Victima unui accident, dată în judecată de spitalul care a tratat-o. Magistraţii au tranşat cazul după doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Călin Gavrilaş
FOTO: Călin Gavrilaş

O persoană care a fost victimă a unui accident rutier a fost dată în judecată de Spitalul Judeţean în care a fost tratată. Bărbatului i se cerea să plătească suma de 478 de lei pentru serviciile medicale de care a beneficiat. Procesul a durat doi ani.

Spitalul Judeţean Constanţa a solicitat obligarea victimei unui accident rutier la plata sumei de 478,58 lei reprezentând contravaloarea îngrijirilor medicale de care a beneficiat acesta în timpul celor patru zile cât a stat internat. 

Totul s-a întâmplat pe 6 octombrie 2017, când constănţeanul a fost victima unui accident rutier. A ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa – Secţia Chirurgie Toracică şi a stat internat până pe 10 octombrie. După trei ani (în 2020), spitalul l-a dat în judecată cerându-i să achite banii pentru serviciile de care a beneficiat. 

Procesul a trecut prin trei instanţe, iar bărbatul nu s-a prezentat şi nu s-a apărat în nici un fel, cazul fiind judecat în lipsa lui. În urmă cu câteva săptămâni, Curtea de Apel Constanţa a decis definitiv că victima unui accident nu poate fi obligată să plătească serviciile medicale de care a beneficiat. 

Spitalul Judeţean Constanţa a invocat faptul că, în calitate de furnizor de servicii medicale, are obligaţia de a recupera prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale de la persoanele care datorează debitul reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată, întrucât pârâtul a fost victima unui accident, iar sumele ocazionate de spital cu tratamentul acordat acestuia nu se suportă din Fondul asigurărilor sociale de sănătate, astfel că spitalul trebuie să restituie Casei de asigurări de sănătate cheltuielile de spitalizare (art. 320 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 95/2006).

Juriştii spitalului au susţinut în faţa magistraţilor că victima „avea obligaţia de a efectua demersurile legale pentru a se stabili vinovăţia autorului accidentului/faptei, chiar şi numai în scopul rezolvării obligaţiilor ce rezultă din acordarea serviciilor medicale, demers nedovedit anterior demarării acţiunii în instanţă.”

Faptul că victima nu a făcut demersuri pentru identificarea autorului accidentului ar prezuma, spun juriştii spitalului, că îşi recunoaşte culpa constând în omisiunea sau neglijenţa de a întreprinde demersuri judiciare pentru a face dovada că starea sănătăţii sale a fost afectată de o altă persoană care ar răspunde faţă de furnizorul de servicii medicale. 

Victima nu poate fi obligată să plătească serviciile medicale

Trebuie spus că toate cele trei instanţe (Judecătoria Constanţa, Tribunalul Constanţa şi Curtea de Apel Constanţa) au respins cererea spitalului. 

Judecătorii au arătat în motivarea rămasă definitivă că „nicio prevedere legală nu stabileşte în sarcina victimei unei agresiuni obligaţia de a identifica agresorul şi de a furniza unităţii sanitare datele de identificare. De asemenea, nici nedepunerea plângerii penale prealabile nu poate fi considerată ilicită întrucât nu rezultă obligaţia persoanei vătămate de a depune plângere penală prealabilă”.

Magistraţii Curţii de Apel au explicat în motivare că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat decizia 22/2017 prin care s-a statuat că persoana care a suferit o vătămare corporală prin fapta altuia nu poate fi obligată, către furnizorul de servicii medicale, la plata cheltuielilor de spitalizare şi tratament medical de care a beneficiat în cadrul unităţii medicale respective, potrivit legii, în limitele pachetului de bază ori minimal, după caz, în situaţiile în care autorul vătămării nu a fost identificat sau persoana vătămată nu a formulat sau şi-a retras plângerea prealabilă ori a intervenit împăcarea părţilor.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Cum mai poate fi salvată Comorova, singura pădure de pe litoralul românesc

Fost militar, despre furtul de armament de la Constanţa: „Dacă santinela se trezeşte cu atacatorul alături îl împuşcă pe loc“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite