Vergil Chițac, primarul Constanței: „Polaris joacă murdar, ca să majorăm tarifele“. Poziția firmei de salubritate

0
Publicat:

Vergil Chițac, primarul Constanței, acuză angajații Polaris că nu ridică gunoiul cu zilele din oraș pentru a forța municipalitatea să majoreze tarifele. De cealaltă parte, reprezentanții firmei de salubritate se plâng de faptul că au ieșit pe pierdere.

Gunoi menajer neridicat FOTO Facebook Vergil Chițac
Gunoi menajer neridicat FOTO Facebook Vergil Chițac

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, primarul Constanței, Vergil Chițac, îi acuză pe reprezentanții firmei de salubritate că nu colectează gunoiul din oraș pentru a forța majorarea tarifelor.

Stimată conducere Polaris, cum să accepte oamenii să plătească mai mult pentru un serviciu pe care nu îl prestați? Neridicând gunoiul din cartiere și șantajându-ne astfel, vă bateți joc de Constanța. Polaris practică un joc murdar. Lasă gunoiul neridicat cu zilele, cu scopul de a ne forța să majorăm tarifele fără să verificăm și să fundamentăm această decizie după cum ne cere legea. Reprezentanții companiei ne-au prezentat documentația necesară cu întârziere și incomplet. În acest fel, Polaris practică un șantaj la adresa autorității locale, fără să realizeze că singurii șantajați sunt de fapt locuitorii Constanței, care vor plăti suplimentar pentru serviciul de salubritate în eventualitatea majorării“, reclamă Vergil Chițac.

Edilul urbei mai spune că tarifele pentru colectarea gunoiului, stabilite în anul 2008, atunci când s-a semnat contractul dintre Primăria Constanța și Polaris, sunt și în prezent printre cele mai mari din țară.

Ce tarife percepe firma de salubritate

Valoarea totală a contractului, încheiat în 2008, pentru o durată de 25 ani, este în valoare de 1. 194.056.850 lei, fără TVA, respectiv 47.762.274 lei/an.

Iată ce tarife percepe Polaris-ul în orașul Constanța: ridicare deșeuri menajere de la populație -  162,971 lei pe tonă, ridicare deșeuri menajere de la agenți economici - 172,496 lei pe tonă, măturat manual pe suprafața de 1.000 mp – 8.887 lei, măturat mecanizat pe suprafața de 1.000 mp – 6,900 lei, spălat străzi - 17.942 lei pentru 1.000 mp, întreținere carosabil și trotuare – 6.017 lei pentru suprafața de 1.000 mp. Tarifele sunt fără TVA.

Gunoi neridicat dintr-un cartier al orașului Constanța FOTO Călin Gavrilaș
Gunoi neridicat dintr-un cartier al orașului Constanța FOTO Călin Gavrilaș

Polaris se plânge că a ieșit pe pierderi

Compania Polaris a reacționat la acuzațiile primarului Constanței tot pe pagina de socializare, reclamând faptul că a trimis către Primăria Constanța o cerere de ajustarea a tarifelor în luna aprilie a acestui an, pe motiv că merge în pierdere. Spre exemplu, pierderea financiară pentru punctului de lucru Constanța se ridică la suma de 26.852.328,74 lei.

„Fără a intră în detalii legale complexe, pe scurt, Legea 101/2006 a salubrității obligă autoritatea locală și conferă dreptul operatorului să-și recupereze integral cheltuielile de operare și să i se asigure autonomia financiară, însă prima reacție a Primăriei referitoare la cererea noastră a venit după aproximativ două luni, în dată de 2 iunie 2022. Nici până în ziua de azi, de cinci luni, nu s-a studiat cererea noastră, ci în scopul tergiversării se invocă așteptarea unor puncte de vedere de la avocații primăriei“, este punctul de vedere al reprezentanților Polarisului.

Referitor la „șantajul“ la care face referire edilul Constanței, Polaris afirmă că în nenumărate rânduri i s-a comunicat primarului că viabilitatea economică a contractului nu este asigurată și că firma, așa cum reiese din documentele puse la dispoziția Primăriei, „suferă o pierdere gravă care amenință în mod nedrept integritatea financiară a firmei“.

Pe de altă parte, firma de salubritate continuă să susțină faptul că își respectă contractul și că angajații săi colectează deșeurile menajere o dată pe zi în centru și la cel mult două zile în celelalte zone ale orașului. Cu toate acestea, în mai multe zone ale orașului, pubelele de gunoi dau pe afară de atâta mizerie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite