Capcanele medicale din timpul postului. Ce nu trebuie să facem niciodată atunci când începem alimentaţia de post - sfaturile doctorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Postul înseamnă curăţarea şi detoxifierea organismului
Postul înseamnă curăţarea şi detoxifierea organismului

Medicii susţin că tot mai multe persoane doresc să urmeze postul din calendarul ortodox, însă dincolo de credinţă mulţi adoptă un regim alimentar greşit. Oamenii trebuie să înveţe că postul însemană curăţare şi detoxifiere, însă niciodată nu trebuie să se înfometeze pentru a nu avea probleme de sănătate.

Specialiştii sunt de părere că postul poate fi ţinut extrem de simplu în perioada verii, pentru că pe piaţă sunt legume şi fructe proaspete care pot fi consumate. Medicii le recomandă oamenilor să îşi diversifice alimentele pentru că altfel riscă să îşi dea metabolismul peste cap.

„Este adevărat că postul înseamnă curăţire şi detoxifiere, însă trebuie să fim extreme de atenţi la alimentele pe care le consumăm pe toată perioada postului. Se începe cu un regim de lichide, iar treptat se înolcuieşte cu mese mici, până când se ajunge să se mănânce normal. Oamenii trebuie să ştie că trecerea la alimentaţia naturistă nu trebuie să se facă brusc. Postul nu este periculos, iar organismul rezistă mai bine la lipsa de alimente decât la exces. Ştiu că trebuie să mă repet, dar postul nu trebuie să depăşească 40 de zile, iar oamenii nu trebuie să se înfometeze şi nici să mănâce foarte multă pâine în toată această perioadă“, a spus medical Iulia Măceşeanu.

Recomandările specialiştilor

Nutriţioniştii au precizat că postul ar trebuie să devină un lucru obişnuit pentru majoritatea oamenilor. Organismul are nevoie de detoxifiere pentru a funcţiona corect.

„Persoanele care ţin post pot consuma, la micul dejun, lapte din soia sau fulgi înmuiaţi în ceai. La prânz, pot mânca un ghiveci de legume sau o salată de vinete cu pâine prăjită. Seara pot consuma în voie salată cu nuci, tofu natural sau brânze din soia. Sunt extreme de multe alimente care pot fi consumate în post care ţin de foame şi care ajută o persoană să fie mai energică şi plină de vitalitate. Crudităţile sunt pline de vitamine, minerale şi antioxidanţi“, a precizat medical nutriţionist Carmen Barbu.

Care sunt alimentele de post sănătoase?

-Fasolea este un aliment care este recomandat în perioada postului şi conţine carbohidraţi. Ba mai mult, nu creşte nivelul zahărului în sânge, iar conţinutul de proteine este suplimentat de vitamina B.

-Seminţele sunt o sursă de proteine şi pot fi folosite la diverse preparate.

-Năutul poate fi folosit în perioada postului cu încredere pentru că nu conţine multe calorii, iar astfel de ne putem menţine greutatea.

-Avocado este bogat în vitamine şi minerale şi conţine acizi graşi esenţiali.

-Sfecla roşie poate fi consumată în perioada postului pentru că previne anemie şi stimulează sistemul imunitar.

Unii olteni recunosc că de trei ori pe an ţin post şi au învăţat care sunt alimentele care îi ajută să îşi menţină greutatea şi să nu aibă absolut deloc problem de sănătate. „Există trei posture importante: Postul Crăciunului, Postul Paştelui şi Postul Fecioarei Maria. În perioada în care aleg să ţin post am învăţat că nu trebuie să consum în exces cartofi şi paste făinoase şi evit mezelurile şi pateurile de post. În această perioadă este extrem de uşor să ai o dietă echilibrată. Pe piaţă sunt legume şi fructe proaspete care pot fi consumate fără probleme“, a povestit Petronela Iliescu.

Reteţă de post: Ardei umpluţi cu ciuperci şi verdeaţă

Ingrediente:

-8 bucăţi de ardei graşi
-o cutie de ciuperci
-5 roşii
-2 cepe
-o legătură de pătrunjel şi mărar
-sare
-piper
-ulei

Mode preparare: Ceapa se curăţă mărunt şi se căleşte în uleiul încins după care se adaugă orezul şi ciupercile tăiate mărunt. Compoziţia se lasă la fiert, iar la sfârşit se adaugă roşile tăiate mărunt.

Ardeii se spală şi se curăţă de seminţe, iar aceştia se umplu cu orez cu ciuperci. Se ung cu ulei şi se introduc la cuptor timp de 45 de minute. Printre ardei se pot pune şi felii de roşii.

Slujitorii Domnului au precizat că în perioada în care oamenii ţin post trebuie să se abţină de la mai multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce. Trebuie să îi ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor.

Un studiu realizat de IRES arată că doar 10% dintre români âin post zilnic, 12% respectă doar Vinerea Mare, iar 50% renuntă la carne, lapte şi ouă în zilele de miercurea şi vinerea.

Reţetă de post: Prăjitura simplă cu mere şi scorţişoară

Ingrediente:

- un kilogram de mere
-100 grame de margarină
-150 ml apa minerală
-200 grame de zahăr
-400 grame de făină
-50 grame de drojdie
-1 lingură scorţişoară

Mod de preparare:

Drojdia, f[ina,apa minerală se amestecă, iar imediat se adaugă margarina si se frământă bine şi se lasă la crescut.

Merele se curăţă şi se dau pe răzătoare şi se călesc împreună cu zahărul şi scorţişoara. Aluatul se împarte în două şi se pune o foaie într-o tavă şi se adaugă merele, iar deasupra se pune şi cealaltă foaie şi se bagă la cuptor pentru 40 de minute.

Mai citeşte şi  

Alimente de post care îţi dau energie. Sănătatea organismului nostru depinde, în mare măsură, de ceea ce mâncăm. Astfel, dacă te-ai hotărât să ţii postul Paştelui, trebuie să ştii să organismul are nevoie de alimente energizante, bogate în vitamine şi minerale, dar mai ales proteine.

Top 7 cele mai sănătoase alimente de post. Postul Paştelui, care începe luni, 18 martie, este binevenit pentru organismul nostru suprasolicitat de consumul crescut de produse de origine animală pe parcursul iernii. Dar contează foarte mult ca dieta să fie alcătuită din alimente care să ne satisfacă toate nevoile nutriţionale, atrag atenţia specialiştii.

Cele mai bune mâncăruri de post din Ţara Oaşului: Boace cu păsat şi hribe, după o reţetă veche de cel puţin 100 de ani. Ţara Oaşului nu se poate lăuda cu foarte multe mâncăruri tradiţionale gustoase, dar cele câteva renumite sunt unice în ţară şi au un gust inconfundabil. Cele mai apreciate sunt „boacele (sarmalele) cu păsat şi hribe”, pregătite după o reţetă veche de cel puţin 100 de ani.

 

Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite