Burduja, discuții cu oficialii din Qatar privind producerea energiei verzi: Avem potențial solar și eolian

0
0
Publicat:

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat într-o conferință de presă că discuțiile din cadrul vizitei în Qatar au privit și posibilitatea concesionării unui perimetru din Marea Neagră pentru producerea energiei verzi.

Ministrul a vorbit despre discuțiile privind producția energiei verzi FOTO Inquam
Ministrul a vorbit despre discuțiile privind producția energiei verzi FOTO Inquam

„Pentru Qatar domeniul energetic este cel mai important sector al economiei. (...) În sectorul energiei verzi fac progrese. (...) Au planuri ambițioase și provocarea noastră a fost să vină și spre piața românească, unde sunt niște sunt niste deschideri importante. Pe de o parte pentru că avem potențial și solar și eolian foarte mare pentru regiunea noastră (...), pe de alta pentru că avem instrumentele financiare ca să stimulăm aceste investiții”, a explicat ministrul Sebastian Burduja. 

Ministrul a explicat că discuțiile vor continua la nivelul grupului de lucru, având la bază un studiu, conform legii adoptate de Parlament săptămâna trecută. 

„Sunt destule firme interesate, inclusiv din Europa, din zona de nord a Europei, firme specializate în parcuri eoliene offshore”, a mai explicat ministrul.

Proiectul ministerului privind energia eoliană offshore

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat Legea privind energia eoliană offshore, proiect inițiat de către Ministerul Energiei, care a transmis aatunci că „în ritmul impus de proiectul de lege, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Național primul MW de energie eoliană produsă offshore”.

Pentru operaționalizarea investițiilor în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va demara, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune și activitățile de explorare, construcție a centralelor electrice eoliene offshore și exploatare a acestora.

În baza studiului, până la data de 31 martie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore, iar până la 30 iunie 2025 actele subsecvente de punere în aplicare a legii, urmând apoi ca Ministerul Energiei să inițieze o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune.

Tot până la 30 iunie 2025, Guvernul va adopta și valoarea redevenței pe care concesionarii o vor plăti statului român, aceasta fiind determinată pe baza rezultatelor studiului derulat de către Ministerul Energiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite