România va lansa până la finalul anului 2025 prima licitație pentru perimetrele eoliene offshore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O delegație a Ministerului Energiei, prezentă la IRENA, în Abu Dhabi, a prezentat progresele țării privind energia regenerabilă, anunțând că la finalul anului va fi lansată prima licitație pentru perimetrele eoliene offshore, România fiind prima țară riverană a Mării Negre cu un cadru de reglementare a producerii de energie eoliană offshore.

Navă energie eoliană FOTO Arhivă
Navă energie eoliană FOTO Arhivă

Delegația Ministerului Energiei a fost prezentă în perioada 16-18 aprilie la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), luând parte la a 14-a Adunare a Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă. 168 de state, inclusiv România, fac parte din IRENA, a cărei misiune este promovarea energiei regenerabile și a tranziției energetice, potrivit Constănțeanul.ro.

Potrivit sursei citate, Alexandru Manda, consilier al ministrului energie, a menționat în intervenția sa în cadrul panelului: „Pe 9 aprilie, Parlamentul României a adoptat Legea energiei eoliene offshore, România fiind prima țară riverană a Mării Negre cu un cadru de reglementare a producerii de energie eoliană offshore. Până la finalul anului 2025, România va lansa prima licitație pentru perimetrele eoliene offshore, investițiile în această direcție contribuind la dezideratul unei energii sigure, verzi şi ieftine.”

Reuniunea GOWA a avut loc cu participarea Comisarului european pentru Energie, Kadri Simson, şi a asistentului adjunct al Secretarului de Stat al SUA, Anna Shpitsberg, care au salutat progresele făcute de România în ultimul an în domeniul energiei eoliene offshore.

Burduja, discuții cu oficialii din Qatar privind producerea energiei verzi

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat într-o conferință de presă că discuțiile din cadrul vizitei în Qatar au privit și posibilitatea concesionării unui perimetru din Marea Neagră pentru producerea energiei verzi.

Pentru Qatar domeniul energetic este cel mai important sector al economiei. (...) În sectorul energiei verzi fac progrese. (...) Au planuri ambițioase și provocarea noastră a fost să vină și spre piața românească, unde sunt niște sunt niste deschideri importante. Pe de o parte pentru că avem potențial și solar și eolian foarte mare pentru regiunea noastră (...), pe de alta pentru că avem instrumentele financiare ca să stimulăm aceste investiții”, a explicat ministrul Sebastian Burduja.

Ministrul a explicat că discuțiile vor continua la nivelul grupului de lucru, având la bază un studiu, conform legii adoptate de Parlament.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite