Subvenţionarea cu 50% a transportului pentru elevi şi studenţi, respinsă de consilierii judeţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Bătălia elevilor cu Consiliul Judeţean va continua, după ce astăzi, în şedinţă extraordinară, consilierii au refuzat să acorde subvenţia de 50% pentru transportul judeţean al elevilor şi studenţilor.

Joi, 7 februarie, Consiliul Judeţean Constanţa s-a întrunit în şedinţă extraordinară, singurul subiect de pe ordinea de zi fiind cel al acordării subvenţiei de 50% la transportul judeţean pentru elevi.

15 consilieri au votat „pentru”, iar 15 s-au abţinut, ceea ce a făcut ca hotărârea să fie respinsă. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) speră ca aceeaşi propunere să se regăsească pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Judeţean.

De aproape 25 de ani, Legea Educaţiei prevede la articolul 84 că elevii beneficiază de o reducere de 50% la transportul public judeţean. Doar că acest lucru nu se întâmplă în niciun judeţ, spun reprezentanţii elevilor. Singura excepţie este la Bucureşti-Ilfov.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a fost prima asociaţie care a cerut unui Consiliu Judeţean să respecte legea şi să ofere subvenţia de 50% pentru transportul judeţean al elevilor. După mai bine de un an de dialog, s-a ajuns în noiembrie 2018 la un proces aflat pe rolul Tribunalului Constanţa.

„Dreptul elevilor izvorăşte din Legea Educaţiei (articolul 84), iar obligaţia Consiliilor Judeţene derivă din interpretarea succesivă a Legii Educaţiei şi a Legislaţiei Transporturilor (2002, reluată în 2007 şi întărită prin Regulamentul European)”, spune Alexandru Manda, expert al Societăţii Academice Române, fost preşedinte al AEC. La finalul lunii decembrie a fost promulgată şi Legea 328/2018 care specifică cine este responsabil de subvenţiile acordate la transportul judeţean: Consiliile Judeţene.

Pe aceeaşi temă:

Asociaţia Elevilor, apel către consilierii judeţeni: „Daţi dovadă de responsabilitate şi respect faţă de noi”

Liceenii cer Ecaterinei Andronescu demiterea unui inspector şcolar general

De ce nu li se acordă elevilor reducere pe transportul judeţean: „Voi nu vreţi decontarea pentru a merge la şcoală“

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite