Semnal de alarmă tras de operatorii portuari: „A fost nevoie de război pentru ca Portul Constanța să ajungă în atenția guvernanților”
0Contextul din jurul Portului Constanța se prefigurează a rămâne complicat și în anul 2023, după un 2022 cu record istoric în traficul de mărfuri. Operatorii portuari spun că a fost nevoie de războiul din Ucraina pentru ca Guvernul României să se aplece asupra problemelor de aici.

În cifre, anul 2022 a fost unic în istoria Portului Constanța. Conform datelor statistice prezentate de Constanța Port Business Association (CPBA), portul a înregistrat anul trecut 4.498 de escale nave maritime, față de 3.985 în anul 2021, și 10.868 de escale nave fluviale, față de 10.619 în 2021.
La capitolul trafic de mărfuri prin Portul Constanța, statistica arată că s-au înregistrat 75,550 milioane de tone față de 67,483 milioane de tone anul 2021.. „Anul 2022 înseamnă maximul volumului de trafic operat de Portul Constanța în istoria sa, o creștere de 11,85% față de anul 2021”, spun cei de la CPBA.
Explicația creșterii neprognozate este, arată operatorii portuari, contextul economic și geopolitic generat de conflictul armat din Ucraina care a oferit România și Portul Constanța drept soluție pentru mărfuri originare sau destinate Republicii Moldova sau Ucrainei și care nu mai puteau fi operate în porturile din sudul Ucrainei, Mariupol, Odessa, Ilichevsk, Nicolaievsk.
De exemplu, un volum de marfă suplimentar de 11,1 milioane de tone, în imensa majoritate cereale, s-a înregistrat doar pe relația Ucraina.
„Operatorii portuari au făcut posibilă derularea traficului portuar chiar în cazul unui surplus semnificativ de mărfuri extra-comunitare, generator de situații și formalități de import și export inedite. Am demonstrat capacități de depozitare în silozuri și magazii de aproximativ 1,7 milioane de tone de cereale și rate de operare între 20.000 - 75.000 tone/zi. Capacitatea totală de operare a Portului Constanța ajunge, astfel, la aproximativ 6 milioane de tone de cereale pe lună”, explică CPBA.
Guvernul României „trezit” de război
Operatorii de pe marea platformă portuară își exprimă speranța ca autoritățile să nu mai rateze – ca de obicei, spun ei - momentul prielnic pentru investiții masive, atât de necesare pentru a aduce portul (cel mai mare de la Marea Neagră) la nivelul celorlalte porturi europene.
„Importanța proaspăt căpătată de Portul Constanța în contextul războiului din Ucraina l-a adus în atenția guvernului și a guvernanților. Problemele portului, unele semnalate de ani, de zeci de ani, au fost conștientizate public”, explică operatorii.
Ei dau exemple de două mari astfel de probleme, care până în 2022, păreau că nu-i interesează pe guvernanți: dezastrul căilor ferate portuare și intenția categorică a vecinilor bulgari de a nu draga pe sectoarele de Dunăre aflate în responsabilitatea lor.
În ceea ce privește căile ferate portuare, anul trecut Ministerul Transporturilor a reușit în procedură de urgență să reabiliteze 35 dintre cele 99 de linii ferate din port. Celelalte 64 de linii au fost împărțite în loturi, iar lucrările la unele loturi au fost adjudecate deja în cadrul unor licitații publice. Conform Ministerului Transporturilor, CFR Infrastructură va investi un miliard de euro, bani europeni, în infrastructura feroviară a Portului Constanța. De asemenea, ministrul Sorin Grindeanu a anunțat și alte investiții care să crească posibilitatea de operare a portului.
Operatorii, membri ai Constanta Port Business Association, spun că vor menține ratele de operare la nivelul anului 2022 și vor asigura atractivitatea portului Constanța în ceea ce privește traficul generat de Ucraina și Republica Moldova.