Plaja din Mamaia va fi complet reamenajată. Serviciile de proiectare au costat 1,5 milioane de euro

0
Publicat:

Plaja din Mamaia va fi reamenajată și va fi dotată cu noi facilități, care să asigure accesul inclusiv al persoanelor cu dizabilități. a anunțat Administrația Națională Apele Române.

Pe plaja de la Mamaia vor fi amenajate și spații verzi FOTO CNAR
Pe plaja de la Mamaia vor fi amenajate și spații verzi FOTO CNAR

Proiectul care va sta la baza reamenajării a fost selectat în urma concursului „Litoral. Mamaia, Constanța”, inițiat de ANAR, în calitate de autoritate contractantă, în asociere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România (OAR), în calitate de organizator.

Accesibilitatea va fi prima și principala însușire a noului spațiu. Vorbim despre realizarea unei infrastructuri care să asigure accesul nemijlocit al tuturor oamenilor, inclusiv al celor cu dizabilități.

De asemenea, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, puncte de prim-ajutor și spații de acces facil al echipelor de intervenție (salvamar, ambulanță). Mai mult, noul spațiu va fi adaptat inclusiv pentru utilitățile publice (apă, canalizare și energie electrică), dar și pentru sistemele de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor.

Nici componenta de biodiversitate nu va lipsi, fiind create spații verzi care vor funcționa ca niște perdele vegetative armonizate zonei de plajă”, a declarat Laszlo Barabas, director general adjunct al ANAR.

„Organizarea acestui tip de procedură este o premieră pentru Apele Române, iar rezultatul este desemnarea celui mai inspirat și creativ proiect de amenajare a noii plaje din stațiunea Mamaia. Vorbim despre stațiunea Mamaia în special, dar și de zona metropolitană din Constanța în general.

Practic, participanții la concurs au avut de răspuns, prin propunerea lor de proiect, unei provocări inedite: să alinieze elementele gândirii urbanistice și peisajere contemporane demonstrând că un proiect de amenajare nouă poate readuce echilibrul în această zonă”, a mai spus Barabas.

Plaja va fi dotată cu facilități și pentru persoanele cu dizabilități FOTO CNAR
Plaja va fi dotată cu facilități și pentru persoanele cu dizabilități FOTO CNAR

Astfel, în urma deliberărilor juriului, soluția câștigătoare a fost proiectul nr. 100 – MD1958 I Studio 82 SRL – Autor principal: Studio 82 SRL și Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură, co-autori: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Andra Vlădoiu, arh. Andrada Pinte și arh. Petrică Maier-Drăgan, colaborator – peisagist Alexandru Mexi.

Rezultatul final va fi un spațiu public unic și reprezentativ pentru România capabil să răspundă în egală măsură tuturor așteptărilor și exigențelor turiștilor și constănțenilor deopotrivă și care va pune în același timp în valoare noua spațialitate a zonei litorale a Mării Negre”, a mai spus Barabas.

Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare este de 1,5 milioane de euro fără TVA.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite