Judecătoarea care mesteca gumă rămâne în procesul tragediei de la 2 Mai. Cât ar putea dura ancheta Inspecției Judiciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspecția Judiciară, care s-a sesizat din oficiu în cazul magistratului Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia, are de parcurs o procedura anevoioasă până să stabilească dacă judecătoarea a comis vreo abatere.

Judecătoare Ancuța ioana Popoviciu sursa FB
Judecătoare Ancuța ioana Popoviciu sursa FB

„În momentul acesta ne aflăm în procedura verificărilor prealabile, unde se stabilește dacă există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare. În această etapă, nu este obligatorie prezența magistratului verificat, dar nu este exclusă ascultarea lui, dacă inspectorul considera necesar. Dacă se va trece la cercetarea disciplinară e obligatorie ascultarea magistratului”, a declarat Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Conform procedurii, această etapă de verificări prealabile nu presupune ca inspectorii să se deplaseze fizic la Judecătoria Mangalia. Inspectorii trebuie să stabilească în termen de 45 de zile, în urma verificărilor, dacă se decide clasare cauzei sau dacă, dimpotrivă, se începe cercetarea disciplinară prealabilă. 

„Inspectorul șef poate dispune prelungirea termenului de efectuare a verificărilor prealabile cu cel mult 45 de zile, dacă există motive întemeiate care justifica această măsură", conform procedurii Inspecției Judiciare.

Abia după acesta etapă, dacă se găsesc nereguli, poate începe cercetarea disciplinară prealabilă, în care inspectorii pot merge la Judecătoria Mangalia pentru a face verificările, pentru a cere documente sau înregistrarea ședinței de judecată, precum si pentru a discuta cu magistratul. 

În cazul admiterii sesizării, judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu va fi deferită Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a se lua o măsură de sancționare. 

„Etapa de cercetare disciplinară poate dura 60 de zile cu posibilitatea de a fi prelungită cu 30 de zile, în cazul în care există motive care să justifice această măsură”, conform procedurii Inspecției Judiciare. 

Cu alte cuvinte, la noul termen pe fond al tragediei din 2 Mai, în data de 14 martie, părinții celor doi studenți, omorâți în accident de șoferul drogat și fugar Vlad Matei Pascu, vor da ochii din nou cu magistratul care i-a întrebat, în timpul procesului, dacă Sebastian Olariu, unul dintre tinerii decedați, este prezent în sală, ca să îi ceară buletinul, și care i-a sfidat mestecând gumă, pe toată durata procesului.

Ioana Ancuța Popoviciu a fost deja sancționată de CSM anul trecut. În 31 mai 2023, Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară i-a aplicat "avertisment" judecătoarei Popoviciu pentru "exercitarea funcției cu gravă neglijență" (art. 271 lit.s din Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor).

CSM a respins la acea dată acuzațiile formulate de Inspecția Judiciară, referitoare la comiterea altor două abateri disciplinare de către judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu privind “nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor” și “nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ”.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite