Ce va face Arhiepiscopia Tomisului cu biserica ce trebuie demolată. ÎPS Teodosie: „Doar nu suntem în război“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Izvorul Tămăduirii Constanţa - foto: Călin Gavrilaş
Biserica Izvorul Tămăduirii Constanţa - foto: Călin Gavrilaş

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a anunţat ce va face cu biserica ce trebuie demolată, conform unei sentinţe definitive. Pe 14 martie se împlinesc cele trei luni în care trebuie aplicată decizia.

Pe 13 decembrie 2021, magistraţii Tribunalului Constanţa au decis desfiinţarea lucrărilor de construcţie realizate fără autorizaţie de Arhiepiscopia Tomisului. Este vorba despre biserica „Izvorul Tămăduirii”, construită la marginea trotuarului de pe Bulevardul Tomis din municipiul Constanţa.

Deoarece termenul de 90 de zile, în care trebuie aplicată sentinţa, se apropie de final, primarul oraşului Constanţa i-a scris arhiepiscopului cerându-i să respecte deciziile judecătorilor.

„O să cerem răbdare ca să o relocăm. Nu pot fi absurzi să intre (demoleze n.red.) în Postul mare, doar nu suntem în război”, a spus ÎPS Teodosie. Arhiepiscopia spune că biserica va fi mutată în zona cartierului Henri Coandă. 

În decizia lor, judecătorii au admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul „primarul municipiului Constanţa în contradictoriu cu pârâta Arhiepiscopia Tomisului.” Ca atare, au obligat instituţia bisericească să desfiinţeze lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie de construcţie la imobilul situat în Constanţa, bulevardul Tomis numărul 322, zona Macul Roşu.

Tot judecătorii au stabilit că Arhiepiscopia are un termen de 90 de zile în care trebuie să demoleze biserica, de la data rămânerii definitive a hotărârii (13 decembrie 2021). În cazul în care acest lucru nu se va petrece, Primăria Constanţa este autorizată să desfiinţeze lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie, iar cheltuielile de demolare vor fi suportate de Arhiepiscopia Tomisului.

Biserica din zona Macul Roşu a fost ridicată imediat după venirea ca arhiepiscop în Constanţa a ÎPS Teodosie. În anul 2002, s-a construit aici un „paraclis de lemn, cu o lungime de 21 de metri şi o lăţime de 7 metri”, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei. Biserica este cunoscută în oraş ca „biserica de pe trotuar”.

De partea cealaltă a bulevardului, în apropiere, există o altă biserică, ridicată tot la limita trotuarului, tot fără autorizaţie de construcţie, înghesuită între un bloc de locuinţe şi o staţie PECO. Preotul acestei biserici a început în urmă cu câţiva ani să ridice o biserică şi mai mare peste cea existentă. Construcţia a fost sistată de autorităţi, iar preotul a fost condamnat penal. Prin acoperişul acesteia trece un stâlp de iluminat public.

Vă recomandăm şi: 

Isaccea, graniţa infernului: „Mi-am petrecut mama şi fiica, apoi iau bacul înapoi. Soţul a rămas acasă“ FOTO

A murit Constantin Chera, arheologul care a descoperit unele dintre cele mai importante vestigii antice

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite