Prima lecţie de zbor, la simulatorul de la Turkisk Airlines. Aici se tratează şi teama de a urca în avion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un simulator unde este recreat bordul unui Boeing, învaţă să zboare mii de piloţi de la mari companii din lume.

Compania aeriană Turkisk Airlines deţine, la Istanbul, nouă simulatoare. Aici se antrenează atât piloţii de la Turkish Airlines cât şi de la alte 165 de companii din lume. 
 

La primele cinci antrenamente, piloţii învaţă toate comenzile avionului şi alertele de urgenţă, apoi încep să se antreneze pentru situaţii limită, iar timp de 15 de sesiuni a câte patru ore, cei care se iniţiază exersează tot felul de situaţii în timpul decolărilor şi aterizărilor.
 

După antrenamentele în simulator, au loc mai multe verificări pentru decolarea şi aterizarea unui avion gol în care pilotul supravegheat de nu mai puţin de 12 instructori de zbor.
 

„Suntem pe Aeroportul Kemal Ataturk din Istanbul la bordul unui Boeing 737 şi ne pregătim să decolăm. Vom zbura deasupra Mării Marmara şi apoi ne vom întoarce către stânga deasupra strâmtorii Bosfor, vom vedea de sus cele două poduri care o traversează şi apoi ne vom întoarce pe aeroport şi vom ateriza!”, ne-a anunţat pilotul Batu Demir, la începutul unei simulări de zbor.
 

Te simţi exact ca în avion. Sunt simulate condiţii de ninsoare, de turbulenţe. Într-un final, cerul devine senin şi se poate admira o privelişte de vis. 
 

Totodată, la simulator sunt trataţi şi cei care au teamă de zbor. Din punct de vedere medical, frica de zbor este definită ca fobie. Apare întotdeauna acompaniată de câte un atac de panică. Cei care suferă de aşa ceva spun că simt că mor. Îi doare inima, stomacul se strânge şi simt că or să se sufoce. 
 

Angajaţii companiei au pus la dispoziţia acestor persoane câte un psiholog care să le explice ştiinţific ce se întâmplă în psihicul lor. Foarte multe persoane aflate într-o astfel de situaţie ajung să se urce în avion şi să stea la fel de calme, asemenea vecinului de zbor, care bea tacticos din cafea şi citeşte ziarul preferat, de parcă ar fi în propriul living. 
 

La compania turcească lucrează peste 3.000 de piloţi, dintre care 60 de femei. Aici sunt şi şase piloţi români.

image

Vă mai recomandăm:

„Vă dorim un zbor plăcut!“? Nu, mersi. Despre coşmarul zborului cu avionul

FOTO Vacanţă în Istanbul, un ghid practic în oraşul care vinde orice: dulciuri, haine, istorie şi vise

Spitalul Acibadem din Istanbul va deschide o reprezentanţă la Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite