Transportul gratuit al elevilor ajunge, din nou, pe masa judecătorilor Curții Constituționale

0
Publicat:

Curtea de Apel Constanța a ridicarea unei excepții la Curtea Constituțională asupra OUG 159/2022, despre care Asociația Elevilor din Constanța spune că a blocat gratuitatea transportul județean.

Elevii au cerut transport gratuit FOTO: AEC
Elevii au cerut transport gratuit FOTO: AEC

Vineri, 24 martie, Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat în dosarul dintre Asociația Elevilor din Constanța (AEC) și Ministerul Educației asupra ordinului de ministru ce reglementează sumele forfetare. Instanța a admis ridicarea unei excepții la Curtea Constituțională asupra OUG nr. 159/2022, ordonanță ce a blocat gratuitatea elevilor la transportul județean.

OUG nr. 159/2022 a fost adoptată anterior pronunțării CCR pe altă ordonanță cu text aproape identic, în scopul blocării efectelor deciziei Curții, anume reintroducerea gratuității elevilor la transport. „Ordonanța a fost adoptată în ciuda semnalelor venite din partea organizațiilor de elevi din țară, cu o săptămână înainte de pronunțarea CCR, fiind astfel vădit neconstituțională”, transmite AEC.

În urma cazului Caracal, Parlamentul a adoptat Legea nr. 226/2020, prin care a prevăzut gratuitatea elevilor la transport.

„Aceasta nu a fost niciodată aplicată, iar în vara anului 2021, fostul ministru Sorin Cîmpeanu a promovat OUG nr. 50/2021, prin care gratuitatea a fost tăiată. Asociații de elevi, operatori de transport și Avocatul Poporului au ridicat excepții de neconstituționalitate asupra OUG, iar aceasta a fost declarată ca neconstituțională”, reamintesc cei din AEC.

Deși OUG nr. 50/2021 încă se afla pe circuitul legislativ, Guvernul a adoptat o nouă ordonanță de urgență - OUG 159/2022

„Elevii trebuie să beneficieze de transport gratuit, reglementat în mod eficient și democratic, de către Parlament. Este deja a doua oară când ajungem la Curtea Constituțională cu o ordonanță ce reglementează transportul elevilor. OUG nr. 159/2022 a fost adoptată într-un gest de sfidare față de Parlament, Constituție, și democrație, cu unicul scop de a bloca efectele Deciziei CCR nr. 16/2022. Guvernul trebuie să își asume, odată pentru totdeauna, faptul că legiferarea prin OUG a transportului elevilor a avut efecte dezastruoase, și să oprească acest cerc vicios”, spune Ariana Dudună, președinte AEC.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite