De ce nu li se acordă elevilor reducere pe transportul judeţean: „Voi nu vreţi decontarea pentru a merge la şcoală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au protestat în faţa Consiliului Judeţean Constanţa FOTO M.I.
Elevii au protestat în faţa Consiliului Judeţean Constanţa FOTO M.I.

Conflictul dintre Asociaţia Elevilor Constanţa şi Consiliul Judeţean pe tema acordării de reducere pentru transportul judeţean se duce atât în stradă, în instanţă, dar şi în sala de şedinţe.

După ce membrii Asociaţiei Elevilor din Constanţa au ieşit miercuri la un nou protest în faţa Consiliului Judeţean pentru a le cere aleşilor judeţeni să le acorde subvenţie pe transportul în comun judeţean, mare parte dintre ei au mers şi în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean pentru a discuta faţă în faţă cu Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Tot astăzi, la Tribunalul Constanţa a avut loc al doilea termen al procesului intentat de Asociaţia Elevilor Constanţa prin care se cere Consiliului Judeţean respectarea legii şi acordarea de subvenţii pe transportul în comun. Apărător al Asociaţiei este Alexandru Manda, un fost membru al organizaţiei de elevi. Instanţa a rămas în pronunţare. 

„În calitate de membru al Consiliului director al asociaţiei am pledat în faţa comisiei de contencios administrativ a Tribunalului Constanţa în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Judeţean Constanţa şi judeţul Constanţa. Noi am cerut respectarea legii, aplicarea prevederilor din Legea Educaţiei şi alte legi, care statuează în beneficiul  elevilor dreptul la transport redus pe rutele între localităţi“, a spus Alexandru Manda.

Andrei Mihai Tănase, liderul elevilor în prezent, a cerut aleşilor judeţeni să nu mai tărăgăneze situaţia şi să se convoace o şedinţă extraordinară săptămâna viitoare pentru adaptarea unui proiect de hotărâre în acest sens.

Horia Ţuţuianu: „Nu doriţi decontarea pentru a merge la şcoală“

În replică, Horia Ţuţuianu, preşedintele CJ Constanţa, a precizat faptul că s-a constituit mai demult un grup de lucru în cadrul căruia s-au analizat posibilităţile de a soluţiona legal cerinţa elevilor. „Nu doriţi decontarea pentru a merge la şcoală, ci decontarea pe toate rutele judeţene în orice localitate din judeţ. Căutăm posibilităţile legale pentru a face acest lucru, noi nu avem regie de transport“, a spus el.

La rândul său, Gabriela Bucovală, inspector general şcolar, a precizat faptul naveta elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu este decontată din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale în limita a 50 de kilometri sau li se asigură o decontarea a opt călătorii dus-întors pe semestru. Elevilor de nivel liceal care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu la profilul, specializarea solicitată li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale. 

„Avem 2.328 de elevi care se deplasează în interes educaţional. Dintre aceştia, 1.634 beneficiază de decont. 1.244 beneficiază de decont din fondurile MEN prin Inspectoratul Şcolar Constanţa, alţi 390, care probabil nu se încadrează în prevederile legale, beneficiază de decont de la autorităţile locale. Este adevărat, 694 de copii care fac naveta în interes educaţional nu li se decontează transportul. Aceştia fie au în localitatea de domiciliu profilul, specializarea solicitată dar optează pentru a merge la liceu într-o altă localitate, fie operatorul privat de transport nu le oferă abonamente care să se încadreze în preţul maximal“, a precizat Gabriela Bucovală. Pentru elevii care deplasează dintr-o localitate într-o comună există microbuzele primăriei. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite