm să rămână“, punctează antreprenoarea.

Intenționează ca în timp să transforme „Vânătorul de idei“ într-un afterschool, în care Fun Science Galați va avea un rol fundamental. Se va adresa copiilor până în 13 ani și va urmări dezvoltarea abilităților de antreprenoriat printr-o metodă altfel de predare, în care cei mici își vor face temele în cadrul unui sistem de provocări și recompense.

Irina Bogdan vrea ca prin cele două proiecte ale sale să reconfigureze actuala piață a muncii din Galați, iar modelul să servească drept exemplu la nivel național.

Voi dezvolta noua piață a muncii ajutând copiii să se orienteze către știință, îi voi învăța lucruri practice și le voi arăta că există un mediu de afaceri sănătos și pe plan local, pe care trebuie să îl cunoască de pe acum. Unii află aceste lucruri, dar mult prea târziu, și din acest motiv ne pierdem forța de muncă“, conchide antreprenoarea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite