O campioană la gimnastică artistică îi învață pe români să trăiască sănătos prin mișcare „Îi duc acolo unde își doresc”

0
Publicat:

 Laura Mihalache, multiplă medaliată la gimnastică artistică, își folosește experiența sportivă pentru a-și ajuta elevii ca antrenor de fitness să aibă o postură corectă, să slăbească și, în primul rând, să își antreneze corpul ca să poată avea o viață sănătoasă.

Laura Mihalache FOTO arhiva personală
Laura Mihalache FOTO arhiva personală

Laura Mihalache (45 de ani) este multiplă campioană națională și internațională la gimnastică artistică. Își amintește că părinții ei au hotărât să o dea la gimnastică la doar trei ani pentru că era „zgaiba” familiei când era mică, mereu energică și neastâmpărată. Sora ei a înscris-o la un club din Galați și așa a început totul.

„Primul antrenor pe care l-am avut m-a așezat pe palma lui și mi-a cerut să stau dreaptă. După aceea mi-a spus să vin la sală”, a povestit Laura pentru „Adevărul” cum a trecut primul său test la gimnastică.

Mărturisește că este pasiunea vieții ei, iar dacă acum ar avea ocazia să o ia de la început, ar face același lucru. La lotul național de gimnastică artistică a fost selectată la 11 ani, unde s-a pregătit timp de un an, până la momentul Revoluției din 1989.

A câștigat numeroase medalii naționale și internaționale atât la individual, cât și cu echipa la cele patru aparate din gimnastica artistică: sărituri, paralele, bârnă și sol. S-a retras după 15 ani de performanțe remarcabile și a revenit la Galați, unde s-a angajat în cu totul alt domeniu.

„Eram foarte independentă și voiam să am banii mei. Am lucrat atunci într-un magazin de muzică”, povestește fosta sportivă.

Timp de nouă ani s-a rupt complet de sport, dar nu a putut uita prima ei dragoste. A început prin a pleca de la serviciu în alergare și apoi s-a angajat ca antrenor de fitness.

„Sportul înseamnă sănătate”

Sportiva le oferă acum românilor scheme personalizate de antrenament fizic pentru a se recupera după accidentări și a-și menține starea de sănătate. „Îi aduc acolo unde își doresc. Poate fi vorba de postura corectă, deci vorbim de îndreptarea spatelui, dar și dacă doresc să dea jos câteva kilograme”, explică Laura.

A organizat și mai multe clase de spinning, o metodă de antrenament care a apărut ca o soluție la nevoia de a continua activitatea sportivă și pe parcursul sezonului rece, simulând mersul real pe bicicletă într-un spațiu închis, fără a o pune în mișcare.

Ghidați de fosta sportivă de performanță, elevii ei își antrenează întregul corp prin spinning, o metodă distractivă și motivațională care se practică în grup, cu ajutorul bicicletei statice. Antrenamentul îmbină tehnica pedalatului cu cea a concentrării, practicându-se sincron în ritmul muzicii și ajutând persoana să lucreze fiecare muschi al corpului.

Laura a participat la numeroase crosuri și maratoane FOTO arhiva personală
Laura a participat la numeroase crosuri și maratoane FOTO arhiva personală

O parte din elevii ei au aflat că este campioană la gimnastică artistică și vin din acest motiv la cursurile ei, dar o fac în special pentru că este empatică și are grijă ca fiecare dintre ei să obțină rezultatele dorite prin muncă la sală, răbdare și perseverență.

„Nu e vorba atât de sănătatea fizică, cât mai ales de cea psihică. Odată cu înaintarea în vârstă, vrem, nu vrem, începe să scârțâie una sau alta. Musculatura are nevoie constantă de întreținere și trebuie ca fiecare dintre noi să se gândească la asta. Sportul, în oricare din formele lui, înseamnă sănătate”, ține să puncteze Laura.

Gimnastică artistică, din nou, la Galați

Este nelipsită de la crosurile și maratoanele organizate la Galați de jandarmul Cristi Onofrei pentru copiii cu boli grave. Fosta campioană la gimnastică artistică le oferă participanților asistență înainte de alergare, astfel încât alergătorii amatori să nu se aleagă cu o întindere sau, mai rău, cu o rupere de mușchi.

Laura în timpul unui exercițiu de gimnastică artistică FOTO arhiva personală
Laura în timpul unui exercițiu de gimnastică artistică FOTO arhiva personală

Dacă vreunul dintre participanți se accidentează totuși, ea este prima care îi acordă ajutor, după care apelează la asistență de specialitate. Moștenirea Laurei pentru elevii săi sunt planurile personalizate pe care le concepe pentru fiecare dintre ei, care le permit să slăbească, să aibă o postură corectă și, dincolo de orice altceva, să trăiască sănătos.

„Vreau ca cei care au lucrat cu mine să rămână cu o rutină, de care ei să se poată ține pe termen lung. Fără acest plan minimal, viața înseamnă haos. Pierzi oarecum controlul și ajungi într-o zonă în care nu te simți bine nici fizic, nici psihic, iar mai devreme mai sau târziu te vei îmbolnăvi”, este avertismentul fostei sportive.

GALERIE FOTO LAURA MIHALACHE

Visul ei este să își deschidă propria sală de gimnastică artistică la Galați, iar acum lucrează ca acesta să devină realitate. Ar reînvia astfel acest sport în orașul de la malul Dunării după o pauză de 15 ani.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite