Complexul Bar Orient din Mamaia a fost salvat. Construcția cu valoare istorică și culturală urma să fie demolată

0
Publicat:

Clădirea din stațiunea Mamaia, o bijuterie arhitecturală, a primit aviz favorabil de la Direcția Județeană pentru Cultură Constanța pentru a fi declarată monument istoric.

Complex Bar Orient
Complex Bar Orient

Cunoscută în trecut ca Vila Reginei Maria, Complexul Bar Orient din Mamaia ar fi fost demolat dacă opoziția din Constanța nu ar fi protestat în mod public.

Anul trecut, Primăria Constanța a emis un certificat de urbanism pentru demolarea complexului Bar Orient din centrul stațiunii Mamaia, un imobil cu valoare culturală, istorică și arhitecturală, parte din peisajul regal din perioada interbelică.

La scurtă vreme, Stelian Ion, alături de senatorul Remus Negoi și consilierii municipali USR Constanța au inițiat toate demersurile legale pentru a salva clădirea. „Un pas important a fost trimiterea către Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța o solicitare de clasare în regim de urgență a complexului în lista monumentelor istorice.  De asemenea, în luna octombrie 2022, consilierii USR au inițiat un proiect de hotărâre prin care a fost declanșată clasarea în regim de urgență a complexului Bar Orient ca monument istoric. Practic, proiectul, aprobat prin vot majoritar, a reprezentant asigurarea de care aveam nevoie ca această clădire istorică, pe care Chițac nu avea nicio problemă să o radă de pe fața pământului pentru a face loc unui nou hotel, să fie salvată“, spune Stelian Ion.

Direcția Județeană pentru Cultură a confirmat faptul că Bar Orient Mamaia corespunde tuturor cerințelor și criteriilor legale de a fi clasat ca monument istoric, iar luna trecută a dat aviz favorabil pentru clasarea complexului Bar Orient ca monument istoric, clădirea fiind, practic, salvată de la demolare.

„Nu ar fi trebuit niciodată ca un primar și o administrație locală să permită și chiar să încurajeze, prin nepăsare și tăcere, distrugerea reperelor culturale unice ale unui oraș“, încheie Stelian Ion.

Complexul Club Orient este practic pavilionul din Palatul Regal din Mamaia care a fost proiectat inițial pentru Regele Mihai. După moartea regelui Ferdinand în vara anului 1927, Regina a hotărât să-l cedeze Principesei Elena, iar pentru sine și-a păstrat pavilionul aflat în construcție.

Vedere aeriană Mamaia Colecţie Anca Theodora Popp
Vedere aeriană Mamaia Colecţie Anca Theodora Popp

Refugiu adorat de Regină 

În vara anului 1928, regina a reușit să amenajeze micul pavilion numit Cara Dalga (Valul negru) cu o parte din mobilă adusă de la alte palate și cu obiecte din colecțiile sale private. Micul pavilion, vopsit complet în alb, străjuia plaja Mamaia și-i oferea reginei clipe de neuitat alături de Ileana, cu care împărtășea aceeași dragoste față de mare.

„Scumpa casă albă, mică și simplă, dar deschisă tuturor celor ce bat la ușă. Nu e un castel, nici un palat, ci o simplă locuință în culoarea zăpezii, unde domnește armonia completă. Adorat refugiu, clădit cu totul după gustul meu, simplu, rustic, nu poți ajunge la el decât pe jos. Dar marea se sparge pe terase. Nu marea copilăriei mele, nu marea Tatei, dar Marea Neagră, care nu e neagră, ci albastră și câte o dată verde, culoarea speranței. Și în serile când luna argintează locașul nostru alb, ea și cu mine pe pridvorul ce pare că atârnă peste apă și ascultăm eternul cântec al valurilor“, scria Regina Maria, mărturie consemnată în volumul „Reședințele regale de la Marea Neagră. Castelele de vis ale reginelor României“ a muzeografei Delia Roxana Cornea.

După Revoluție, fosta reședință regală din Mamaia, precum și fosta vilă regală, devenită între timp Club Orient, s-au aflat în administrarea SC Mamaia, care le-a vândut.

Complexul Bar Orient – Restaurant Unirea a fost tranzacționat prin negociere directă și a ajuns în proprietatea societății Vulturii Mării SRL.

Cum arăta Palatul Regal în anii de glorie
Cum arăta Palatul Regal în anii de glorie
Ruina unei minuni arhitectornice FOTO Mariana Iancu
Ruina unei minuni arhitectornice FOTO Mariana Iancu
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite