Primar acuzat de DNA că a finanțat ilegal un club sportiv, cu 9 milioane de lei: „Cel mult o abatere“
0Primarul orașului Cernavodă, Liviu Cristian Negoiță, a fost trimis în judecată de DNA Constanța sub acuzația de abuz în serviciu deoarece ar fi finanțat ilegal un club sportiv despre care el susține că este „al orașului“.
Primarul orașului Cernavodă, Liviu Cristian Negoiță, a fost trimis în judecată de DNA Constanța sub acuzația de abuz în serviciu deoarece în perioada 2017-2019 a aprobat, fără respectarea dispozițiilor legale, un număr de 33 de ordonanțări din partea Primăriei municipiului Cernavodă, prin care ar fi fost dispusă plata nelegală a sumei totale de 9.307.790 lei, în folosul Asociaţiei Club Sportiv „Axiopolis Sport Cernavodă”.
Totul a plecat de la un control al Curții de Conturi, efectuat în 2019, care a descoperit că primăria plătea ilegal aceste sume fără ca între UATO Cernavodă şi Asociaţia Club Sportiv „Asociaţia Axiopolis Sport Cernavodă" să existe încheiate programe sportive de finanțare.
Primăria a contestat și în instanță raportul Curții de Conturi și a pierdut definitiv.
Concret, Primăria Cernavodă plătea aceste sume în baza Legii 69/2000 (Legea Educației fizice și Sportului), dar ar fi trebuit să plătească în baza Legii 350/2005 (privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general).
Instanța civilă a stabilit că beneficiarul alocărilor bugetare a fost Clubul Sportiv „Asociaţia Axiopolis Sport" Cernavodă, o entitate privată care, nefiind în subordinea autorității publice locale, nu putea beneficia de alocări bugetare directe pentru susținerea activității sportive desfășurate. În acest sens, UAT Cernavodă trebuia să respecte Legea 350/2005.
„Faptul că în cadrul Clubului Sportiv, Consiliul Local Cernavodă are calitatea de membru fondator, nu conferă asociației calitatea de entitate/structură aflată în subordinea Consiliului Local și nici Consiliului Local calitatea de ordonator de credite în privința acestei asociații, sens în care susținerile dezvoltate sub acest aspect în cauză au un caracter nefondat”, arată magistrații.
Acuzațiile DNA Constanța
După procesul desfășurat în contencios administrativ, a început și cercetarea penală din partea DNA Constanța, iar procesul penal va începe la Tribunalul Constanța.
Anchetatorii spun în rechizitoriu că, în martie 2017, Consiliul Local Cernavodă a adoptat o hotărâre pentru aprobarea Ghidului privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes local, precum și procedura de atribuire a contractelor de finanțare nerambursabilă din fonduri publice exclusiv pe baza selecției publice de proiecte.
„Rezultă fără echivoc că, cel puțin începând cu 24.03.2017, inculpatul Negoiță Liviu Cristian a cunoscut că finanțarea clubului sportiv nu mai putea fi efectuată decât în conformitate cu prevederile Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general”, spun procurorii DNA.
Cum se apăra primarul Liviu Cristian Negoiță
În schimb, primarul Negoiță susține că ancheta penală „dă bine la public”, iar clubul sportiv, înființat încă din 2009, aparține orașului, aici antrenându-se 1.500 de copii. În 2010, clubul a fost transformat într-o unitate de drept privată (din una publică), fiind finanțată în proporție de 99% de la bugetul local.
„Prejudiciul de peste 9 milioane de lei nu există. Asta o demonstrează o expertiză contabilă extrajudiciară care dovedește că banii s-au folosit exclusiv pentru activitățile sportive. Cel mult poate să fie o abatere”, spune primarul.
El face referire la o expertiză contabilă extrajudiciară comandată de Primăria Cernavodă la finalul anului 2021. Expertiza, care a costat 27.000 de euro și care concluzionează că sumele plătite în perioada 2016-2019 către clubul sportiv sunt acoperite de documente contabile justificative și toate cheltuielile s-au făcut pentru activități sportive și întreținerea bazei sportive.
Liviu Cristian Negoiță a explicat pentru „Adevărul“ că orice plată făcută către club a plecat de la o cerere de finanțare primită conform bugetului aprobat de Consiliul Local, apoi acea cerere a dobândit viza controlului financiar preventiv, a șefului de serviciu, a contabilului și, în final, a primarului. „Este un întreg circuit al documentelor în contabilitate, un circuit care s-a făcut și respectat timp de zece ani, dar abia în 2019 Curtea de Conturi a sesizat nereguli, după ce a efectuat 24 de controale în care nu s-a sesizat”, adaugă primarul.
Consiliul Local Cernavodă a decis să nu se constituie parte civilă în dosarul penal în care este inculpat primarul Liviu Cristian Negoiță.