Mineri răniți în accidentul de la Jilț Sud, externați în plină noapte. Unul dintre ei, cu fractură cervicală

0
Publicat:

Cei doi mineri au fost aduși la Spitalul de Urgență din Craiova, unul după altul, cu elicoptere SMURD. „Nu necesită internare” a fost decizia medicilor. Trei zile mai târziu, minerii au ajuns iar la spital cu dureri cumplite. 

Minerii aduși la Spitalul Craiova FOTO Ana Popescu
Minerii aduși la Spitalul Craiova FOTO Ana Popescu

În ziua de 17 ianuarie, o țară întreagă urmărea tragedia care a avut loc la cariera Jilț Sud din județul Gorj. Trei mineri au murit și 8 au fost răniți când autoutilitara care-i transporta spre muncă a rămas fără frâne și s-a răsturnat.

Accidentul de la mina din Jilț, Gorj SURSA arhivă
Accidentul de la mina din Jilț, Gorj SURSA arhivă

Răniții, aduși cu greu de la locul accidentului, au fost imediat preluați de cadrele medicale și transportați la mai multe spitale. Pentru doi dintre răniți s-au solicitat elicoptere și au fost transportați la Spitalul de Urgență Craiova.

După câteva ore, minerii aduși cu elicopterele la Craiova au fost trimiși acasă

Minerul Ivan Valentin Chirițescu și Ionuț Daniel Gheorghiu au ajuns la Craiova cu două elicoptere SMURD. Primul la ora 15, 40, iar cel de-al doilea la ora 15,58.

Cei doi pacienți au ajuns la Craiova conștienți, stabili hemodinamic și respirator, unul dintre ei acuză dureri toracice și și coapsă. Li se vor face toate investigațiile necesare", a fost prima declarație venită din partea reprezentanților Spitalului de Urgență Craiova.

A doua zi, spre surprinderea tuturor, ambii mineri au fost trimiși acasă. 

Explicațiile spitalului

De ce nu au fost ținuți cei doi mineri măcar 24 de ore în spital? Explicațiile au venit din partea medicului SMURD Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Craiova.

Medicii care au efectuat consulturile interdisciplinare nu au considerat că cei doi prezintă probleme care să necesite internarea în spital așa că i-au eliberat la domiciliu. Cei doi au primit tratament antiinflamator", a spus dr. Geormăneanu.

Cei doi mineri au fost preluați de familii în plină noapte. Desculți, obosiți și încă sub starea șocului a tot ceea ce trăiseră. Niciunul nu stătea în Craiova așa că au fost nevoiți să meargă peste 100 de kilometri până când au ajuns la domicilii. 

Înapoi la spital

În următoarele două zile, starea celor doi mineri nu s-a îmbunătățit. Aveau dureri tot mai mari, iar tratamentul prescris de medicii craioveni nu părea să aibă vreun efect. Așa că amândoi, în cea de-a treia zi, s-au întors la spital.

Ivan Valentin Chirițescu a revenit la Craiova, la Spitalul de Urgență. De data aceasta a rămas internat 10 zile pentru investigații suplimentare.

„Pacientul a revenit în ziua de 20 ianuarie 2023 și a rămas internat până pe data de 30 ianuarie.  Pacientul a acuzat durere lombară și a spus că simte în permanență picioarele amorțite. A fost internat în clinica de neurologie unde a primit tratament și a fost investigat foarte amănunțit. Nu s-au evidențiat leziuni posttraumatice care să justifice aceste acuze subiective. Are niște probleme mai vechi de sănătate, n-au legătură, însă, cu accidentul", a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Craiova.

Trimis acasă "fără probleme", internat cu fractură cervicală

Cel de-al doilea miner,  Ionuț Daniel Gheorghiu, nu a mai venit la Craiova și a ales să ceară ajutor medicilor de la Spitalul din Târgu Jiu. I s-au făcut investigații și aici iar diagnosticul  a fost altul decât stabilit de medicii craioveni: „Fractură a vertebrei VII cervicale". Un diagnostic extrem de grav, spun specialiștii.

„Noi nu am fost sesizați, nu știm ce s-a stabilit la Târgu Jiu, nimeni nu ne-a comunicat nimic. Vom verifica ce s-a întâmplat și în acest caz", a declarat dr. Cristina Geormăneanu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite