FOTO VIDEO „Dicţionarul academicienilor vrânceni“, cartea care evocă în an centenar personalităţile care „au înnemurit spriritul acestui judeţ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul conţine 31 de articole în care sunt prezentaţi cei 31 de academicieni care s-au născut în judeţul Vrancea.

Muzeul Unirii din Focşani a găzduit joi la prânz un eveniment de excepţie pentru judeţ şi urbe, pe care autorităţile municipale au omis, nu ştim din ce motive, să-l includă în calendarul manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului Focşani, care au loc chiar în această perioadă.

Este vorba despre lansarea volumului colectiv “Dicţionarul academicienilor vrânceni”, o carte de referinţă despre elitele care s-au născut în acest judeţ, redactată după cele mai exigente norme academice.
Volumul a fost coordonat de prof. dr. Costică Neagu, iar la lucrare au colaborat cercetători din Vrancea, Iaşi şi Bucureşti.

“Am capacitat atât resurse din judeţul Vrancea, profesori dr. cu preocupări în special în domeniul pe care l-a practicat sau abordat academicianul respectiv. Foarte interesant este că unii dintre autorii articolelor dicţionarului sunt colaboratori ai academicienilor. De la Simion Mehedinţi a izvorât ideea realizării acestui dicţionar. Este o lucrarea colectivă care cuprinde 31 de articole, despre 31 de academicieni născuţi pe teritoriul actual al judeţului Vrancea”, a spus în deschidere prof dr. Costică Neagu.

Despre carte a vorbit şi preotul Vasile Dabija, protoiereu de Panciu, care a ţinut să evidenţieze câteva aspecte din viaţa membrilor academiei care şi-au interferat viaţa şi activitatea cu viaţa bisericii.

La rândul său, teologul Valentin Muscă, directorul Casei de Cultură din Odobeşti, a făcut un portret al câtorva dintre academicienii care au adus faimă României şi a îndemnat numerosul auditoriu din sală, dar şi autorităţile, să cumpere această carte şi să o multiplice.

“Este cartea cetăţenilor de onoare ai Vrancei. Pentru că în acest volum există 31 de personalităţi care prin muncă şi numai prin muncă au înnemurit spiritul din acest judeţ. Dacă doriţi să faceţi un cadou unui prieten drag din afara judeţului, să cumpăraţi această carte. Iar autorităţilor le adresez rugămintea să deschidă această carte şi să constate că la noi, în acest municipiu Focşani, avem mai mulţi academicieni decât în celelalte localităţi din jur. Nu există element mai potrivit de protocol pe care să-l putem oferi ambasadorilor veniţi la Focşani decât această carte reeditată, iar cei care ajuns aici să constate că în Vrancea nu este numai vin, ci avem şi oameni care au deschis domenii de cercetare recunoscute şi peste hotare”, a spus în cuvântul său Valentin Muscă.

Directorul Muzeului Vrancei, Horia Dumitrescu, gazdă a evenimentului, a încheiat seria discursurilor evocând personalităţile din Vrancea care au condus Academia Română.

image

“Din cei 31 de academicieni, zece s-au născut la sat. Din acest punct de vedere suntem întrecuţi numai de comuna Sălişte, care are 11 academicieni. Dintre academicienii vrânceni, unii au condus Academia Română. Şi aş începe cu Anghel Saligny, care a fost vicepreşedinte între 1901 şi 1904 şi preşedinte între 1907 şi 1910. Olănescu Ascanio a fost vicepreşedinte al Academiei Române în două rânduri: 1898-1900 şi 1903-1906. Duiliu Zamfirescu a fost vicepreşedinte între 1918 şi 1919. De asemenea, vicepreşedinte al Academiei Române a fost şi Gheorghe Balş, între 1928 şi 1931, iar Gheorghe Nicolau a fost secretar general al Academiei Române între 1948 şi 1950”.

La final, coordonatorul lucrării şi-a premiat colaboratorii care au contribuit la realizarea acestei cărţi de referinţă pentru Vrancea. Îi amintim aici pe Valentin Muscă, Horia Dumitrecu, Răzvan Săcrieru, Corina Săcrieru, Nicolae Damian, Alexandra Tătaru, Aurora Emilia Apostu, Ionuţ Iliescu, Ion Gr. Cherciu, Culiţă Uşurelu,Romeo Paul Postelnicu.

Cine sunt cei 31 de academicieni vrânceni

În carte sunt prezentaţi în ordine alfabetică următorii academicieni: Sava Athanasiu din Rugineşti, Gh. Balş din Adjud, George Bărănescu din Odobeşti, Gh. Buzdugan din Focşani, Virgil Cândea din Focşani, Valeriu Cotea din Vidra, Constantin C. Giurescu din Focşani, Aurel Iancu din Răcoasa, Gh. Longinescu din Focşani, Ştefan Longinescu din Focşani, Nicolae Manolescu din Adjudu-Vechi, Panaite Mazilu din Broşteni, Simion Mehedinţi din Soveja, Mihai Mihălă din Faraoanele, Ion Mincu din Focşani, Ion Nestor din Focşani, Gh. Nicolau din Pufeşti, Ion Niculescu din Focşani, Dumitru Olănescu-Ascanio din Focşani, Tudorel-Tudorache din Focşani, Alexandru Rădulescu din Focşani, Nicolae Rădulescu din Budeşti, Oscar Sager din Focşani, Oscar Saligny din Focşani, Anghel Saligny din Focşani, Marin Simionescu Râmniceanu din Focşani, Anibal Teodorescu din Câmpineanca, Dimitrie Voinov din Focşani, Duiliu Zamfirescu din Dumbrăveni, Vasile N. Taftă din Negrileşti şi Iulian Gavăt.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite