Asociaţia Elevilor, apel către consilierii judeţeni: „Daţi dovadă de responsabilitate şi respect faţă de noi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Asociaţia Elevilor din Constanţa lansează un apel către toţi consilierii judeţeni din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa să dea dovadă de responsabilitate şi respect faţă de elevi şi faţă de drepturile lor şi să fie prezenţi la şedinţa din data de 7 februarie.

Joi, 7 februarie, Consiliul Judeţean Constanţa se va întruni în şedinţă extraordinară, singurul subiect de pe ordinea de zi fiind cel al acordării subvenţiei de 50% la transportul judeţean pentru elevi.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) face apel la toţi consilierii să fie prezenţi mâine la şedinţă, astfel încât să se poată acorda un vot pe această temă.

„Elevii au dreptul la tarif redus cu 50%, respectiv gratuitate, la transportul judeţean încă de la intrarea în vigoare a legii 84/1995. Acest drept a fost ulterior reluat în Legea 1/2011, el fiind în continuare încălcat din pricina lipsei de interes a autorităţilor locale (consiliilor judeţene), elevii fiind prejudiciaţi şi nevoiţi să achiziţioneze abonamentele de transport la preţ integral, de multe ori la sume foarte mari (e.g. 400 lei/lună Corbu - Constanţa, 300 lei/lună Poarta Albă - Constanţa)”, spun reprezentanţii elevilor.

AEC atrage atenţia că lipsa unei reduceri la transportul judeţean duce la creşterea ratei abandonului şcolar, iar în anul 2016 abandonul şcolar era, în medie, de 3,36% la nivelul judeţului Constanţa (datele INS). Una dintre principalele cauze o constituie imposibilitatea elevilor de a ajunge la şcoală, precum şi motive de ordin financiar. De asemenea, o altă statistică îngrijorătoare o reprezintă rata părăsirii timpurii a şcolii din ţară, aproximativ 18,1% conform datelor Eurostat, ceea ce înseamnă că aproximativ 1 din 5 tineri cu vârstele cuprinse între 18 şi 24 de ani au sub 8 clase.

„Din punctul nostru de vedere şi dincolo de orice scuză, situaţia este simplă. Există dreptul elevilor la transport judeţean redus? Răspunsul este da, iar acesta este prevăzut de art. 84, alin. (1) şi (2), al Legii 1/2011. Există obligaţia Consiliului Judeţean de a acorda subvenţii operatorilor de transport ce respectă legea şi dau reduceri elevilor? De asemenea, răspunsul este da, iar aceasta este rezultatul interpretării sistematice ale art. 19^1 raportat la art. 42, alin. (4) din Legea 92/2007. Aşadar, există dreptul, există obligaţia corelativă, şi considerăm că orice vot împotrivă sau absenţă din partea consilierilor judeţeni ar însemna doar o dovadă de reavoinţă. Personal îmi doresc să fac un apel către toţi consilierii, să nu ia modelul domnului preşedinte Marius-Horia Ţuţuianu, sfidând elevii şi drepturile lor şi să arate că reprezintă cu adevărat cetăţenii ce i-au ales în funcţia lor. Votaţi pentru elevi, nu după ordine superioare”, spune Andrei-Mihai Tănase, preşedinte AEC.

Pe aceeaşi temă:

De ce nu li se acordă elevilor reducere pe transportul judeţean: „Voi nu vreţi decontarea pentru a merge la şcoală“

Primăriile ignoră nevoile elevilor. „Părinţii cofinanţează învăţământul de stat care ar trebui să fie gratuit”


 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite