Video Părinții victimelor lui Vlad Pascu, consternați. Judecătoarea a întrebat la proces dacă unul din tinerii morți este în sală | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul termen, pe fond, al cumplitului accident rutier produs la 19 august 2023 se judecă joi, 22 februarie 2024, pe rolul Judecătoriei Mangalia. Toate părțile implicate au fost chemate în fața magistraților. Vlad Pascu nu se prezintă la instanță, el fiind audiat prin videoconferință.

Tragedia s-a produs in data de 19 august 2023 SURSA Arhivă
Tragedia s-a produs in data de 19 august 2023 SURSA Arhivă

UPDATE ORA 15.30 Scenă revoltătoare la Judecătoria Mangalia. Tatăl băiatului mort a izbucnit în lacrimi 

Judecătoarea l-a întrebat pe tatăl tânărului mort în accident dacă fiul său e în sală, potrivit Digi24. Părintele a izbucnit în lacrimi pe treptele judecătoriei. Iată ce a mărturisit bărbatul ulterior:

  - Judecătoria Mangalia nu este... când mi-a spus dacă băiatul meu e în sală... N-am văzut în viața mea un asemenea judecător. Îi vrea buletinul. M-am uitat la el.

- Ce vedeați, ce simțeați?

- Un nemernic.

- Ce-ați simțit când a luat cuvântul Vlad Pascu?

- M-am uitat în jos, n-am mai putut să mă uit în ochii lui. 

UPDATE ORA 13.20 Avocatul Cuculis explică de ce judecata va fi amânată de judecători VIDEO

Avocatul Adrian Cuculis (apărătorul victimelor) a explicat presei că sunt șanse de aproape 100% ca termenul din procesul lui Vlad Pascu, programat pentru 22 februarie 2024, să fie amânat. Unul dintre cei doi avocați ai inculpatului a anunțat că s-a retras din dosar și a anulat contractul cu acesta, în vreme ce celălalt  depus o cerere prin care informează instanța că este în protest împotriva modificări unor norme din sistemul judiciar.

Practic, Vlad Pascu este lipsit de apărare, așa că audierea acestuia pare imposibil de realizat, singura soluție fiind ca să se apeleze la un avocat din oficiu, dar numai dacă inculpatul este de acord. Altfel, instanța va fi nevoită să acorde un alt termen de judecată.

În același timp, Cuculis a explicat că, dacă totuși se va judeca, va cere schimbarea încadrării juridice în cazul lui Vlad Pascu în „omor calificat”.

UPDATE ORA 10.30 Judecătoarea care mestecă gumă în fața familiilor victimelor este Ioana Ancuța Popoviciu. Ea a mai fost sancționată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru abateri profesionale, conform Luju.

În 31 mai 2023, Secția pentru judecători a CSM in materie disciplinară i-a aplicat „avertisment“ judecatoarei Popoviciu pentru „exercitarea functiei cu gravă neglijență” (art. 271 lit.s din Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor).

CSM a respins acuzațiile formulate de Inspecția Judiciară referitoare la comiterea altor două abateri disciplinare de catre judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu privind „nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor“ și „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ”.

UPDATE ORA 9.55 Avocatul Adrian Cuculis a explicat că întârzierea primei înfățișări s-a datorat lipsei de comunicare între instituții (Penitenciar - Judecătorie) și a lipsei de verificare din partea instanței. 

Avocatul Adrian Cuculis VIDEO Antonia Ispas

UPDATE ORA 9.40 Tatăl lui Sebastian Olariu va cere mutarea procesului de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanța, atât din cauza condițiilor improprii din sala de judecată, asemănată de el unei magazii, în care lumea stă în picioare, că nu e loc, cât și din cauza atitudinii neprofesioniste a judecătoarei.

Valentin Olariu a relatat că judecătoarea le-a comunicat, mestecând gumă, că așteaptă ca Pascu să ajungă înapoi la Penitenciarul Poarta Albă, de la Tribunalul Constanța, pentru a fi audiat în sistem de videoconferință. „Vrea să-și continue studiile? După ce-a omorât doi copii?“, a răbufnit Olariu. 

Valentin Olariu, tatăl lui Sebastian Olariu, la Judecătoria Mangalia VIDEO Antonia Ispas

UPDATE ORA 9.30 Părinții Robertei Dragomir, studenta ucisă de Vlad Pascu, sunt revoltați de atitudinea instanței de la Mangalia.

Tatăl fetei a relatat presei, indignat, că judecătoarea mesteca gumă când le-a spus că „asta e, întârzie judecarea“, deși se știa de mult că Pascu este la această oră la Tribunalul Constanța, iar programarea procesului lor putea fi făcută astfel încât oamenii, îndoliați și suferinzi, să nu se prezinte, veniți de la sute de kilometri distanță, de la prima oră.

„Eu nu îmi permit la munca mea, cu turiștii mei, să mă prezint în fața lor mestecând chewing-gum. Iar judecătoarea așa vine la serviciu. La prima înfățișare!“, a spus revoltat Răzvan Dragomir, tatăl Robertei, șofer de autocar pe rute internaționale.

El și-a exprimat dezamăgirea față de conduita magistratei, fiind de părere că procesul va fi un fiasco. 

Răzvan Dragomir, tatăl Robertei Dragomir, la Judecătoria Mangalia VIDEO Antonia Ispas

UPDATE 9.15 Familiile victimelor, venite din București pentru a fi la ușa instanței la ora 8.00, au aflat abia la prezentarea la termenul de judecată că procesul începe cu o întârziere de ore. Motivul este că Vlad Pascu, șoferul drogat, se află la Tribunalul Constanța pentru că a contestat măsura prelungirii arestării sale preventive, care se decide tot joi, 22 februarie 2024. Pascu dorește liberarea sa la domiciliu. Procesul va începe la ora 12.30. 

UPDATE ORA 8.30 Vlad Pascu va fi audiat în videoconferință și nu se va prezenta în sala de judecată evitând astfel să dea ochii cu familiile victimelor sale. Decizia a fost luată de judecător. 

Locul accidentului de la 2 Mai. Familiile Olariu si Dragomir pun lumânări acolo unde au murit copiii lor, Sebastian Olariu și Roberta Dragomir VIDEO Antonia Ispas

ȘTIREA INIȚIALĂ

Judecătorii i-au citat joi, 22 februarie 2024, pe părinții Robertei Dragomir și ai lui Sebastian Olariu, studenții omorâți de tânărul inconștient care a urcat drogat la volan. De asemenea au fost chemați în fața instanței și cei trei tineri răniți în accidentul rutier, dar și reprezentanții spitalelor din Mangalia și București unde aceștia au primit îngrijiri medicale.

Vlad Matei Pascu, spun surse judiciare, ar putea cere în fața magistraților să fie judecat în procedura simplificată, adică să recunoască toate faptele din rechizitoriu și să beneficieze astfel de o reducere de pedeapsă, pentru că scutește statul de un proces.

Chiar și așa, datorită Legii Anastasia, el nu poate evita o pedeapsă cu executare, chiar dacă la ultimele sale apariții în fața magistraților a afișat o atitudine smerită și a cerut să fie plasat în arest la domiciliu, ca să se poată pregăti pentru a urma cursurile unei facultăți. 

Procesul Pascu la Mangalia. Familiile victimelor Roberta Dragomir și Sebastan Olariu, în fața Judecătoriei Mangalia VIDEO Antonia Ispas

Chiar a încercat să stabilească o întálnire prin mediator cu părinții studenților, ca să discute despre pretențiile materiale pe care aceștia le-ar putea avea, însă părinții  victimelor au refuzat să participe.

Mai mult de atât, părinții Robertei au spus că îi vor da în judecată și pe polițiștii care l-au oprit pe Pascu înainte de tragedie, dar l-au lăsat apoi să plece, pentru că nu au respectat procedurile.

Mai mult, apărătorul familiei Robertei Dragomir, Adrian Cuculis, cere astăzi judecătorilor ca încadrarea juridică a faptei comise de Pascu să fie de omor și tentativă de omor, așa cum a cerut și procurorilor înainte de întocmirea rechizitoriului.

Vlad Pascu este judecat la acest moment pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere sub influența substanțelor psihoactive și fugă de la locul accidentului.

Martorii au declarat că, în seara de 18 august 2023, Vlad Matei Pascu umbla prin Vama Veche, încercând să cumpere droguri. Când a provocat tragedia, în zorii zilei de sâmbătă,19 august 2023, conform rechizitoriului, Pascu era drogat cu mai multe substanțe.

„În urma analizării probelor biologice recoltate de la inculpatul P.M.V, s-a constatat prezența în sânge a substanțelor cocaină, benzoilecgonina (metabolit cocaină), MDA, MDMA (metamfetamine), benzodiazepină, tramadol, iar, în urină, a substanțelor cocaină - metabolit, MDMA - metabolit, MDA - metaboliți, bromazepan, tramadol metabolit", scriu procurorii despre expertiza efectuată la Institutul Național de Medicină Legală "Mina Minovici".

Specialiștii care au efectuat expertiza privind dinamica producerii accidentului au explicat în rechizitoriul cum s-a produs tragedia provocată de Pașcu.

„S-a concluzionat că locul producerii impactului dintre autoturismul marca Mercedes și pietoni a fost pe acostamentul din dreapta al DN 39, pe sensul de deplasare dinspre Vama Veche către localitatea 2 Mai, iar, în momentul impactului, ultimii doi pasageri se deplasau pe acostamentul din dreapta, în timp ce autovehiculul se deplasa cu roțile din dreapta pe acostament, peste marcajul longitudinal format dintr-o linie continuă aplicată la marginea părții carosabile“, se arătă în rechizitoriu.

„În ceea ce privește viteza de deplasare a autoturismului în pre-momentul apariției stării de pericol, expertul a reținut că aceasta a fost de 102,86 km/h în condițiile în care viteza maximă admisă pe acel sector de drum era de 50 km/h (curbă deosebit de periculoasă)“, au arătat experții.

„Față de aceste aspecte, s-a reținut că accidentul a fost cauzat de un cumul de factori, respectiv conducătorul auto se află sub influența substanțelor psihoactive și nu a respectat regimul legal de viteză, neadaptând viteza la condițiile de drum, iar pietonii care circulau pe acostamentul drumului DN 39, pe partea dreaptă a sensului lor de mers, au creat o stare pasivă de pericol“, scrie procurorul de caz în rechizitoriu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite