Premieră pentru România: Istoria unui oraș, descrisă în benzi desenate. Când va fi lansat albumul

0
0

În cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, la standul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) va avea loc lansarea volumului de bandă desenată „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis”. O premieră pentru Dobrogea, dar și pentru România.

Album de nenzi desenate cu istoria Tomisului FOTO: MINAC
Album de nenzi desenate cu istoria Tomisului FOTO: MINAC

Joi, 8 decembrie, cu începere de la ora 16.00, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, București, va avea loc lansarea volumului de bandă desenată „Istorii pontice în benzi desenate – Tomis”, o premieră pentru Dobrogea, dar și pentru România – din punctul de vedere al tematicii  abordate și al informației de specialitate, lucrarea de față se adresează în primul rând tinerilor, dar și tuturor iubitorilor de istorie și de bandă desenată, indiferent de vârstă.

Lansarea de joi reprezintă episodul final al unui amplu proiect cultural cu finanțare nerambursabilă derulat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Acest proiect a constat într-o serie de ample activități, de la expoziţii indoor şi outdoor, la întâlniri cu autori celebri de benzi desenate, ateliere de bandă desenată pentru copii și adolescenți, lansări de noi publicaţii, toate cu subiecte şi tematică istorică”, transmite MINAC.

Volumul de benzi desenate este semnat de Cristian Cealera (angajat MINAC) – documentare istorică și scenariu, Octav Ungureanu – adaptare scenariu, coordonator și ilustrator, Alexandru Ciubotariu, Ștefan Buturugă, Bogdan Buturugă – ilustratori, Daniel Trăistaru – colorist.

În cadrul albumului sunt prezentate, în linie cronologică, zece episoade din istoria orașului Tomis, astăzi Constanța, începând cu legenda întemeierii orașului (mitul Argonauților și al Lânii de Aur) și până în zilele noastre.

„Călăuza acestei călătorii imaginare este chiar poetul latin Publius Ovidius Naso, spirit protector al urbei. Cu ajutorul acestuia cititorii vor afla detalii inedite despre vremurile tulburi sau de prosperitate prin care au trecut orașul și locuitorii săi, de-a lungul a două milenii și jumătate”, spun reprezentanții Muzeului din Constnața.

Sunt astfel prezentate momentele precum întemeierea emporionului Tomis, războiul pentru câștigarea independenței, alungarea barbarilor ce râvneau bogățiile cetății, venirea romanilor, luptele de gladiatori din amfiteatrul urbei, învingerea goților precum și alte momente reale din punct de vedere istoric.

Nu în ultimul rând, este prezentat modul în care a fost descoperit celebrul Tezaur de Sculpturi de la Tomis, în urmă cu 60 de ani. Piesele acestui Tezaur, printre care se numără statuile sau grupurile statuare Glykon, Fortuna cu Pontos, Isis sau Dubla Reprezentare a zeiței Nemesis, pot fi și astăzi admirate în Sala Tezaur a Muzeului din Constanța.

În ultima poveste a volumului sunt prezentate cele mai importante momente ale orașului din epocile Modernă și Contemporană (instaurarea administrației românești în anul 1878, inaugurarea statuii lui Ovidius, inaugurarea Cazinoului Comunal etc). La finalul volumului, cititorii se pot distra cu câteva jocuri inedite, care au,de asemenea, subiecte istorice.

Echipa proiectului cultural “Istorii pontice în benzi desenate” a fost compusă din Aurel Constantin Mototolea – coordonator proiect cultural, Delia Roxana Cornea – coordonator proiect editorial, Cristian Cealera – documentare și scenariu, Adrian Marian Filip – responsabil financiar, Octav Ungureanu – coordonator grafic.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri